Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, a dat de înțeles, într-un interviu la DC News, că este dificil ca pensiile să mai fie mărite în acest an.
„Legea 360/2023 a venit cu componente importante, iar aici am creat românilor o așteptare importantă și recunosc faptul că pentru mine este destul de greu, în calitate de ministru al Muncii, care și-a asumat această reformă, care le-a comunicat just românilor faptul că Legea 360 prevede atât o reașezare a sistemului pe contributivitate, dar și o stimulare a prelungirii vieții profesionale și un mecanism prin care pensiile să fie majorate anual, să fiu pusă în situația ca anul acesta, până acum, românii să nu beneficieze de majorare.
Ministrul Muncii face anunţurile în Parlament luni, pe 7 aprilie
Atât pentru mine, cât și pentru dânșii este o situație pe care nu ne-am dorit-o și nu am anticipat-o. Dacă aș fi anticipat această situație, nicio secundă nu aș fi comunicat în 2024 pentru 2025.
Acum, în 2025, cu toții trebuie să încercăm să găsim un echilibru între ceea ce ne permitem și ceea ce avem“, a explicat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.
Este important de știut că, spre deosebire de alte țări ale Uniunii Europene, în România raportul dintre pensionari și salariați este un raport în care avem un număr mai mare al salariaților decât al pensionarilor. În România, astăzi, când noi discutăm, avem circa 6 milioane 700 de mii de contracte de muncă. Este un număr record. Este cel mai mare din istoria României după 1990. Practic, avem cu circa 1 milion de contracte de muncă mai mult decât acum 10 ani. Iar, piața muncii din România este una deficitară. În sensul că, numai în 2024, am avut declarate de către angajatori, la colegii noștri de la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, serviciul public de ocupare, peste 650.000 de locuri de muncă vacante, dintre care circa 350.000 declarate vacante în mod repetat.
În România avem încă nevoie de forță de muncă, dar mai ales de forță de muncă calificată. Sunt domenii, precum cel al construcțiilor, în care este nevoie de meseriași. Cred că această nevoie este resimțită de fiecare dintre noi. Atât industria construcțiilor, cât și alte sectoare sunt deficitare. Constructorii spun că au nevoie de dulgheri, că au nevoie de electricieni, că au nevoie de instalatori. Sunt, în domeniul construcțiilor, ocupații, meserii de care este foarte mare nevoie în momentul acesta pe piața muncii, a mai spus Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.