În lumina acţiunilor întreprinse de primarul Nicuşor Dan împotriva bucureştenilor, oamenii spun ca nu îl vor presedinte.
În căutarea oricăror fonduri pe care Nicușor să le sifoneze, cele mai recente victime sunt tocmai persoanele care depind de acești bani, cu alte cuvinte după ce că sunt în imposibilitatea de a duce o viața normală din motive medicale, sunt loviți și de cei care ar trebuie să aibă grijă de ei.
„Cum ai putut, ma, nenorocitule, sa dai un sfert din restanta si jumatate din indemnizatie pentru bolnavii de cancer forma terminala? Cum sunt eu, mai, animanule, ca am 6 operatii si va urma a 7-a. Cum poti, mai, animalule sa tai din amaratii de bani si ai tupeu sa vrei sa fii presedintele Romaniei?”, îşi strigă disperarea pe reţelele sociale o bucureşteancă bolnavă de cancer.
„Nicusor Dan, ce ai spus? Pomana sociala? Am un copil cu autism si adhd are 6 ani. Ce da statul nu acopera terapia ai materialele pentru acasa”, spune o tânără mămică a unui băieţel bolnav de autism şi ADHD.
„Uite, domnule Nicusor Dan cum arat, dvs daca imi luati din pensia asta de 728 de lei eu o sa vin la dvs la primarie si o cersesc. Aştia sunt mărunţiş sa ai de campanie. Îţi faci campanie pe banii persoanelor cu dizabilitati„, i-a strigat un bărbat cu dizabilităţi edilului Capitalei în timpul şedinţei Consiliului General.
Nicușor Dan tratează aceste probleme cu cinism, dar ce poți să te aștepți de la acest om, care declară că nici copiilor lui nu le spune că îî iubește.
Nu este singura dovadă că Nicusor se poartă în Primăria Capitalei ca pe propria moșie. Aflat în cursa pentru Președinția României, acesta folosește funcționarii publici în propria campanie electorală.
Nicusor Dan merge mai departe cu imoralitatea și a aprobat suspendarea raporturilor de serviciu în cazul mai multor directori din primărie, pentru ca aceștia să-l ajute în campania sa electorală.
Suspendarea raporturilor de serviciu s-a făcut în baza art. 514 din Ordonanța de Urgență 57/2019 privind Codul administrativ, care prevede „Suspendarea raportului de serviciu la inițiativa funcționarului public pentru participare la campania electorală, pe durata campaniei electorale și până în ziua ulterioară alegerilor”. Numai că această prevedere se aplică doar în cazul funcționarilor publici care candidează, nicidecum pentru cei care „muncesc” la campania electorală a altui candidat.
Un exempu este Cristea Bogdan Florin, director executiv în cadrul Direcției Generale Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București. Sunt mai mulți funcționari publici în aceată situație, cel puțin 14, acest fapt ducând, practic, la blocarea activității primăriei.
Documentele publice arată ca primarul Capitalei Nicușor Dan a blocat proiecte de dezvoltare a orașului dar și proiecte sociale, din domeniul educației sau sănătății a căror valoare se ridică la miliarde de euro. Bucureștiul este un oraș cenușiu, murdar și ocolit de investitori.
La începutul mandatului Nicușor Dan a emis dispoziții prin care a dispus suspendarea de certificate de urbanism și autorizații de construire fără a respecta cadrul legal, specialiștii în drept arătând că dreptul de a suspenda actele administrative aparține exclusiv instanței de contencios administrativ, în baza Legii 554/2004.
Astfel, activitatea desfășurată de edilul Capitalei în vederea suspendării de acte administrative, pe cale administrativă, constituie infracțiunea de abuz în serviciu. În plus, Nicușor Dan ar fi angajat avocați din bani publici în mod nelegal, cărora le-ar fi acordat mandatul nelegal de a ataca, din postura de pârâți, actele emise de Consiliul General al Municipiului București.
Un astfel de exemplu poate fi cel din dosarul pornit de USR și Ecocivica. Acolo, avocatul Consiliului General al Municipiului București ataca Planul Urbanistic Zonal al Sectorurului 2, în timp ce în dosarul pornit de Ecopolis, același avocat angajat pentru Consiliul General al Municipiului București apăra documentația. În același timp, Nicușor Dan a refuzat și încă refuză, cu obstinație, să emită certificate de urbanism și autorizații de construire din sfera sa de competență.
Consecințele acestor blocaje s-au văzut în viața de zi cu zi a bucureștenilor. Peste 400 de milioane de lei trebuiau să fie investiți în educație în Sectorul 2, liceele, școlile și grădinițele trebuind să fie consolidate, reabilitate și modernizate. Totuși, aceste lucruri nu au fost posibile din cauza aventurilor legale ale lui Nicușor Dan, într-o țară în care rata analfabetismului funcțional este cu 500% mai mare față de anul 1994.
La Liceul Tehnologic I. C. Brătianu din Sectorul 2 al Capitalei urmau să fie investiți 80 de milioane de lei pentru consolidarea, reabilitarea și modernizarea corpului atelier și a sălii de sport, practic a celor două corpuri. Se dorea adaptarea clădirii la standardele ISU, creșterea eficienței energetice, modificarea tâmplăriei și refacerea finisajelor interioare și exterioare, deoarece clădirile, construite în 1975 și 1979, nu mai țineau pasul cu standardele din prezent. Totuși, timp de peste 20 de luni acest lucru nu a fost posibil.
La școala generală nr. 145, una dintre cele mai mari din București un proiect de reabilitare a unității de învățământ în valoare de 16, 5 milioane a fost înghețat încă din anul 2020. La fel a fost blocat proiectul de modernizare a Liceului Lucian Blaga de pe Șoseaua Pantelimon în care ar fi trebuit investiți circa 10 milioane de euro.
De blocajele lui Nicușor nu au scăpat nici Grădinițele „Clopoțel” și „nr. 23″, sumele investite aici fiind de 22,9 milioane de lei, respectiv 12,5 milioane de lei. Micuții au fost puși în pericol de faptul că mai multe lucrări de abilitare pentru obținerea avizului de securitate la incendiu, la Grădinițele 135, 137, 189 și 234 nu au putut fi puse în practică, iar investițiile pierdute ajung la peste 20 de milioane de lei.