În cazul unui dezastru natural sau al unui conflict militar, trebuie să avem pregătit, acasă, kitul de supraviețuire care să ne ajute timp de minimum trei zile.
Comisia Europeană și autoritățile române recomandă să avem un astfel de kit, care să ne ajute să rezistăm până primim ajutor de la echipele de salvare.
„Este pentru situaţii de criză, fie că vorbim de cutremure, de inundaţii, de un posibil conflict armat, dar nu este pentru război. El poate fi adaptat în funţie de nevoile fiecăruia”, ne spune Bogdan Toma de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), citat de observatornews.
Potrivit sursei citate, kitul de supravieţuire costă câteva sute de lei.
Citește și Un nou cutremur în Vrancea! Ce magnitudine a avut și unde s-a simțit
Ideal este toate obiectele necesare pentru a supraviețui minimum 72 de ore să fie puse într-un rucsac pe care să-l avem la îndemână, în casă.
În primul rând, kitul trebuie să conțină apă și alimente care nu necesită un proces complet pentru preparare.
Următoarele pe listă sunt actele personale, bani, o trusă de prim ajutor, articole pentru încălzire, un radio și cel puțin o baterie externă.
Cei care suferă de boli cronice trebuie să se asigure că au medicamente şi că acestea sunt în termenul de valabilitate.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a recomandat kitul încă de acum şapte ani, însă, conform studiilor, doar unul din zece români l-a pregătit.
Kitul de urgenţă a fost recomandat şi de Comisia Europeană.
În România sunt peste 5.000 de adăposturi de protecţie civilă, însă mai mult de jumătate dintre acestea ar fi nefuncționale, mai notează sursa citată.
Doar 3 la sută dintre români s-ar putea adăposti în spaţii special construite în cazul unui atac aerian, arată un raport al Curții de Conturi.
La nivelul UE, doar trei din zece oameni se declară pregătiţi să facă faţă unor situații de urgenţă.