Temperaturi scăzute în toată țara! Metodele prin care îți poți salva vița de vie de la îngheț

Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru următoarele zile. Descoperă ce trebuie să faci pentru ca vița de vie să nu se usuce.
Alina Costache
06 apr. 2025, 08:37
Temperaturi scăzute în toată țara! Metodele prin care îți poți salva vița de vie de la îngheț

Meteorologii au anunțat temperaturi scăzute pentru următoarele zile. Descoperă ce trebuie să faci pentru ca vița de vie să nu se usuce. În cazul în care ai plantat deja vița de vie și nu îți dorești să se usuce din cauza temperaturilor scăzute, atunci trebuie să ții cont de următoarele sfaturi. Astfel, te asiguri că plantele vor rezista în ciuda fenomenelor extreme.

Potrivit ANM, în această perioadă temperaturile vor fi foarte scăzute. Așadar, în mai multe zone din țară, pe timpul nopții, termometrele vor arăta chiar și sub 0 grade.

Mulți oameni au apucat să planteze pomi fructiferi, inclusiv vița de vie. În schimb, alții au deja o viță de vie dezvoltată poate în grădină. Iar având în vedere avertismentele emise de ANM, sunt șanse mari ca gerul din următoarele zile să afecteze plantele.

Citeste si: EXCLUSIV 3 zile de iarnă în toată regula în România. Florinela Georgescu, șefa ANM: „Țara noastră va fi traversată de un front atmosferic rece”

5 metode simple prin care poți salva vița de vie de la îngheț

În acest caz, când vine vorba de vița de vie, solul este cel mai important, iar dacă acesta este afânat în mod corespunzător, atunci căldura va fi conservată, iar în timpul nopții este eliberată treptat. În același timp, contează modul în care uzi vița de vie. Este recomandat ca înainte de îngheț să fie aplicate irigații ușoare. Apa poate păstra căldura, iar ulterior o eliberează lent. Totodată, ajută și la menținerea temperaturii peste pragul critic pentru muguri.

O altă metodă eficientă este amânarea tăierilor. Dacă ai deja o viță de vie crescută în curte, atunci întârzie lucrările de tăiere. În acest mod va fi încetinită dezvoltarea vegetației, iar mugurii nu vor fi deschiși când se produce înghețul.

Pe de alta parte, o metodă tradițională rămâne folosirea generatoarelor de fum. Poți aprinde focuri în rândurile de viță de vie. Aceste focuri controlate limitează pierderea căldurii pe timp de noapte. Așadar, chiar dacă temperaturile vor fi mici, în apropierea viței de vie va fi ceva mai cald, iar riscul ca planta să se degradeze scade.

O altă soluție este reprezentată de foliile de protecție sau instalațiile de încălzire cu ventilatoare. Acestea amestecă aerul rece de la sol cu cel cald, astfel că vița de vie va fi în siguranță.

„Înghețurile din aprilie pot pune mari probleme, dar nu sunt un capăt de lume. Dacă viticultorii sunt bine informați și reacționează prompt, mugurii vor supraviețui. Important este să monitorizeze constant prognoza meteo și să acționeze preventiv, nu reactiv”, a declarat inginerul horticol Andrei Dumitrescu, consultant în cadrul unui centru de consultanță agricolă din Dealu Mare, potrivit playtech.ro.

Citeste si: Calendar ortodox aprilie 2025. Lună bogată în sărbători cu cruce roșie. Ce trebuie să ştiţi de Florii 2025, Paşte 2025 şi Sf. Gheorghe

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Peștele care reduce riscul de atac de cord. Cardiologii îl recomandă: „Ajută la reducerea inflamațiilor”
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
O mare artistă a României, în stare de șoc. A fost traficată
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi în România dacă retragi bani la bancomat. A intrat în vigoare la aceste ATM-uri din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Decizie privind vârsta de pensionare! Anunțul judecătorilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți