Riposta UE la taxele vamale impuse de Trump. Se pregătesc contramăsuri în valoare de 28 miliarde de dolari!

Uniunea Europeană (UE) se pregătește să riposteze față de taxele vamale impuse de admininistrația Trump. Măsurile ar urma să vizeze importuri din SUA în valoare de până la 28 de miliarde de dolari!
Irina Dumitrescu
06 apr. 2025, 19:56
Riposta UE la taxele vamale impuse de Trump. Se pregătesc contramăsuri în valoare de 28 miliarde de dolari!

Taxele vamale impuse de SUA la inițiativa lui Donald Trump nu vor rămâne fără răspuns din Europa.

Statele UE vor încerca, în următoarele zile, să definitiveze o poziţie unitară contra noilor tarife impuse de Trump. Astfel, ar urma să fie aprobat un prim set de măsuri ce vizează importuri din SUA în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, de la aţă dentară până la diamante, relatează CNBC, potrivit ziare.com.

Măsurile plănuite de UE vor alinia ”bătrânul continent” la cele deja anunţate de China şi Canada, tot ca răspuns la politica economică a administrației Trump.

Se poate vorbi, astfel, despre contextul unui posibil război comercial global, cu risc de scumpire a bunurilor pentru miliarde de consumatori şi de aruncare a economiilor lumii în criză.

UE se confruntă cu tarife de 25 la sută la importurile de automobile, oţel şi aluminiu, precum şi cu tarife ”reciproce” de 20 la sutî, începând de miercuri, pentru aproape toate celelalte bunuri, conform deciziilor anunțate de Donald Trump.

Tarifele impuse de SUA acoperă aproximativ 70 la sută din exporturile UE către Statele Unite, în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 miliarde de dolari) anul trecut, iar alte taxe vamale sunt aşteptate să afecteze cuprul, produsele farmaceutice, semiconductoarele şi lemnul.

Citește și Efectele taxelor impuse de Trump asupra României. Economist: ”Globalismul o să moară atunci când o să moară de bătrânețe, nu când a decretat un președinte”

Acestea fiind datele problemei, Comisia Europeană, care coordonează politica comercială din UE, va propune statelor membre, luni, o listă de produse americane care să fie vizate de taxe suplimentare ca răspuns la tarifele impuse de SUA pe oţel şi aluminiu, evitând deocamdată aplicarea generalizată a tarifelor ”reciproce”.

Lista ar urma să includă carne, cereale, vin, lemn şi articole de îmbrăcăminte, dar şi produse precum gumă de mestecat, aţă dentară, aspiratoare şi hârtie igienică, precizează sursa citată.

Un produs care a stârnit dezbateri în interiorul UE este bourbonul american. Comisia a propus un tarif de 50 la sută, ceea ce a provocat ameninţarea lui Trump de a introduce un tarif de 200 la sută pentru băuturile alcoolice europene dacă măsura va fi adoptată.

UE, a cărei economie este puternic dependentă de comerţul liber, vrea să obţină o susţinere largă pentru orice reacţie, menţinând astfel presiunea asupra lui Trump, pentru a intra în negocieri.

Luni dimineaţă, în Luxemburg va avea loc prima reuniune politică de la anunţul tarifelor impuse de SUA, unde miniştrii responsabili de comerţ din cele 27 de state membre vor discuta impactul măsurilor americane şi cele mai bune căi de reacţie.

Diplomaţii europeni au declarat că principalul obiectiv este exprimarea unei poziţii comune: disponibilitatea de a negocia eliminarea tarifelor, dar şi pregătirea de a adopta contramăsuri dacă negocierile eşuează.

”Marea noastră temere după Brexit era destrămarea unităţii prin acorduri bilaterale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Sigur, acum avem o situaţie diferită, dar toată lumea înţelege că interesul este într-o politică comercială comună”, a spus un diplomat UE.

În interiorul Uniunii, opiniile privind răspunsul variază. Franţa consideră că UE ar trebui să meargă dincolo de tarife, iar preşedintele Emmanuel Macron a sugerat ca firmele europene să suspende investiţiile în SUA până când ”lucrurile vor fi clarificate”.

Irlanda, care trimite aproape o treime din exporturi în SUA, a cerut o reacţie ”echilibrată şi raţională”, în timp ce Italia, al treilea cel mai mare exportator din UE către SUA, a pus sub semnul întrebării necesitatea unor măsuri de retorsiune.

”Este un echilibru dificil. Măsurile nu pot fi prea slabe, pentru că nu aduc SUA la masa negocierilor, dar nici prea dure, pentru că riscă o escaladare”, a declarat un alt diplomat european.

Discuţiile cu Washingtonul nu au dus până acum la rezultate. Comisarul european pentru comerţ, Maroš Šefčovič, a descris dialogul de două ore cu oficialii americani ca fiind ”direct”, explicându-le acestora că tarifele SUA sunt ”nocive şi nejustificate”.

Votul asupra primului val de tarife de răspuns va avea loc miercuri, şi este de aşteptat să fie aprobat, cu excepţia improbabilă în care o majoritate calificată, 15 state membre reprezentând 65% din populaţia UE, se opune.

Aceste contramăsuri ar urma să intre în vigoare în două etape: o parte pe 15 aprilie, iar restul o lună mai târziu.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va purta şi discuţii separate, luni şi marţi, cu directori executivi din industriile de oţel, auto şi farmaceutică, pentru a evalua impactul tarifelor şi pentru a decide următorii paşi.

Ursula von der Leyen spune că sunt pregătite contramăsurile pentru SUA. „Nu vrem neapărat să ne răzbunăm, dar avem un plan solid pentru a face acest lucru”, a subliniat ea.

Citește și Vameșii americani se conformează deciziilor lui Trump. Au început să aplice tariful de 10 la sută pentru toate importurile. Ce îl nemulțumește pe șeful Casei Albe în privința României

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Mutare neașteptată în scandalul dintre urmăritul internațional Horațiu Potra și fosta soție / Miza: averea de milioane!
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul din România considerat Meridianul Zero al lumii. A fost în prima linie a astronomiei europene
Capital.ro
Regulă pentru șoferii care nu au schimbat anvelopele de iarnă. Devine obligatoriu începând cu 15 aprilie
Playtech.ro
Cine plăteşte alocaţiile copiilor? Detaliul din lege cunoscut de puţini români
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Cel mai puternic „purificator al sângelui” din lume. Este afrodiziac, scade tensiunea arterială, dă energie și era adorat de romani
wowbiz.ro
Mariana Moculescu a dispărut! Nimeni nu mai știe nimic de ea de când a vorbit public despre datoriile pe care le are
Spynews
Documente-bombă! Cum a încercat Honorius Prigoană să-și execute tatăl mort! Un singur detaliu i-a scăpat
Spynews
Când urmează să nască soția lui Adrian Velea. Prezentatorul de la Acces Direct și partenera lui vor deveni părinți de băiețel
Evz.ro
Zodii cu care nu e bine să ai de-a face. Reacționează urât
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Destin spulberat într-o secundă. Trei tineri de 17 și 18 ani au murit într-un accident cumplit, după ce mașina lor s-a transformat într-o bilă de foc
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, manipulat și păcălit? Victor Ponta rupe tăcerea: Cine l-a chemat știa...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Petre Măgurean, fost jucător și antrenor de baschet, a murit la 67 de ani, cu doar două zile înainte de ziua de naștere: „A cucerit medaliile de bronz în Divizia A”
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru români. Se dau pentru cei cu minim 15 ani vechime
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta: omul care ”a salvat Belgradul” în urma unei ședințe secrete a Guvernului! ”A plagiat, dar a și inundat” – remarcă Cristian Preda