Noul impozit pe cifra de afaceri vizează companiile mari – peste 700 la număr – care, cumulat, angajează peste un milion de persoane. Un studiu realizat de Tax Institute și ASE arată că statul ar putea colecta circa un miliard de euro. În condiţiile în care acest impozit se aplică pe cifra de afaceri, nu pe profit, înseamnă că firmele plătesc taxă chiar și atunci când sunt pe pierdere! Deși măsura a fost justificată de Guvern prin nevoia de a crește colectarea la buget, realitatea din piață este cu totul alta. Astfel, numărul falimentelor și insolvențelor a crescut cu 20% față de anul trecut, iar trendul pentru înființarea de noi afaceri este în scădere vizibilă.
„Din păcate, situația bugetară nu e deloc bună și ne așteptăm la noi măsuri, probabil după alegeri. Acest impozit pe care l-am analizat și prezentăm astăzi este unul din motivele acestor probleme”, a declarat Gabriel Biriș, fondator The Tax Institute. „Impozitul pe cifra de afaceri e foarte dăunător și nici nu colectăm atât de mulți bani cu el”, spune şi Radu Burnete, director executiv la Confederația Concordia, citat de Antena 3. Antreprenorul Adrian Măniuțiu subliniază şi el lipsa unor studii reale de impact: „Trebuie să discutăm despre efectele pe care o decizie o va avea asupra încasărilor și funcționării economiei. Studiul The Tax Institute oferă un instrument important pentru Guvern”.
Citeşte şi: Culmea austerităţii! Cine sunt angajaţii din România care refuză tichete-cadou de Paşte
Specialiștii mai avertizează că firmele vor fi nevoite să transfere costurile suplimentare către consumatori, ceea ce va duce la scumpiri în lanț, în timp ce o altă variantă ar fi aceea ca anumite companii să se împartă în entități mai mici sau să se relocheze în țări cu un regim fiscal mai avantajos. Concedierile au început deja, mai ales în domeniile unde marja de profit este mică, dar cifra de afaceri e mare, iar tendința ar putea continua, afectând semnificativ piața muncii.
„Eu sper să se renunțe la taxele speciale pe care le-am văzut și sunt implementate de la sfârșitul de la începutul anului acesta, pentru că ar trebui să intrăm într-o normalitate în care avem un sistem fiscal care nu e bazat pe excepții și pe taxe speciale”, spune Dragoș Anastasiu, consilier onorific al președintelui interimar al României, Ilie Bolojan.
Citeşte şi: Ilie Bolojan, anunţ despre banii românilor. Unde vor fi crescute „de urgenţă” cheltuielile
În schimb, Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, este de altă părere. „Oamenii de afaceri se plâng de orice, de oricare impozit, de orice schimbare în regimul, de regimul fiscal, așa cum cetățenii nu agreează o creștere de impozite. Nu se dorește așa ceva. Dar țara asta de unde să scoată, domnule, resurse, când ai un deficit de 9%? Din ce?”, a declarat Daniel Dăianu.