Criză de angajaţi pe litoral. Cu mai puțin de o lună înainte de deschiderea sezonului, patronii se plâng că nu au angajați care să aibă grijă de clienții care vor veni în vacanță. Mult mai interesați decât românii pentru astfel de joburi sunt muncitorii din Sri Lanka și Nepal.
„În momentul acesta în extrasezon avem în jur de 60% străini și 40% români. În vară, pe partea de restaurante, ospătari și ajutori de ospătari vin elevi, studenți”, spune Lahme Bolat, manager hotel, citat de Observator.
Iuliana este singura angajată româncă dintr-un hotel, unde coordonează muncitori din Sri Lanka. Lucrează de 20 de ani în același loc și spune că generațiile noi nu mai au aceeași disciplină. „Dar, unde sunt românii noștri? Mai vedeți tineri care să vină să muncească în turism? Nu, nu! Pentru că nu vor să aibă un program mai încărcat, vor libertate, vor salarii, dar fără răspundere. Am rezistat pentru că noi venim dintr-o altă generație, am fost obișnuiți cu responsabilitatea locului de muncă”, spune Iuliana.
Astfel, tot mai mulți patroni mizează pe forță de muncă din Asia. Pentru a nu pierde oamenii, îi țin angajați tot anul, chiar și iarna, când activitatea e redusă. „Îi ținem permanent 12 luni pe cazare, masă și eventual îi mai folosim pentru ceva reparații prin hotel. Dacă ai un simplu hotel și ai 20, 30 de oameni din Asia, ca să-i ții fără să produci este drumul spre faliment. Dacă îi trimitem acasă, sistemul ca să îi aducem înapoi durează undeva la şase-şapte luni”, explică Nicolae Bucovala, președinte Asociația Patronală Mamaia Constanța.
Pentru a acoperi locurile vacante, unele hoteluri colaborează cu agenții de recrutare din Dubai și India. „Am stabilit colaborări cu companii de recrutare din Dubai. Către India, unde avem parteneriat strategic foarte bun pe care începem să-l construim”, spune Anca Nedea, proprietar hotel. „În momentul actual am şase angajați, nu a fost nici ușor, dar nici greu să îi obțin, încă sunt în căutare. Noi avem nevoie de barista”, a declarat Ruxandra Mirică, manager de cafenea.