Marcel Ciolacu se află în conflict deschis cu propriul său emisar pentru relația cu Donald Trump, Dragoș Sprînceană, după ce afaceristul de origine română a explicat pentru Digi24 ce rol ocupă în relația cu SUA și ce face mai exact pentru îmbunătățirea dialogului cu Administrația Trump.
Dragoș Sprînceană a făcut o declarație controversată în timpul intervenției pe care a avut-o la Digi24, susținând că a transmis administrației americane să ignore poziționarea pro-Ucraina și pro-Franța a României, pentru că aceasta nu va mai exista în urma alegerilor prezidențiale din luna mai.
„Exact ce am spus administrației americane am spus-o și domnului Ciolacu: administrația americană trebuie să înțeleagă, să ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța, deoarece avem un președinte interimar care nu va mai conta într-o lună sau o lună și jumătate”, a transmis Dragoș Sprînceană.
Marcel Ciolacu a reacționat după aceste declarații și a susținut că părerea lui Dragoș Sprînceană este strict personală și nu reprezintă poziția oficială a statului român, care este transmisă prin intermediul Președinției și a Ministerul Afacerilor Externe.
„Părerile exprimate în spațiul public de diverși cetățeni români care nu au nicio calitate oficială sunt pur personale și nu implică o poziție a statului român.
Pozițiile oficiale ale României sunt întotdeauna transmise prin canale instituționale, în strânsă legătură cu Președinția și Ministerul Afacerilor Externe. Prioritățile politicii externe românești rămân, așadar, neschimbate”, transmite Marcel Ciolacu.
Premierul îl reneagă pe Dragoș Sprînceană, susținând că acesta nu este „emisarul” său, ci un simplu român căruia i s-a cerut să deschidă un canal de comunicare cu Administrația Trump. Acesta arată că preferă să acționeze, în loc de a se „jeli” pe rețelele sociale.
„Prin urmare, nu există niciun ”emisar al lui Ciolacu”, există însă mulți români din diaspora – antreprenori, medici, specialiști IT etc, cu care am vorbit în ultima perioadă și care s-au arătat dispuși să deschidă diverse canale de comunicare prin prisma conexiunilor pe care le au atât în Statele Unite, cât și în Europa.
Avem milioane de români în Diaspora și fiecare dintre ei, prin ceea ce face zi de zi, poate fi un foarte bun ”emisar” al țării noastre. La fel cum polonezii au apelat la diaspora lor pentru a crește vizibilitatea propriului stat, la fel voi proceda și eu cu oricine este dispus să sprijine activ România.
Între a face ceva pentru țara mea și a mă jeli continuu pe rețelele sociale ca unii și alții, aleg să acționez. Cei care ne-au ținut ani de zile pe la ușa Schengen sunt cei care ne dau astăzi lecții despre ce trebuie sau nu trebuie făcut”, mai transmite Marcel Ciolacu.
La solicitarea Digi24, Guvernul a transmis că poziția României față de Ucraina nu s-a schimbat și că țara noastră va sprijini necondiționat Kievul în lupta sa împotriva invadatorilor ruși.
„În acest moment, Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene, dar și al Alianţei nord-Atlantice, adică NATO, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina”, susține instituția.
Reacția vine după ce unul dintre emisarii speciali ai României, Dragoş Sprînceană, a explicat la Digi24 ce rol ocupă în relaţia cu SUA. A avut însă poziţii contradictorii legate de războiul din Ucraina, dar şi de ce va face exact pentru îmbunătătirea dialogului cu administratia Trump.
El a susţinut în mod fals că preşedintele francez Emmanuel Macron vrea continuarea războiului din Ucraina şi că administraţia americană ar trebui să „ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina şi pro-Franţa”, deoarece România are un preşedinte interimar „care nu va mai conta într-o lună şi jumătate”.
„Statele Unite îşi doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron îşi doreşte continuarea acestui război din Ucraina”, a spus el.
Este însă o afirmaţie falsă. Macron – şi Uniunea Europeană, de altfel – sprijină Ucraina în faţa agresiunii Rusiei şi cer negocieri de pace care să fie echitabile pentru Kiev.
„Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcţii, să zic aşa, prin anumite declaraţii ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toţii ca 2000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Ne dorim cu toţii ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât şi global şi în Statele Unite. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a continuat Sprînceană.
Când i s-a atras atenţia că poziţia sa este diferită de cea statului român în ceea ce priveşte Ucraina, omul de afaceri a spus: „Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu şi mi-a spus opusul la ce spuneţi dumneavoastră acum, din partea dumnealui şi biroului dumnealui”.