Cum au fost păcăliţi românii cu UBER şi BOLT. Un operator economic din Bucureşti a omis să declare aproape 100.000 de ore lucrate de şoferi care nu au figurat niciodată ca angajaţi ai societăţii respective, dar care au făcut, în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024, curse pe o distanţă de peste 2.604.000 de kilometri. Prejudiciul total creat bugetului consolidat al statului se ridică la aproape patru milioane de lei, sumă pentru recuperarea căreia vor fi sesizate organele de urmărire penală.
ANAF informează că, în urma unui control antifraudă efectuat la un operator economic din Bucureşti ce desfăşoară activitate de transport alternativ de persoane prin intermediul platformelor UBER şi BOLT, inspectorii Direcţiei generale antifraudă fiscală (DGAF) au constatat că societatea verificată a omis declararea a 96.480 de ore lucrate în perioada ianuarie 2023 – ianuarie 2024 de către conducătorii auto care nu au figurat niciodată ca angajaţi ai societăţii în cauză, dar care au efectuat în acest interval curse pe o distanţă de peste 2.604.000 de kilometri.
Pentru a activa în domeniul ride-sharing şoferii trebuie să deţină licenţă de operator de transport alternativ, iar aceasta poate fi obţinută doar de o firmă sau PFA plătitor de TVA intracomunitar. Având în vedere această condiţie, societatea controlată, care nu deţinea o flotă auto proprie, a încheiat contracte de comodat pentru autoturismele deţinute de conducătorii auto, îndeplinindu-se astfel formal cerinţele legale de desfăşurare a acestei activităţi.
ANAF, cu ochii pe Uber, Bolt și BlackCab. Se verifică totul, nu scapă nimeni de Fisc!
Potrivit sursei citate, operatorul economic bucureştean a obţinut, în perioada menţionată, venituri în valoare de peste 10,77 milioane de lei fără a declara impozitul pe veniturile microîntreprinderilor şi impozitul pe profit datorat bugetului general consolidat al statului. Aşadar, a fost calculat un prejudiciu în valoare de peste 3,82 milioane de lei, pentru recuperarea căruia vor fi sesizate organele de urmărire penală competente.
Inspectorii DGAF desfăşoară permanent acţiuni de control antifraudă în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale în domeniul prestării serviciilor direct către populaţie, precum şi în alte domenii economice în care au fost identificate fenomene de indisciplină financiară ori slabă conformare la declarare.