Vouchere de vacanță 2025. Voucherele de vacanță au susținut foarte mult turismul românesc, susține vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican. Acesta arată că ar fi bine ca bugetarii să le primească până la final de aprilie, mai ales că mulți tur-operatori au prelungit programul Înscrieri timpurii.
„Voucherele de vacanță au susținut mult turismul românesc în toți acești ani. Noi am lucrat la acest proiect de prin 2006. În 2009 s-a aplicat pentru prima oară, cu suișuri, cu coborâșuri, cu promisiune în 2024, că le vom avea până la final de 2026.
La final de an 2024 s-a uitat și s-a revenit. S-a creat o formulă redusă cu 800 de lei în loc de 1.600 de lei, dar chestia asta vedem că e o piatră extrem de greu de scos de foarte mulți înțelepți după ce a aruncat-o cineva acolo, ca atare n-am avut norme de aplicare și orice încercare am făcut – vreo șapte variante cum s-ar putea aplica chestia asta – s-a dovedit că la un moment dat eșua ca funcționalitate.
Citește și : Taxe și impozite 2025. Se introduce o nouă taxă, care îi afectează direct pe cei mai muncitori
Până la urmă am adunat mai multe ministere – ministerul nostru, al Economiei și Turismului, Ministerul de Finanțe, al Muncii, și reprezentanți ai ANAT și ai FIHR – și a ieșit o formă de compromis. Suntem în transparență decizională. Asta durează 10 zile, cred că au trecut vreo șapte.
Deci, undeva săptămâna asta trebuie să vedem forma finală. Au mai fost câteva feedback-uri, o să vedem cum se ține cont de ele, dar totuși să le deblocăm, că până la urmă te întrebi dacă vrei să funcționeze sau nu, dar un compromis trebuie să faci, că nu poți să tragi plapuma pe toți copiii dacă plapuma e mai mică decât e nevoie. Sperăm că vor trece, bugetul există”, a spus Voican, într-o conferință de presă organizată la Baia Mare.
Adrian Voican este de părere că de anul următor va trebui revenit la forma inițială a voucherelor de vacanță, deoarece aceasta a funcționat și a adus foarte multe beneficii atât românilor, cât și industriei HoReCa.
„Să sperăm că și în Guvern se va înțelege că dacă ai făcut o greșeală nu trebuie să persiști în ea din orgoliu și că probabil ar fi foarte bine să ne propunem ca în anii următori să revenim la forma care a funcționat și care a adus multe beneficii. Haideți să ne imaginăm, spun deseori cifra asta, în 2006 aveam 6.000 de unități de cazare, acum avem 26.500 de unități de cazare clasificate.
Deci, nu cu forța și cu pușca mergi prin pădure, că sperii vânatul, ci cu niște politici publice inteligente aduci și fiscalizarea din zona gri în zona mai albă. Și trebuie să învățăm să fim deștepți, măcar dacă ne-a ieșit din întâmplare o dată chestia asta. Avem speranța că se deblochează (voucherele de vacanță – n. r.)”, mai arată acesta.
Prim-vicepreședintele ANAT mai susține că factorii de decizie ar trebui să țină cont de faptul că turismul are și el un ritm al lui, iar în principiu, la 31 martie, s-au încheiat Înscrierile timpurii.
„Să nu uităm că în principiu, la 31 martie, s-au terminat Înscrierile timpurii. Deci, acestea fac ca, dacă ai voucherele de vacanță în buzunar, să ai și profit de 20-30% reducere pentru vara asta. Dacă o lălăi și întârzii cu implementarea, ratezi și chestia asta, care e un mare beneficiu.
Acum, din fericire sau din nefericire, pentru că turismul e destul de bine zguduit anul ăsta, foarte multă lume a prelungit Înscrieri timpurii. Nu toți, dar mulți au prelungit până la final de aprilie, deci, dacă le prindem (voucherele de vacanță – n. r.) până pe final de aprilie tot ar fi bine. Ar trebui să învățăm să ținem cont de respirația turismului. Turismul este sezonier, are și el un ritm al lui. Trebuie să fie banii în buzunarul omului când sunt și ofertele în piață.
Citește și : Tinerii angajaţi la primul loc de muncă vor primi 3.000 de lei adaos salarial: Lista domeniilor
Nu reușesc oamenii din birouri să înțeleagă foarte bine treaba asta și cine ajunge astăzi în birouri să primească și feedback-ul ăsta. Îi transmit domnului Bogdan Ivan, cu care am vorbit și care e foarte simpatic și bine intenționat și care spunea: o să mă consult cu colegii mei. Și ziceam: dar pe noi nu ne întrebi, care facem asta din 2009, ca să spunem cum se întâmplă la firul ierbii, în practică?
Nu ne ignora din rea intenție, pur și simplu erau mai aproape colegii din ministere pe care trebuia să-i armonizeze. Dar este o lecție să ținem cont și de experiența privată. Și vă mai spun o vorbă, că ați vorbit mult de bani și de pragmatism: singura cheltuială când ai scos banul din buzunar care te face mai bogat este călătoria, turismul”, a mai transmis Adrian Voican.