VIDEO Fenomen straniu început cu 200 de ani în urmă. Polul Nord magnetic s-a deplasat cu peste 2000 de kilometri

Polul Nord magnetic al Pământului este din nou în mișcare, iar de această dată se apropie tot mai mult de Siberia, au anunțat recent cercetătorii. Într-o actualizare rară, de înaltă rezoluție, specialiștii de la British Geological Survey și National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) au lansat o versiune actualizată a modelului magnetic mondial (WMM), esențial pentru sistemele de navigație utilizate în aviație, transport maritim, dar și în aplicațiile de pe smartphone-uri.
Filip Stan
07 apr. 2025, 15:23
VIDEO Fenomen straniu început cu 200 de ani în urmă. Polul Nord magnetic s-a deplasat cu peste 2000 de kilometri

Spre deosebire de Polul Nord geografic, care este fix, nordul magnetic este influențat de dinamica internă a planetei. Mai exact, mișcarea fierului topit din miezul exterior al Pământului generează câmpul magnetic al Terrei, o forță în continuă schimbare ce protejează planeta de radiațiile spațiale și ghidează sistemele de orientare.

Mișcarea acestui pol a fost documentată încă din anii 1830, când exploratorul britanic James Clark Ross a identificat locația sa în nordul Canadei. De atunci, acesta s-a deplasat cu aproximativ 2.250 de kilometri, părăsind treptat teritoriul canadian în jurul anului 2000 și îndreptându-se constant către Rusia. Deplasarea a devenit notabilă mai ales între 1990 și 2005, perioadă în care viteza sa a crescut dramatic de la mai puțin de 15 kilometri pe an la circa 50-60 de kilometri anual.

Această accelerare bruscă a determinat lansarea, în 2019, a unei actualizări neprogramate a modelului magnetic mondial. Pe 17 decembrie 2024, oamenii de știință au făcut un nou pas, publicând atât o versiune standard, cât și una de înaltă rezoluție a WMM. În timp ce modelul standard are o rezoluție de aproximativ 3.300 km la ecuator, versiunea detaliată reduce această marjă la doar 300 km, oferind o acuratețe sporită pentru aplicațiile care se bazează pe câmpul magnetic.

„Această actualizare a modelului va necesita recalibrarea ‘unui număr foarte mare de sisteme complexe de navigație din toate tipurile de echipamente’”, a explicat Dr. William Brown, geofizician la British Geological Survey.

Citeşte şi: ”Baba Vanga” din Japonia face previziuni crunte pentru 2025: Va fi catastrofă în patru țări!

Tot el a subliniat natura imprevizibilă a fenomenului: „Comportamentul actual al nordului magnetic este ceva ce nu l-am observat niciodată până acum. Nordul magnetic s-a mișcat lent în jurul Canadei din anii 1500, dar, în ultimii 20 de ani, a accelerat spre Siberia, crescând în viteză în fiecare an până acum aproximativ cinci ani, când a decelerat brusc de la 50 la 35 km pe an, care este cea mai mare decelerare”.

În ciuda incertitudinilor privind evoluția viitoare a polului, noul model sugerează că acesta va continua să se deplaseze spre Rusia, deși ritmul de mișcare ar putea rămâne lent. Brown a precizat că „nu anticipăm necesitatea de a lansa un nou model înainte de actualizarea planificată în 2030”, dar a avertizat că „ar putea să-și schimbe rata sau chiar să accelereze din nou”.

Conform celor mai recente date publicate de NOAA, Polul Nord magnetic se află în prezent în punctul situat la 80,8 grade latitudine nordică și 72,8 grade longitudine vestică.

În mod interesant, câmpul magnetic al Pământului nu a fost mereu stabil. De-a lungul istoriei geologice, acesta a suferit mai multe inversări de polaritate, în cadrul cărora polii nord și sud și-au schimbat locurile. Astfel de inversări apar o dată la aproximativ un milion de ani și pot dura mii de ani. Ultima a avut loc în urmă cu 750.000 – 780.000 de ani. În acele perioade, câmpul magnetic se slăbește, crescând vulnerabilitatea Pământului la radiații solare și afectând sistemele de comunicații și navigația faunei sălbatice.

Citeşte şi: VIDEO Papa Francisc a avut prima apariție publică după externare. Ce le-a spus credincioșilor

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Animalul rar care a ajuns să coste 60.000 de euro. Are blana cu pete în forme de nori și mulți îl consideră drăgălaș, deși e foarte periculos
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Băsescu. Cine l-a pus, de fapt, președinte: Mi-a spus el cu o noapte înainte
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cele mai sigure țări în caz de război. Sunt locuri de vis, dar greu de ajuns
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
Simboluri și tradiții pentru Miercurea Mare. Denia din ziua trădării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți