REZULTATE simulare Bac 2025 EDU.RO: Ministerul Educației și Cercetării a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 24 – 27 martie 2025, la nivel național, de elevii din clasele terminale ale ciclului liceal.
A. Informații privind organizarea evaluării digitalizate
În procesul de evaluare au fost implicați 14.580 de profesori evaluatori, dintre care pentru:
Limba română: 4.166;
Limba maternă: 262;
Matematică/istorie: 4.624;
Disciplina la alegere: 5.528.
În cadrul celor 1.318 centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 14.000 de profesori asistenți. Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a desfășurării proceselor.
B. Informații privind rezultatele înregistrate
Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:
Proba: E.a) – Limba și literatura română
Număr lucrări evaluate: 101.433.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 67.793.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 66,84%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
Proba: E.b) – Limba maternă
Număr lucrări evaluate: 5.554.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 4.582.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 82,5%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
Proba E.c): Disciplina obligatorie a profilului
Număr lucrări evaluate: 99.958.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 63.250.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 63,28%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
Proba: E.d) – Proba la alegere a profilului și specializării
Număr lucrări evaluate: 98.347.
Număr lucrări cu note mai mari sau egale cu 5: 68.313.
Procentul notelor mai mari sau egale cu 5: 69,46%.
Rezultate la nivel național, pe tranșe de note:
C. Comunicarea rezultatelor
Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat 2025 au fost transmise inspectoratelor școlare județene/ISMB. La momentul transmiterii acestei informări, rezultatele sunt în curs de a fi transmise de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale.
Dat fiind numărul mare de discipline/tipuri de subiecte, borderourile asociate fiecărei evaluări vor fi transmise în cursul acestei zile de către Ministerul Educației și Cercetării inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, urmând a fi distribuite de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până la sfârșitul acestei săptămâni.
D. Precizări importante
Având în vedere generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, facem următoarele precizări:
Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.
Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele în care susțin cursuri, precum și la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației și Cercetării prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către candidați.
În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației și Cercetării va face publice, în cursul acestei săptămâni, statistici privind gradul de reușită pe fiecare item, pe tipuri de probă, la nivel național.
Precizăm că datele care stau la baza acestei sinteze au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.
Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.
REZULTATE simulare Bac 2025. Simularea examenului național de Bacalaureat 2025 s-a desfășurat în perioada 24-27 martie, potrivit calendarului oficial elaborat de Ministerul Educației. Probele susținute în cadrul simulării au oferit elevilor oportunitatea de a se familiariza cu structura și cerințele examenului de Bacalaureat, permițându-le să-și evalueze nivelul de pregătire și să identifice aspectele care necesită îmbunătățiri.
Potrivit procedurii, rezultatele obținute la simulările naționale, inclusiv aceste rezultate de la simulare pentru Bac 2025, nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. Comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile unice care înlocuiesc numele și prenumele candidaților. Astfel, fiecare elev va afla notele obținute în baza codului individual.
Rezultatele simulărilor nu vor fi publice, ci transmise individual fiecărui elev printr-un cod unic. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)), anunţă edu.ro.
REZULTATE simulare Bac 2025 Dacă elevii doresc, notele obținute la simulare pot fi trecute în catalog, dar doar la cererea scrisă a acestora sau a părinților. „La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog” (art. 20 (2)).
Potrivit Ministerului Educației, în anul 2025, elevii vor susține probele la examenul de Bacalaureat după un calendar cu totul schimbat față de anii anteriori. La fel se vor efectua și înscrierile pentru Bac în anul școlar 2024-2025.
Astfel, potrivit noului calendar de Bacalaureat 2025, înscrierile pentru sesiunea de vară se fac în două etape. Prima etapă a avut loc între 16 și 20 decembrie pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025 urmează înscrierea pentru probele scrise.
O altă noutate a fost că evaluarea competențelor a avut loc în perioada 27 ianuarie – 7 februarie, iar probele scrise se desfășoară între 10 și 16 iunie.
Reguli și schimbări la Bac 2025
Pe lângă un calendar diferit, anul 2025 aduce și o altă schimbare în ceea ce privește modul de desfășurare a examenului de bacalaureat. Elevii care susțin examenul pot solicita vizualizarea lucrării imediat după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestațiile.
„Candidatul poate solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor proprii după afișarea rezultatelor inițiale, în conformitate cu prevederile procedurii stabilite de către Comisia Națională de Bacalaureat. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal”, se arată în ordinul de ministru.
Ministerul Educației a publicat, de asemenea, regulamentul de organizare a examenului de bacalaureat 2025 pentru elevi:
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar 2024-2025 va avea o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se va încheia pe data de 6 iunie 2025.