Băsescu a subliniat importanța sincerității în relația bilaterală cu Statele Unite, în special în cadrul parteneriatului strategic încheiat cu Washingtonul. În opinia sa, în fața unei situații delicate precum anularea alegerilor, abordarea față de partenerul american trebuie să fie una deschisă și asumată.
„În primul rând, aș trimite un raport cu privire la realitatea alegerilor, dar unul cinstit, chiar dacă ar trebui să spun: «frate Trump, am făcut o mare greșeală anulând alegerile. Le-am pus din nou pe șine și vom avea alegeri libere și corecte». Vă pot spune că este vital să se întâmple acest lucru, să nu încercăm să mințim pentru că se știe care-i realitatea la noi. Iar în parteneriatul strategic pentru secolul 21 pe care l-am convenit cu președintele Obama, una din obligațiile asumate de ambele țări este stat de drept. Este înscrisă ca obligație în parteneriatul nostru strategic”, a afirmat fostul președinte, întrebat la Digi 24 cum l-ar aborda pe Donald Trump în acest context.
Fostul șef de stat a continuat prin a explica faptul că obligația asumată privind statul de drept are implicații reciproce și concrete. Astfel, în momentul în care în SUA au avut loc alegerile prezidențiale câștigate de Joe Biden, România a fost informată oficial de Washington în legătură cu toate etapele procesului electoral și evenimentele care l-au însoțit.
„Noi am primit o informare, ca de altfel toți aliații, un raport oficial de la Washington, care au fost evenimentele, cum s-au soluționat și așa mai departe”, a precizat Băsescu, explicând astfel că transparența și informarea sunt esențiale în cadrul relației transatlantice.
Întrebat dacă un astfel de raport este suficient pentru a lămuri partenerul strategic american, Traian Băsescu a punctat că acest document reprezintă doar începutul unui dialog necesar și onest.
„Păi nu, cu el deschizi ușa, pe urmă te duci să vorbești, dar totul este ca raportul să nu fie o minciună”, a subliniat fostul președinte.
În final, Băsescu a oferit și o opinie tranșantă cu privire la una dintre posibilele justificări invocate pentru anularea alegerilor, și anume implicarea controversatului Călin Georgescu.
„Pentru că, spre exemplu, în ce mă privește, n-am să cred niciodată că motivul anulării alegerilor a fost Călin Georgescu. Îl consider un șarlatan. Dar nu el a fost motivul anulării alegerilor”, a afirmat Traian Băsescu.