Masa de Paşte va costa mai mult în 2025, după ce prețurile au crescut semnificativ. Astfel, carnea de miel se vinde cu aproximativ 50 de lei kilogramul, în timp ce kilogramul de cozonac, pască și drob sare de 100 de lei, conform ŞtirileProTV.
Nicolae Ciobanu, un fermier, explică scumpirile prin creșterea accizelor și a prețului la combustibil: „Undeva la 50 de lei kilogramul de carne, carcasă de miel. Și anul trecut a fost tot cam la fel. Drobul undeva la 100 de lei kilogramul, 80-100 de lei kilogramul. Anul trecut nu mai știu exact. N-aș vrea să mint. Undeva la 70 de lei kilogramul. Motorina a crescut, toate accizele au crescut!”.
Citeşte şi: Metodele prin care poți vopsi ouăle de Paște. Secretele la care bunicile noastre apelau în trecut
În acest timp, la târgurile de produse tradiționale, comercianții sfătuiesc clienții să guste produsele încă de pe acum, pentru a-și face comenzile din timp. „Având în vedere că mai sunt două săptămâni până la Paște, este cel mai indicat acum să vină să deguste și de săptămâna viitoare, în apropierea Paștelui, să își facă comenzile, cumpărăturile”, spune Marius Adam, organizatorul unui astfel de târg.
Printre vedetele mesei de Paște se află și cozonacul, alături de pască. Gabriela Mateuc, producătoare de prăjituri de casă, spune că românii rămân fideli gustului tradițional: „Cozonacul este regele și pasca este regina. Atunci când toți se adună acasă, în familie, trebuie să mănânce tot ce este mai bun. Noi mergem mult pe tradițional. Deci cei cu nucă, cacao, stafide. Sunt clienți care preferă cu mac, sunt clienți care preferă doar cu nucă”.
Cei care nu vor să gătească deloc pot opta pentru meniuri complete pregătite de producători locali. Prețul pentru o masă festivă dedicată unei familii de 4-6 persoane depășește 1.000 de lei.
Un kilogram de cozonac costă, în medie, 100 de lei, iar unul de pască, 120. Mai puneți în jur de 90 de lei pentru un kilogram de sarmale și peste 100 de lei pentru verdețuri și aperitive. Însă meniul poate varia, câte familii, atâtea obiceiuri!