Aproximativ patru milioane de români sunt persoane inactive economic, în sensul că nu au un loc de muncă și nici nu caută activ angajare, iar jumătate dintre aceștia sunt îngreunați de faptul că sunt analfabeți digital, arată datele unui studiu realizat de o platformă online pentru locuri de muncă.
Din totalul acelor români care nu au un loc de muncă, peste două milioane nu știu cum să muncească într-o economie digitalizată, unde se solicită abilități digitale minime, arată Delucru.ro.
„Transformarea digitală a economiei a adus beneficii multiple pe piaţa muncii, dar a şi creat o prăpastie între cei incluşi digital şi cei excluşi. România se află constant pe ultimele locuri în UE în ceea ce priveşte alfabetizarea digitală: doar 28% dintre cetăţeni aveau în 2023 competenţe digitale de bază sau peste, comparativ cu media UE de 55%.
Citește și : În 2025 poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme, dar primești penalizări
Disparitatea este mai profundă în rândul populaţiei vulnerabile. Doar 25% dintre femeile de peste 65 de ani deţin competenţe digitale de bază, faţă de peste 70% dintre tinerele de 25-34 de ani. Această diferenţă de acces la instrumentele digitale conduce la o excludere involuntară de pe piaţa muncii”, se precizează în analiză.
Din eșantionul de patru milioane de români care nu au un loc de muncă, persoanele peste 45 de ani, fără competențe digitale, ce provin din mediul rural sau urban periferic continuă să se bazeze pe metode tradiționale de angajare.
Citește și : Sporuri halucinante la Ministerul Justiției. Câți bani încasează angajații
Totuși, numai 2% dintre ei își găsesc locuri de muncă prin recomandări personale și doar 1% prin anunțuri în ziare sau la aviziere locale. În plus, 4% reușesc să ocupe un post prin prezentarea directă la firme, însă cu efort logistic și lipsă de transparență, pe când numai 1% reușesc acest lucru prin agențiile de stat pentru ocuparea forței de muncă.