Fructele se scumpesc cu 50%, avertizează pomicultorii. Aceștia spun că valul de frig care a lovit România a avut efecte cumplite asupra pomilor fructiferi.
Potrivit pomicultorilor, mugurii și florile pomilor fructiferi au avut de suferit din cauza temperaturilor scăzute ce s-au înregistrat în ultima perioadă în România.
”În mod cert, toți pomiculturii vor fi afectați într-o anumită măsură. Peste noapte au fost temperaturi de -4 grade Celsius, care au lovit plantele când sunt mai sensibile. Florile efectiv s-au înnegrit și au murit.
Cu tratament anti-îngheț cu tot, la cum se vede în momentul de față, pierderile vor fi de peste 50%. Caisul era deja terminat de la precedentul îngheț, cireșul are toate florile înghețate, iar mărul și părul au pierderi.
Ne confruntăm în fiecare an cu înghețuri târzii de primăvară. Prin excepție, anul trecut s-au făcut de toate, era de așteptat ca anul acesta să fim loviți din nou”, spune un fermier din Bihor, potrivit bihoreanul.ro.
Și proprietarul unei livezi de peste 30 hectare din zona Săcueni spune că recolta de fructe a fost compromisă din cauza episodului de iarnă autentică în plină primăvară.
”Am stat toată noaptea în livadă. Azi-noapte au fost minus 3, minus 4 grade Celsius timp de 9 ore. Luni dimineață, la caise, cireși și piersici producția se arăta afectată în proporție de 70% – 80%, iar la mere sau pere, depinde de soi, pierderea era de 30%-40%”, a declarat proprietarul livezii pentru sursa citată.
Din cauza temperaturilor scăzute care au afectat pomii fructiferi, specialiștii avertizează că prețul fructelor va exploda anul acesta.
”În mod sigur, fructele se vor scumpi cu 50% cel puțin față de anii normali, fără înghețuri”, spune proprietarul livezii.
Citește și Cât costă căpșunele românești anul acesta. Primele fructe au ajuns pe tarabe
Printre cei care au avut de suferit din cauza vremii capricioase din această primăvară se află și producătorul de gemuri și compoturi ”Răureni”.
Celebra fabrica de conserve Râureni controlată de familia Mutu, cea care deține și lanțul de supermarketuri Annabella precum și plantații cu legume și pomi fructiferi, va procesa anul acesta cu aproximativ 50% mai puține fructe din producția proprie, din cauza gerului care a afectat mare parte dintre plantațiile de cais și piersic.
Pentru a mai salva din producție, compania folosește mașini de fum. Aceasta în contextul în care 50% dintre fructele și 40% dintre legumele procesate de fabrica Râureni sunt din producție proprie. Compania deține și cultivă pe 660 de hectare atât fructe cât și legume.
„Ca provocări cu care ne confruntăm în această industrie an de an este faptul că folosim materie primă puternic influențată de vreme. Anul acesta a debutat cu geruri, după ce au înflorit caișii și piersicii. Contrabalansăm cu nopți nedormite. Folosim focuri de baloți și mașini care degajează fum. Încercăm să salvăm maximum 50% din ceea ce ne-am propus anul acesta”, a declarat în cadrul unui eveniment organizat de retailerul Penny, Bogdan Grigore, National Sales Manager la Râureni.
De altfel, gerul a afectat livezile de cireș, vișin, cais, piersic din toată țara, nu doar ale grupului Horticons-Râureni.
„Momentan este prematur să facem o evaluare. Săptămâna viitoare se va da verdictul, însă cred că producția este afectată mai mult de 50%”, a explicat pentru Economica și Vlad Gheorghe, președinte OIPA Legume Fructe.
Clubul Fermierilor Români, o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România, spune că majoritatea antreprenorilor din sectorul agricol, care dețin ferme vegetale , precum și toți antreprenorii din sectorul horticol care au investit (cu sprijinul fondurilor europene) miliarde de euro în diverse tehnologii sunt extrem de îngrijorați față de posibilul scenariu privind închiderea, chiar și temporară, a punctelor de lansare care le asigură protecția antigrindină.
Totodată, Clubul atrage atenția asupra faptului că neutilizarea sistemelor antigrindină pune în pericol respectarea contractelor pe care cei din sectorul legumicol, pomicol și vitivinicol le-au semnat cu marile lanțuri de magazine și HoReCa.
„Existența acestor puncte de lansare reprezintă nu doar stabilitatea unor producții anuale, ci și o abordare comercială integrată multi-anuală: fermierii au investit în tehnologii de depozitare, condiționare, procesare și ambalare, în scopul listării produselor finite atât în sectorul Horeca, cât și în zona de retail, demersuri care au durat ani de zile, și ar putea fi anulate imediat din cauza închiderii tuturor punctelor de lansare”, transmite asociația, printr-un comunicat.
În acest context și având în vedere că nu există un studiu de impact pe acest subiect, ei solicită ca sistemul să nu fie închis, nici măcar temorar.
„Soluțiile propuse de Clubul Fermierilor Români, în contextul discuțiilor privind închiderea punctelor de lansare, se referă la evitarea scenariului de închidere parțială sau totală la nivel național – fără niciun studiu de impact – și realizarea unei evaluări punctuale, amănunțite, din perspectivă tehnică, economică și socială, luând în considerare impactul integral pe tot ciclul de producție și valorificare comercială la nivelul fermierilor deserviți de fiecare punct de lansare”.
Potrivit sursei citate, protecția împotriva daunelor cauzate de grindină a permis agricultorilor să-și securizeze investițiile, să mențină un flux constant de aprovizionare și să asigure siguranța alimentară la nivel național. De asemenea, aceste sisteme au contribuit la scăderea costurilor de asigurare pentru fermieri și la crearea unui mediu mai previzibil pentru planificarea activităților agricole.
„În contextul unui posibil scenariu al întreruperii funcționării sistemului național antigrindină, asigurarea culturilor în privința riscului de grindină – chiar fiind absolut necesară – nu este o soluție exclusivă, acoperitoare și viabilă pentru sectorul horticol, datorită obligațiilor comerciale multi-anuale asumate de aceștia pe termen scurt și mediu în raport cu piața (RETAIL și HORECA)”, mai spun fermierii.
Din datele Clubului Fermierilor, Sistemul Național Antigrindină protejează 2,4 milioane de hectare, având un cost aproximativ de 11–19 euro/ha, dar beneficii directe pentru aproximativ două milioane de persoane.
Utilizarea rachetelor produse de ROMARM S.A. asigură atât prevenirea formării grindinei, cât și stimularea precipitațiilor, fără impact negativ asupra mediului. Substanțele utilizate, clorura de calciu și clorura de sodiu, sunt naturale și inofensive pentru ecosistemul spațiului rural.
La nivel global, tot mai multe țări implementează sisteme de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase, în special pentru reducerea pagubelor provocate de grindină în
agricultură. Este, spre exemplu, cazul Croației, Ungariei, Serbiei, sau Franței care utilizează tehnologii variate – de la metoda rachetelor antigrindină și generatoare terestre (GT), până la intervenții aviatice.