Rabla pentru termopane 2025. După Casa Verde Fotovoltaice, ministrul Mediului, Mircea Fechet se gândește și la un program „Rabla pentru termopane”, care ar putea fi lansat într-un viitor apropiat pentru a putea eficientiza din punct de vedere energetic locuințele.
„Rabla pentru termopane” și un program de achiziție a acumulatorilor pentru persoanele care au deja instalate panouri fotovoltaice, dar nu și sistem de stocare, cred că ar putea să eficientizeze din punct de energetic locuințele, iar oamenii vor avea costuri mai mici la energie, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, la un eveniment dedicat energiei,
Reprezentanții industriei de profil spun că, pe lângă tâmplărie, ar trebui să fie eligibile în acest program și sisteme de umbrire. Aceasta în condițiile în care verile sunt din ce în ce mai călduroase, iar, cel puțin în Capitală, în iulie și august temperaturile depășesc frecvent 40 de grade.
„Noul program de înlocuire a ferestrelor ar trebui să includă și sisteme de umbrire. Este important să avem o renovare aprofundată, nu poți fi eficient energetic dacă nu ai sisteme integrate. Suntem prea în urmă din acest punct de vedere încât să facem renovări superficiale”, spune Mihai Moia, director executiv al Asociației pentru promovarea eficienței energetice în clădiri – ROENEF.
El a arătat că deja s-a făcut această greșeală în România instalându-se panouri fotovoltaice pe case care nu au fost eficientizate energetic în prealabil.
În România, peste 85% dintre clădiri sunt construite înainte de anii 2000, când nu exista niciun standard de eficiență energetică.
„În urma plafonării facturilor la energie, lumea a fost mai puțin preocupată de eficientizarea energetică a clădirilor, însă această preocupare va reveni cu siguranță (după expirarea plafonării – n.r.). Ideea nu este să menții aceste plafoane, ci să direcționezi acei bani spre investiții, astfel încât oamenii să iasă din situația de vulnerabilitate”, a continuat Moia.
El crede că românii vor simți cu siguranță un șoc în momentul în care vor primi facturile la preț întreg după 1 iulie, când plafonarea expiră. Aceasta deoarece liberalizarea are loc în perioada din an cu cel mai mare consum de aer condiționat.
Un studiu realizat de Research Solutions Strategy pentru Somfy, un furnizor de sisteme de umbrire, a arătat că aceste echipamente duc la reducerea cu 59% a consumului de aer condiționat și cu 27% a combustibilului utilizat pentru încălzire (gaz, electricitate, lemne).
„Vara, fereastra devine un radiator cu o putere de 500 de W pe metru pătrat, ca și cum am avea un radiator mereu pornit”, a arătat Virgil Lixandru, director de vânzări Somfy România.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat la finalul lunii februarie că există la nivelul Guvernului intenția de a iniția un program „Rabla pentru termopane”, cu bani din Fondul pentru mediu.
„40% din energia dintr-o locuință se pierde prin spațiile vitrate. Un program de genul „Rabla pentru termopane” ar fi binevenit, în condițiile în care există foarte mulți producători români de termopane.
Rabla pentru termopane ar putea fi o idee, la fel ca un program de achiziție a bateriilor de către prosumatorii care nu au instalat și un sistem de stocare, ar putea eficientiza locuințele, acei oameni ar avea costuri mai mici la energie și am finanța economia României, este o chestiune la care țin foarte mult și mereu mă uit unde ajung banii”, a spus Fechet.