Când se schimbă pașapoartele temporare. Ce trebuie să știi despre noul element de securitate introdus de autorități

Autoritățile intenționează să introducă un nou element de securitate pe pașapoartele temporare, începând din această vară, conform unui proiect de act normativ consultat de Economica.net. Modificarea vizează adăugarea unui caracter suplimentar pe pașapoartele simple temporare, pentru a întări protecția acestora.
Mircea Filipescu
09 apr. 2025, 19:36
Când se schimbă pașapoartele temporare. Ce trebuie să știi despre noul element de securitate introdus de autorități

Autoritățile române intenționează să adauge un nou element de securitate pe pașapoartele simple temporare, începând din această vară, pentru a le face mai sigure. Conform unui proiect de act normativ consultat de Economica.net, va fi introdus un cod QR criptografic, semnat digital, care va putea fi citit optic, pe pașapoartele simple temporare ale cetățenilor români.

Măsura se aliniază cu cerințele Organizației Aviației Civile Internaționale și are ca scop întărirea protecției documentelor de călătorie, având în vedere evoluțiile tehnologice recente. Autoritățile vor implementa acest cod QR până la 1 iulie 2025.

Citește și: Se desființează sute de locuri de muncă la stat. Lovitură dură pentru acești angajați din România

„Pașaportul simplu temporar românesc, care nu cuprinde date biometrice, eliberat de serviciile publice comunitare de pașapoarte, reprezintă un document de călătorie performant din punctul de vedere al nivelului de securitate.”

„Cu toate acestea, actualizarea și îmbunătățirea nivelului de securitate al pașapoartelor simple temporare a reprezentat și reprezintă un pas important, în sensul utilizării unor noi elemente, raportat la evoluțiile tehnice, care să facă documentul de călătorie mai sigur”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și consultat de Economica.net.

În document se mai precizează că elementele fizice de securitate pot fi manipulate mai ușor, în comparație cu datele stocate electronic (în cod QR). Acestea din urmă sunt protejate prin semnarea digitală de către autoritatea emitentă.

Pentru a ține pasul cu evoluția tehnologică și în acord cu specificațiile Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI), autoritățile din România consideră că „este oportună integrarea în pașapoartele simple temporare sus-menționate a unui element criptografic, semnat digital, sub forma unui cod QR, verificabil prin citire optică, întrucât acest tip de pașaport, nefiind un document electronic, nu beneficiază de protecția suplimentară pe care o oferă suportul de stocare de înaltă securitate în cazul pașaportului simplu electronic”, se mai arată în document.

Autoritățile vor ca introducerea unui cod QR să se facă până la data de 1 iulie 2025.

Documente necesare pentru pașaportul simplu temporar

– Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

– Documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată/dovada tranzacției, editat(ă) pe suport hârtie sau în format electronic, care conține numărul tranzacției și datele persoanei pe numele căreia se solicită eliberarea documentului de călătorie (nume, prenume, CNP), precum și suma achitată, aferentă tipului de pașaport solicitat.

Citește și: Cât costă să dai de permis în 2025 și care sunt condițiile pentru a-l obține. Anunț de ultimă oră pentru viitorii șoferi

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Până la ce oră circulă metroul în noaptea de Înviere 2025. Program special anunțat de Metrorex pentru zilele de Paște
Capital.ro
Călin Georgescu, de neoprit. S-a anunțat marea revenire: Va conduce la Cotroceni și Guvern
Playtech.ro
Temperatura la care trebuie copt cozonacul ca să nu se ardă deasupra. La câte grade trebuie setat cuptorul electric sau pe gaz
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Suprize mari în imobiliare. Cele mai ieftine apartamente din Capitală
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Fără pic de RUȘINE! Vedeta care a îndrăznit să iasă în public cu nurii la vedere! Imaginile sunt... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă nouă pentru gunoi. Românii trebuie să anunțe la primărie. Se aplică chiar din luna Aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
Acord pentru o viitoare pandemie! OMS a pregătit deja totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți