Legea pe care trebuie să o respecți dacă îți construiești casă lângă proprietatea altcuiva. Ce NU ai voie să faci fără acordul vecinului

Dacă vrei să-ți construiești casă și să ai curte, este obligatoriu să respecți o lege ce prevede reguli legate inclusiv de proprietățile din vecinătate!
Irina Dumitrescu
12 apr. 2025, 08:30
Legea pe care trebuie să o respecți dacă îți construiești casă lângă proprietatea altcuiva. Ce NU ai voie să faci fără acordul vecinului

Vrei să-ți construiești casă lângă cea a vecinului și să ai și curte? Atunci este obligatoriu să respecți o lege ce prevede reguli clare legate de acest lucru.

Nu ai voie, conform prevederilor în vigoare, să faci un anumit lucru fără acordul vecinilor din imediata apropiere.

Ce reguli trebuie să respecți dacă îți faci casă lângă proprietatea altcuiva

La noi în țară, regulile de construire a unei case pe pământ în vecinătatea altor locuințe sunt stabilite prin Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul și Codul Civil.

În lege este menționată inclusiv distanța minimă ce trebuie să existe între casa ta și cea a vecinilor, pentru a nu avea probleme.

Cele mai importante articole din Codul Civil care se aplică în acest caz sunt 611, 612, 614, 615, 616, 617 și 660. Acestea arată la ce distanță minimă față de hotar (linia care separă două proprietăți) se pot face construcții și ce alte condiții trebuie respectate, notează click.

Astfel, conform articolului 612 din Codul Civil, orice construcție, lucrare sau plantație trebuie făcută la o distanță de cel puțin 60 de centimetri față de limita dintre proprietăți, pentru a nu fi afectate drepturile vecinului. Se poate construi la o distanță mai mică numai dacă vecinii sunt de acord și semnează în acest sens un act notarial.

Citește și Cum poți să afli cât ai contribuit la sistemul public de pensii. Angajații pot verifica în timp real sumele virate de angajatori

”Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, prevede legea.

O altă regulă legată de construcții este prevăzută în Articolul 614 din Codul Civil. Potrivit acestuia, nu ai voie să faci o fereastră sau o deschidere în zidul comun dintre două proprietăți fără acordul vecinului.

„Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, arată legea, conform sursei citate.

Altfel spus, dacă vrei o fereastră în zidul ce desparte două case sau terenuri, trebuie să ai acordul scris al vecinului care are proprietate lângă tine.

Pe de altă parte, potrivit articolului 615 din Codul Civil, ferestrele de vedere, balcoanele sau alte construcții asemănătoare ce dau spre curtea vecinului trebuie să fie la cel puțin doi metri distanță de hotar, adică de granița dintre proprietăți.

Dacă acele construcții nu sunt paralele cu linia de hotar (adică sunt înclinate spre vecin), atunci distanța minimă permisă este de un metru. Această distanță se măsoară de la cel mai apropiat punct al construcției (fereastră, balcon etc.) până la linia de hotar, mai notează aceeași sursă.

Citește și Un mare grup petrolier caută tineri absolvenți pentru filialele sale, inclusiv în România. Unde se fac recrutările

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă