Calendar ortodox 12 aprilie 2025. Este Sâmbăta lui Lazăr, Moşii de Florii, zi de post, se aprind lumânări la Biserică. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi înainte de Florii

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este sfântul zilei prăznuit de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2025, pentru data de 12 aprilie. Zi de post. În această zi, numită popular și "Sâmbăta lui Lazăr", se coc și se împart tot felul de plăcinte și pâinici.
Filip Stan
11 apr. 2025, 08:15
Calendar ortodox 12 aprilie 2025. Este Sâmbăta lui Lazăr, Moşii de Florii, zi de post, se aprind lumânări la Biserică. Ce sfinţi sunt sărbătoriţi înainte de Florii

Calendar ortodox 12 aprilie 2025. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău s-a născut în anul 334 într-un sat din Buzău. El și părintele lui duhovnicesc, preotul Sansala converteau la creștinism pe daco-romanii care trăiau pe aceste meleaguri dar și pe goții și barbarii închinători la idoli care treceau și sălășuiau prin zonă mai multă sau mai puțină vreme.

Perioada Postului Mare este privită în mod special de către credincioși și de către biserică. Drept dovadă stau toate pomenirile care au loc în Postul Paștelui în fiecare săptămână. Fiecare duminică are o denumire, iar sâmbetele sunt dedicate pomenirii morților.

În Postul Mare toate slujbele săvârșite sunt aparte, mai sobre și îndemnând la căință. În timpul postului, Sf. Liturghie se săvârșește numai sâmbăta, când sunt pomenirile adormiților, duminica și de Bunavestire, pe 25 martie. În celelalte zile ale săptămânii se face doar Liturghia Darurilor mai înainte sfințite.

Există și obiceiul de a se da sărindare în Postul Paștelui, adică pomelnice pentru cei morți, dar și pentru cei în viață, timp de 40 de zile.

Din punct de vedere liturgic, sâmbetele din Postul Mare în care se face pomenire generală a morților sunt sâmbetele a doua, a treia și a patra. În practică însă, parastase în Postul Paștelui se fac de fapt în fiecare sâmbătă, cu excepția ultimeia (Sâmbăta Mare).

Rugăciunea care trebuie rostită în ziua de Florii. Este aducătoare de liniște sufletească și vindecare

Alături de parastasele obligatorii de după înmormântare, sâmbetele de pomenire a celor adormiți au fost stabilite pentru a întări legătura cu cei trecuți la cele veșnice. În sâmbetele morților, creștinii vin la biserică cu diverse bunuri de binecuvântat și de împărțit de pomană, se roagă și aprind lumânări. Prin parastasele Postului Mare fiecare om se alătură celor adormiți și se roagă împreună cu aceștia în fața lui Dumnezeu.

Sâmbetele din Postul Paștelui în care se fac pomeniri încep cu Sâmbăta Sfântului Teodor și se sfârșesc cu Sâmbăta lui Lazăr (Moșii de Florii). După Sâmbăta lui Lazăr, începând cu Floriile și până la Duminica Tomii nu se fac parastase.

În această zi, numită popular și „Sâmbăta lui Lazăr”, se coc și se împart tot felul de plăcinte și pâinici.

Ortodoxe
Sf. Mc. Sava de la Buzău
Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion

Greco-catolice
Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău

Romano-catolice
Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit de Biserică în ziua de 12 aprilie.

Sfântul Sava s-a născut într-un sat din zona Buzăului. În timpul sărbătorilor Sfintelor Paşti, ostaşii regelui got Athanaric, care a dezlănţuit o masivă campanie de persecuţii împotriva creştinilor, au intrat în satul lui Sava şi l-au luat captiv pe acesta împreună cu preotul satului, Sansala.

Năvălitorii au încearcat să-i convingă pe aceşti doi bărbaţi credincioşi să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Sfântul Sava s-a dovedit dârz şi neînduplecat în mărturisirea credinţei creştine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (râul Buzău astăzi).

Calendar ortodox aprilie 2025. Lună bogată în sărbători cu cruce roșie. Ce trebuie să ştiţi de Florii 2025, Paşte 2025 şi Sf. Gheorghe

Sfântul Mucenic Sava a fost aruncat în râu şi a murit la vârsta 38 de ani, mărturisindu-l pe Hristos. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie 372. Moaştele Sfântului Sava au fost luate de creştini şi de preotul Sansala şi ascunse.

După o vreme, Sfântul Vasile cel Mare i-a scris guvernatorului provinciei Sciţia, pe care îl ruga să trimită în Capadocia moaşte de sfinţi. Au fost trimise atunci moaştele Sfântului Mucenic Sava, însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, în care era descris martiriul sfântului.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992.

* Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul a fost episcop în Parion, oraş din Misia mică, regiune aflată în nord-estul Asiei Mici.

A fost ales ierarh pentru faptele sale bune şi pentru viaţa cea plăcută lui Dumnezeu.

Sfântul Ierarh Vasile a mărturisit dreapta credinţă în vremea tulburărilor iscate de curentul iconoclast, iar pentru acest lucru şi-a dus viaţa în mari necazuri, primejdii şi strâmtorări, „mutându-se din loc în loc, dar păzind neschimbate părinteştile dogme, iubind dreapta credinţă, iar adunările celor răucredincioşi urându-le. Şi plăcând lui Dumnezeu în toate, a adormit cu pace întru Domnul”.

La 12 aprilie în calendarul ortodox 2025 mai sunt pomeniți:

  • Sfântul Vasile, episcopul cetății Pariei din Asia Mica;
    Sfântul Neofit Zăvorâtul;
    Cuvioasa Antuza;
    Sfinții Mucenici Dima și Protion;
    Cuvioșiilor Mucenici Mina, David și Ioan;
    Cuviosului Părinte Acachie cel Nou;
    Cuviosul Isaac Sirul;
    Sfântul lerarh Zenon Marturisitorul, episcopul Veronei.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce este laptele UHT vândut în supermarketuri, de fapt. Mulți români îl cumpără fără să știe
Capital.ro
Se schimbă banii. Termen pentru trecerea la Euro, 1 ianuarie 2026. Bancnotele vor trebui înlocuite
Playtech.ro
Titlu de proprietate emis ilegal în România. Cum anulezi documentul
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De ce nu poate Putin să oprească războiul. Cinci capcane pe care și le-a întins singur
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Zodiile care fac scandal din orice. Sunt de evitat
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
BREAKING NEWS Șoferul autoturismului care a fost evitat de microbuzul căzut în Dunăre a fost dus la spital! Câte persoane s-ar fi aflat în microbuz
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru proprietarii de locuințe. Se va achita obligatoriu la nivel național. Cine schimbă legea
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celulă VIDEO
Crin Antonescu l-ar învinge pe George Simion în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Rezultatele ultimului sondaj CURS
MediaFlux
România, în pericol în următoarele luni! Șeful Armatei Române avertizează privind un atac al Rusiei
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă