Această inscripţie reprezintă cel mai vechi text alfabetic descoperit până în prezent la Ierusalim, fiind mai vechi cu aproximativ 250 de ani faţă de cea mai veche inscripţie în ebraică găsită în aceaşi regiune, scrie Agerpres.
Enigmaticele litere încrustate în jurul părţii superioare a unui vas ceramic au fost scrise în vremea regelui David sau a regelui Solomon. Ele sunt într-o formă timpurie a limbii canaanite şi nu în ebraică, fiind probabil inscripţionate de membrii unui trib non-israelit.
Zona din jurul Ierusalimului abundă în relicve arheologice. Un templu din secolul XI î.d.Hr, descoperit în apropierea Ierusalimului, oferă dovezi ale luptelor dintre canaaniţi, israeliţi şi filistini. În zona deluroasă din apropierea Ierusalimului a fost descoperită şi o grădină regală antică. Pe lângă aceste descoperiri, arheologii au adus la lumină la Beth Shemesh, locaţie aflată la aproximativ 20 de kilometri de Ierusalim, şi un sigiliu antic care prezintă un bărbat luptând cu un leu – probabil o referinţă la povestea biblică a lui Samson. Acest sigiliu provine din secolul XII î.d.Hr. şi a fost descoperit anul trecut de arheologi de la Universitatea din Tel Aviv.
Fragmentul ceramic a fost descoperit între rămăşiţele unei clădiri din secolul X î.d.Hr, aflată în zona de sud a Muntelui Templului. Acest fragment a fost descoperit alături de bucăţi din alte 6 vase de acelaşi tip. Înscrisul, format din litere cu dimensiunea de aproximativ 2,5 centimetri, a fost trecut pe peretele vasului din lut înainte de a-l introduce în cuptor.
Fragmentul descoperit conţine doar 7 litere, iar semnificaţia lor rămâne deocamdată un mister, putând reprezenta, conform arheologilor, fie numele proprietarului vasului, fie conţinutul acestuia, ca un fel de etichetă.
Detaliile descoperirii sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Israel Exploration Journal.