Absolventele audiate în cazul suspiciunii de fraudă la Bac au refuzat testul poligraf

Cele cinci absolvente audiate de procurorii din Timiş la Gătaia, în cazul suspiciunii de fraudă la bacalaureat, au refuzat testarea cu aparatul poligraf, ancheta continuând joi, cu audierea directorului Liceului din Deta, Ion Jinaru, care spune că nu ştie ca elevii să fi strâns bani pentru profesori.
Romania TV
11 iul. 2013, 14:21
Absolventele audiate în cazul suspiciunii de fraudă la Bac au refuzat testul poligraf

Potrivit procurorului Mihaela Pop de la Parchetul Tribunalului Timiş, cele cinci absolvente care au fost audiate, miercuri, la sediul Poliţiei din Gătaia, au refuzat testarea cu detectorul de minciuni, iar joi a fost audiat directorul Liceului din Deta, Ion Jinaru, în continuarea anchetei privind suspiciunea de fraudă la bacalaureat.

„A fost audiat directorul liceului din Deta cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare şi luare de mită. În acest caz se fac cercetări cu privire la săvârşirea acestor infracţiuni de către profesori din cadrul liceului şi elevi. Elevelor audiate miercuri la Gătaia li s-a propus testarea cu detectorul de minciuni, însă au refuzat”, a precizat Mihaela Pop.

Directorul Liceului din Deta, Ion Jinaru, a declarat, la ieşirea de la audieri, că nu ştie nimic despre sume de bani strânse de elevi pentru profesorii din comisia de bacalaureat de la centrul de examen Deta.

„Fiind directorul Liceului din Deta, era normal să mă cheme să răspund la întrebări legate de organizarea şi predarea centrului de examen în special. M-au întrebat dacă cunosc ceva de bani şi le-am spus că nu ştiu nimic, că am fost plecat cu o problemă personală în judeţul Vâlcea, se poate verifica”, a spus Ion Jinaru.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş au audiat, miercuri, mai mulţi elevi şi profesori de la Liceul din Gătaia, existând suspiciunea de fraudă la examenul de bacalaureat, declarau surse judiciare, care menţionau că elevii acestui liceu au susţinut bacalaureatul în centrul de examinare de la Colegiul Tehnologic „Sf. Nicolae” din Deta, alături de elevii de la liceele din Deta, Ciacova şi Peciu Nou.

Sursele citate spuneau că aproape 50 de elevi ai Liceului din Gătaia ar fi dat câte 200 de lei profesorilor din comisia de bacalaureat de la centrul de examinare din Deta, pentru a promova examenul de bacalaureat. Banii ar fi fost strânşi sub pretextul unor activităţi festive prilejuite de sfârşitul liceului.

Un număr de 17 din 67 de candidaţi la bacalaureat din Gătaia au fost respinşi, iar unul nu s-a prezentat.

Procurorul de caz Adrian Nicolae Golban declara, miercuri, că a fost vorba despre o sesizare din oficiu, „în urma unor informaţii potrivit cărora s-ar fi adunat bani de către elevii din Gătaia, pentru a plăti profesorii de la bacalaureat”, şi că ancheta va continua în zilele următoare.

La rândul său, directoarea Liceului din Gătaia, Gabriela Neda, declara că a fost audiată de procurori la Poliţia din Gătaia şi că le-a spus acestora că nu înţelege de ce a fost chemată la audieri. „Le-am spus procurorilor că nu am avut legătură cu examenul de bacalaureat susţinut de absolvenţii din Gătaia la centrul de examen de la Deta, eu fiind în comisie la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara”, declara Gabriela Neda.

Directoarea liceului din Gătaia spunea că nu are cunoştinţă că s-ar fi adunat bani din partea elevilor, care să fie apoi oferiţi drept mită profesorilor din comisia de examinare ori supraveghere.

Gabriela Neda preciza că cinci eleve de la Liceul din Gătaia au fost audiate de către procurori, însă sublinia că este vorba despre eleve foarte bune la învăţătură.

La rândul său, preşedintele comisiei de bacalaureat de la centrul de examinare Deta, Flavius Berdentea, declara că nu ştie nimic despre suspiciunile de fraudă şi că centrul a fost monitorizat zilnic de către reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

„Nu ştiu nimic, sunt mirat. Noi am avut zilnic monitorizare din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, un reprezentant al ISJ a verificat în permanenţă camerele de supraveghere, totul. Eu nu am fost chemat la audieri, cel puţin deocamdată. Nu ştiu despre ce este vorba”, declara Berdentea.

Două dintre cele cinci absolvente audiate la Poliţia Gătaia spuneau că nu au fost strânşi bani în şcoală pentru a fi daţi profesorilor cu scopul de a obţine note mai mari la examen şi că ele au învăţat şi în timpul liceului, şi pentru bacalaureat.

Spynews
Laura Cosoi, primul interviu după ce a devenit mamă pentru a patra oară. Frumoasa prezentatoare TV s-a întors deja pe platourile de filmare / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Cât costă să urci și să cobori cu telecabina din Bușteni la Babele. Mai ieftină e o noapte de cazare la munte: ”Se acceptă și plata cu credit?”
Capital.ro
Obligatoriu peste tot în România. Legea a intrat în vigoare. S-a dat ordin de la UE
Playtech.ro
Antonia, în cea mai transparentă rochie! Are un posterior prea obraznic, a lăsat la vedere chiar TOT
DailyBusiness
REGULĂ NOUĂ în aeroporturi! Intră în vigoare în câteva zile
Adevarul
„Ilegalii“, cei mai îndrăzneți spioni ai Rusiei și misiunea lor de un secol de a infiltra Occidentul
Spynews
Cine este și cum arată soția lui Adrian Nartea, Alina Ferinceac. Imagini de colecție cu cei doi
Spynews
Împăcați, dar pe ascuns! Cum au încercat Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău să fenteze paparazzii! I-am prins la întoarcerea din escapada secretă /VIDEO SAVUROS
Evz.ro
Restricții pe aeroport. Regulile pe care trebuie să le repecte pasagerii
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Imagini dureroase cu Nicu Covaci în sicriu. Trupul neînsuflețit al artistului a fost depus la Filarmonica din Timișoara
Cancan.ro
Gică Hagi, bunic?! Soția lui Ianis dă semne că așteaptă barza
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Câte grame de aur conține, de fapt, o medalie de aur de la JO 2024! Elementul care i-ar putea ridica valoarea, în timp, este o bucată din Turnul Eiffel
Capital.ro
Amendă de 5.000 de lei pentru proprietarii de terenuri. Legea se aplică în toate județele din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Cum au murit, de fapt, Alexandra și Alin! Sfâșietor ce a filmat camera de bord
substantial.ro
Țările arabe reflectă un mozaic de poziții în conflictul dintre Israel și Hamas
MediaFlux
AFARĂ din SCHENGEN! Uniunea Europeană e pe cale să ia o decizie istorică
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!