Trump condiţionează retragerea trupelor americane din Europa de negocierile pentru tarifele comerciale

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că nu exclude posibilitatea retragerii unor trupe americane staţionate în Europa, însă a subliniat că o astfel de decizie ar putea face parte dintr-o serie de negocieri comerciale mai largi, informează agenţia poloneză de presă PAP.
Filip Stan
11 apr. 2025, 12:39
Trump condiţionează retragerea trupelor americane din Europa de negocierile pentru tarifele comerciale

În acest context, Trump a salutat decizia Uniunii Europene de a amâna aplicarea imediată a tarifelor de retorsiune ca răspuns la noile taxe impuse de Statele Unite, subliniind importanţa negocierilor comerciale în acest proces. Întrebat într-o conferinţă de presă dacă intenţionează să reducă efectivele armatei americane din Europa, Trump a răspuns cu un simplu „Aş putea face asta”, dar a adăugat că o astfel de decizie „depinde” de mai mulţi factori.

El a explicat că Statele Unite finanţează în mare parte apărarea Europei fără a primi beneficii proporţionale în schimb şi a subliniat că o situaţie similară există şi în cazul Coreei de Sud.

„Ar fi un subiect de discutat care nu are legătură cu comerţul. Dar cred că are sens să facă parte din aceste discuţii comerciale. Ar fi frumos să împachetăm totul într-o singură înţelegere pentru fiecare ţară”, a declarat Trump, referindu-se la negocierile tarifare aflate în derulare.

Trump a continuat să exprime satisfacţie faţă de amânarea aplicării tarifelor de reciprocitate, menţionând că această măsură s-a decis în urma unei discuţii cu consilierii economici ai Casei Albe. Preşedintele american a afirmat că miercuri dimineaţa a luat hotărârea de a îngheţa timp de 90 de zile tarifele pentru zeci de ţări, adăugând că ordinul a fost redactat „din inimă”, fără intervenţia juriştilor. În acelaşi timp, Trump s-a declarat mulţumit de faptul că Uniunea Europeană a fost de acord să nu impună imediat tarife de retorsiune, o măsură care ar fi putut escalada conflictul comercial dintre cele două părţi.

Într-un context separat, secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat miercuri că doar preşedintele Trump va avea autoritatea finală în ceea ce priveşte viitorul trupelor americane staţionate în Europa.

„Singura persoană care va lua o decizie cu privire la structura de forţe a trupelor americane în Europa va fi preşedintele Trump, comandantul suprem”, a spus Hegseth, adăugând că vor continua discuţii pe această temă, inclusiv în legătură cu conflictele dintre Ucraina şi Rusia.

Citeşte şi: Răspunsul Kremlinului după expulzarea diplomaților ruși din România. Moscova acuză o ”acțiune nemotivată”

„Şi vom continua să purtăm discuţii continue, inclusiv în contextul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia, cu privire la care ar trebui să fie postura noastră de forţă pe continent, care să răspundă cel mai bine intereselor americane şi să asigure, de asemenea, împărţirea sarcinilor în Europa”, a explicat şeful Pentagonului.

Remarcile lui Hegseth au venit la scurt timp după declaraţiile generalului american cu cel mai înalt grad în Europa, Christopher Cavoli, care a spus că numărul trupelor americane din Europa a fost redus la aproximativ 80.000, de la 100.000 cât era înregistrat înainte de invazia rusă în Ucraina din 2022.

„Este sfatul meu să menţinem această poziţie a forţei aşa cum este acum”, a spus Cavoli, subliniind că Pentagonul îşi revizuieşte amprenta globală ca parte a unei cerinţe a administraţiei Trump.

În această context, Hegseth a spus că prezenţa americană în Europa nu trebuie considerată permanentă, indicând că schimbări pot apărea în viitor, în funcţie de evoluţia negocierilor şi a situaţiei de securitate.

Potenţialele schimbări ale prezenţei militare americane în Europa au ridicat îngrijorări legate de viitorul NATO, organizaţia care a garantat securitatea continentului european timp de peste 75 de ani. În acest context, surse din Pentagon au indicat că există discuţii interne privind reducerea cu până la 20.000 a efectivelor armatei americane din Europa, inclusiv pe flancul estic, în ţări precum Polonia şi România. Cu toate acestea, autorităţile din aceste două state membre ale NATO au declarat că nu au fost anunţate planuri concrete în acest sens.

Încrederea ţărilor europene în SUA ca protector al lor împotriva posibilelor ameninţări externe, în special din partea Rusiei, a fost puternic zdruncinată în ultima perioadă, în parte din cauza politicii externe mai puţin previzibile adoptate de Trump. De asemenea, tentativa preşedintelui american de a se apropia de Moscova şi presiunea exercitată asupra Kievului pentru a pune capăt războiului au fost percepute în Europa ca un semnal de îngrijorare privind angajamentul pe termen lung al Statelor Unite faţă de securitatea europeană.

Citeşte şi: Donald Trump s-a răzgândit. Anunță suspendarea suprataxelor vamale reciproce pentru 90 de zile – China face excepție

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Andra Voloș, prima reacție după ce Robert Lele a anunțat despărțirea, dar apoi a șters postarea. Mesajul emoționant al soției cântărețului / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care trebuie să-l pui în cafea ca să iasă foarte cremoasă. Va avea o textură și un gust cu adevărat deosebite
Capital.ro
Se schimbă permisul auto. Ordin direct UE. Anunț pentru șoferii pensionari de peste 70 de ani
Playtech.ro
Bani în plus de la stat pentru români. Se plătesc sute de lei lunar, ce documente trebuie depuse pentru a beneficia de VMI
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Medicii i-au reatașat capul unei femei „decapitate” după o căzătură cumplită. „Neurochirurgul meu a trebuit să-mi țină craniul în loc cu mâinile”
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Imagini emoționante cu Armin Nicoară și bebelușul său. Cum a fost surprins cu fiul său, Amir Efrem / VIDEO
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în toată țara
Evz.ro
Zborul cu avionul se schimbă. Fără biletele și check-in!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Angela Similea a pierdut una dintre cele mai dragi persoane! Mesajul sfâșietor postat de artistă: „Mă rog ca sufletul ei să-și deschidă aripile”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Teste regulate pentru permisul de conducere. Reguli noi pentru șoferii pensionari. Decizia UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Mireasa a ajuns pe patul de spital după ce viitorul soț a fugit cu mama ei chiar înainte de nuntă. Banii și bijuteriile au dispărut
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Tradiții și superstiții de Florii. Este dezlegare la pește
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii