Regula de 10 secunde va fi implementată în toate băncile din România, la ordinul UE. Ce trebuie să știe toți românii

Uniunea Europeană a adoptat o reglementare majoră care va schimba modul în care se efectuează transferurile bancare în cadrul statelor membre. Conform noii reguli, toate transferurile bancare în euro vor trebui să ajungă în contul destinatarului în maximum 10 secunde, indiferent de ora din zi, ziua săptămânii sau de sărbători.
Filip Stan
12 apr. 2025, 13:20
Regula de 10 secunde va fi implementată în toate băncile din România, la ordinul UE. Ce trebuie să știe toți românii

Această reglementare intră în vigoare în primăvara anului 2024 și va avea un impact semnificativ asupra băncilor și a sistemelor de plăți din întreaga Uniune Europeană.

Măsura a fost stabilită cu scopul de a accelera procesul de transfer bancar și de a asigura o tranziție rapidă către plăți instantanee. Totuși, statele membre au termene diferite pentru implementarea completă a reglementării. Băncile din zona euro, cum ar fi cele din Germania, Austria și Franța, vor trebui să îndeplinească această cerință până în martie 2025.

În schimb, băncile din afacerea zonei euro, care oferă conturi în euro, inclusiv cele din Polonia, Cehia și România, au un termen limită mai larg, până în martie 2027. Un detaliu esențial al acestei reglementări este faptul că băncile nu vor putea percepe taxe suplimentare pentru transferurile rapide. Acestea trebuie să fie oferite la aceleași costuri ca și transferurile tradiționale.

Transferurile instantanee nu pot fi anulate după confirmare

Una dintre schimbările semnificative aduse de reglementarea UE este faptul că transferurile instantanee nu pot fi anulate după ce au fost aprobate. Aceasta reprezintă o provocare semnificativă, mai ales în cazurile de eroare umană sau de fraudă. Spre deosebire de transferurile tradiționale, în care este posibil să oprești tranzacția în cazul în care ceva nu este în regulă, banii trimisi instantaneu nu mai pot fi recuperați odată ce au fost transferați. Aceasta poate duce la pierderi financiare importante în cazul unor greșeli sau tentativelor de fraudă, făcând necesare măsuri de protecție suplimentare din partea băncilor.

Măsuri suplimentare pentru protecția clienților

Pentru a reduce riscurile asociate cu transferurile instantanee, UE obligă băncile să implementeze mecanisme de securitate suplimentare. Noile reglementări stipulează că sistemele de plăți vor trebui să compare automat numele destinatarului cu numărul contului, iar în cazul în care există neconcordanțe, utilizatorii vor fi avertizați. Acest sistem de verificare va fi disponibil fără costuri adiționale pentru utilizatori. În plus, clienții vor avea posibilitatea de a seta limite pentru transferurile instantanee, care pot fi ajustate rapid prin aplicațiile bancare. În caz de pierderi cauzate de lipsa unor măsuri adecvate de protecție, clientul poate solicita despăgubiri, cu condiția ca furnizorul de servicii de plată să fie considerat responsabil.

Citește și: Se fac angajări la stat în mod excepțional! Domeniile în care este nevoie de forță de muncă

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Andra Voloș, prima reacție după ce Robert Lele a anunțat despărțirea, dar apoi a șters postarea. Mesajul emoționant al soției cântărețului / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Se construiește, în sfârșit, ultimul lot la autostrada de care au nevoie sute de mii de români. Aici se găsește cel mai lung tunel din România. Timpul pe drum se va reduce considerabil, șoferii vor evita trei mari orașe
Capital.ro
Doliu imens. A murit actorul copilăriei noastre. Toți l-am iubit
Playtech.ro
Cutremure în lanț, în România. Pământul s-a mișcat de două ori, duminică dimineața. Ce spun cei de la INFP
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
NATO și UE cer europenilor să se pregătească pentru război. Țările care iau amenințarea unui conflict în serios
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Imagini emoționante cu Armin Nicoară și bebelușul său. Cum a fost surprins cu fiul său, Amir Efrem / VIDEO
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! Cod galben de vânt puternic. Meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme rea în toată țara
Evz.ro
Ce-l ține în viață pe Regele Charles. Regina a dezvăluit totul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Angela Similea a pierdut una dintre cele mai dragi persoane! Mesajul sfâșietor postat de artistă: „Mă rog ca sufletul ei să-și deschidă aripile”
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă pentru toți cei care au gard la curte. Proprietarii trebuie să anunțe vecinii obligatoriu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Polițista de penitenciar, relații amoroase cu un deținut în celula acestuia. A fost trimisă după gratii pentru 15 luni - VIDEO
Vestea zilei în showbiz! Claudia Puican a născut. Armin Nicoară a anunțat numele băiețelului lor
MediaFlux
Sondaj Sociopol: Rezultate surprinzătoare în cursa pentru Cotroceni. Cine intră în turul doi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii