George Maior a ţinut să răspundă comentariilor negative legate de faptul că SRI ar fi obţinut informaţiile care au generat ancheta procurorilor de la „Dimitrie Bolintineanu”.
„Nu pot să stau pasiv la elemente de fraudare legate de principala resursă a ţării, anume resursa umană, fapt ce afectează fibra naţională (…) Serviciul a acţionat pe baza unei decizii luate de mine şi voi face şi anul viitor la fel, dacă va fi nevoie„, a declarat George Maior.
El a arătat că SRI doar a transmis informaţiile obţinute „în mod neintruziv” către Parchet, fără să se implice în desfăşurarea anchetei penale. „Am avut discuţii şi cu ministrul Remus Pricopie, ce era extrem de îngrijorat de acest aspect (…) S-a comunicat permanent cu ministrul. L-am simţit şi pe el sub un soi de presiune în anumite intervenţii publice. Poate ar fi trebuit să fie mai radical faţă de anumite afirmaţii publice nemeritate”, a spus George Maior.
Acesta a precizat că SRI a obţinut informaţii legate de fraude asemănătoare în alte şapte judeţe, datele fiind transmise Parchetului.
„Avem ce căuta în domeniul educaţiei şi vom avea ce căuta şi pe viitor, dacă va fi nevoie (…) V-aţi gândit ce sentimente au tinerii care au studiat şi văd pe cei care au luat bacalaureatul prin fraudă?„, a spus Maior, adăugând că acest fel de corupţie poate duce la „o schilodire a statului„.
Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Mai multe percheziţii au fost făcute la unitatea de învăţământ, cu sprijinul SRI, DGA şi Poliţiei.
Procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI), au făcut pe 2 iulie percheziţii la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului, potrivit Mediafax.
Acţiunea a avut loc după ce anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale „in rem” pentru presupuse fapte de corupţie în legătură cu desfăşurarea examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Percheziţiile vizează „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, a precizat Parchetul Capitalei în comunicatul citat.
„Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)„, au mai arătat procurorii.
Surse judiciare au declarat că sunt vizaţi profesorii examinatori, dar nu au putut preciza câte cadre didactice ar putea fi cercetate pentru presupuse fapte de corupţie în acest caz.
Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, a fost schimbată, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi pentru suspiciuni de fraudă la proba scrisă la Limba şi literatura română.
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat, într-un comunicat de presă, că a decis schimbarea întregii comisii de bacalaureat din Centrul de examen Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, ca urmare a percheziţiei făcute de un echipaj de Poliţie la acest centru de examen.
Potrivit ISMB, au fost schimbaţi cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum şi cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”.
Totodată, ISMB a dispus eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi directorului adjunct ai Liceului „Dimitrie Bolintineanu, precum şi a directorului Şcolii Gimnaziale nr. 178, care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen.