Săptămâna Patimilor 2025. Când nu se spală în Săptămâna Mare. Ce spune preotul despre spălatul rufelor în Sâmbăta Mare: „Este o perioadă cu trăiri tăcute”

Săptămâna Mare sau a Patimilor debutează pe 14 aprilie și ține până pe 19 aprilie, ajunul Învierii Domnului. Această săptămână este o perioadă cu o puternică încărcătură spirituală și religioasă. În urmă cu aproape 2000 de ani, în această săptămână Hristos a pătimit pentru iertarea păcatelor noastre. De aceea, în perioada aceasta creştinii încearcă să se apropie de Dumnezeu mai mult decât într-o zi obişnuită.
Alina Costache
14 apr. 2025, 15:52
Săptămâna Patimilor 2025. Când nu se spală în Săptămâna Mare. Ce spune preotul despre spălatul rufelor în Sâmbăta Mare:

Mulţi creştini care nu au reuşit să ţină Postul Paştelui de la început postesc în Săptămâna Patimilor, merg la biserică şi asistă la Denii, merg la Prohod şi la Înviere şi se străduiesc să fie mai buni decât de obicei. Ba chiar, petrec mai mult timp în rugăciune şi îşi îndreaptă gândurile către Divinitate mai mult decât de obicei.

Pe lângă aspectul spiritual, în Săptămâna Patimilor este recomandat să se țină seama de de o serie de reguli și tradiții legate de gospodărie, muncă și comportament. Tradițiile și superstițiile variază ușor de la o regiune la alta, dar există o mulțime de elemente comune care se referă la curățenie, reculegere și pregătirea casei și a trupului în așteptarea Învierii Domnului.

Săptămâna Patimilor 2025. Când nu se spală în Săptămâna Mare

O regulă importantă în această perioadă este cea referitoare la spălatul rufelor. Credincioșii știu că este mare păcat să speli în zi de sărbătoare. Cu toate astea, deși fiecare zi din Săptămâna Patimilor are o mare însemnătate spirituală, nu în toate zilele este interzis spălatul.

Luni este considerată ziua dedicată curățeniei generale. În această zi se scot covoarele la aerisit, se spală geamuri, se aerisesc hainele și se face ordine în întreaga gospodărie. Este o zi în care spălatul rufelor este permis, considerându-se că astfel casa este pregătită pentru întâmpinarea Luminii Pascale.

În Marțea Mare sau Marțea Seacă este permisă desfășurarea acelorași activități casnice începute luni, precum spălatul hainelor sau curățarea locuinței. Din punct de vedere religios, această zi amintește de predica Mântuitorului ținută pe Muntele Măslinilor, unde a vorbit despre sfârșitul lumii și despre apropierea propriei sale jertfe.

Începând cu Miercurea Mare, în schimb, spălatul rufelor este interzis până după Paște. Potrivit credinței populare, în miercurea din Săptămâna Patimilor nu este bine să se folosească apa pentru spălatul hainelor deoarece este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus pentru 30 de arginți. Credincioșii nu trebuie ca, în această zi, să desfășoare muncă fizică în exces, însă curățatul grădinilor este permis.

Citeste si Cât costă carnea de miel în Săptămâna Mare. Prețul exagerat cerut cu doar câteva zile înainte de Paște

Joia Mare are o încărcătură simbolică aparte. Este ziua în care încep pregătirile directe pentru Paște, iar ouăle sunt vopsite, de obicei în roșu. În seara zilei de joi, în biserici se citește Denia celor 12 Evanghelii, moment solemn care evocă patimile Mântuitorului. De asemenea, în credința populară se spune că începând din această zi și până la Rusalii, sufletele celor morți sunt libere să circule între cele două lumi. Este a doua zi a Săptămânii Mari în care este interzis spălatul hainelor, considerându-se un gest lipsit de respect față de suferința lui Iisus. Totodată, lemnele pentru foc nu se taie cu securea, ci se rup cu mâna, și nu trebuie lăsate pe jos până la sosirea acasă.

Vinerea Mare este considerată una dintre cele mai importante și mai triste zile din calendarul ortodox. Este ziua în care Iisus a fost răstignit pe cruce. În această zi se păstrează tăcerea, se postește cu asprime – unii aleg să țină post negru, fără mâncare și apă, până seara – și nu se fac treburi gospodărești. Nici în această zi nu se pală rufe, în plus, gospodinele evită să gătească sau să coacă pâine. În a doua parte a zilei, credincioșii merg la biserică pentru a trece pe sub Sfântul Epitaf și pentru a participa la slujba Prohodului.

Se spală sau nu în Vinerea Mare? Preot: „Mi se pare normal să nu speli pentru că este o perioadă de rugăciune tăcută”

Referitor la Sâmbăta Mare, informațiile referitoare la permisul sau interzisul spălatului de rufe sunt contradictorii. Multe gospodine preferă să spele în această zi după trei zile în care au avut interdicție, mai ales că urmează încă trei zile de Paște în care spălatul este interzis. Sâmbătă întreaga familie se mobilizează pentru ultimele pregătiri. Se gătesc mâncărurile tradiționale.

Mi se pare normal, în practică ca în Săptămâna Mare, să nu mai speli haine pentru că este o săptămână de post, o săptămână cu trăire tăcută dacă putem să zicem așa. Este o perioadă de rugăciune tăcută cu Dumnezeu. Asta ne cere Dumnezeu, în această perioadă, dacă am fost răi să devinim buni, să lăsăm de la noi și să iertăm. În Ajun și Săptămâna Mare în general omul trebuie să fie într-o rugăciune a tăcerii. Te cuplezi practic cu Bunul Dumnezeu prin tăcerea rugăciunii profunde.

Citeste si Săptămâna Mare, perioada cu ce mai mare încărcătură spirituală din an. Ce trebuie să facem în fiecare zi pentru a ne feri de necazuri

Pentru că se spune că eu, ca și creștin, transmit un semnal prin rugăciunea mea profundă și prin tăcere, Sus la Dumnezeu, iar Dumnezeu atunci poate să îmi asculte rugăciunea. Sunt multe tradiții în perioada aceasta. Noi avem 3.000 – 4.000 de tradiții în România. Cei tineri, de acum, ar trebui să le practice și să le trimită generatiilor care vin din urmă. Ei trebuie să îi învețe pe cei mici că trebuie să vină în casa lui Dumnezeu”, a spus pentru Click!, preotul Ilie Costescu de la Biserica „Sfântul Ilie” din Titan.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți