În opinia sa, statul român trebuie să își concentreze eforturile pe reducerea sărăciei în rândul propriilor cetățeni, înainte de a susține alte națiuni. Declarațiile au fost făcute de George Simion în cadrul unui interviu la postul de radio Europa FM, pe fondul unei dezbateri tot mai intense cu privire la alocarea resurselor bugetare în contextul actualelor crize regionale.
Într-un discurs cu accente naționaliste și critice la adresa clasei politice, Simion a susținut că România a ratat o șansă istorică de unificare cu Republica Moldova și că, de atunci, și-a asumat un rol de „sponsor” fără beneficii clare, în ciuda atitudinilor ostile manifestate de-a lungul timpului de către autoritățile de la Chișinău. Liderul AUR consideră că banii publici ar trebui direcționați spre românii care se confruntă cu dificultăți economice, nu spre alte state.
„Până nu scoatem cel puțin la nivel acceptabil din sărăcie cetățenii români, eu nu aș mai sprijini alte națiuni în România”, a afirmat Simion, subliniind că prioritatea guvernului ar trebui să fie bunăstarea cetățenilor proprii.
Acesta a explicat că relația cu Republica Moldova a devenit una dezavantajoasă pentru România, care oferă constant ajutor financiar fără a primi sprijin sau recunoștință în schimb. În plus, Simion a făcut referire la evenimente istorice și politice, acuzând conducerea post-decembristă că nu a profitat de contextul favorabil de după 1989 pentru a uni cele două state.
„Pe pământul nostru, în cetăţile noastre, la Tighina, la Soroca au venit sovieticii şi ne-au luat pământ şi fraţi. S-a trecut la perioada de independenţă când Ion Iliescu a fost laş şi nu a făcut pasul care era firesc de făcut după Podurile de Flori, când trebuia să ne unim, am pierdut o şansă istorică. Şi de atunci încoace noi avem acest stigmat că noi trebuie să finanţăm Republica Moldova”, a declarat George Simion.
În același context, liderul AUR a criticat și clasa politică de la Chișinău, amintind numele unor foști președinți moldoveni precum Vladimir Voronin și Igor Dodon, despre care a afirmat că au promovat politici ostile intereselor românești. El a sugerat că sprijinul românesc ar trebui să fie direcționat spre inițiative unioniste, nu către instituțiile centrale ale Republicii Moldova.
„Dar de ce să vă trimită bani vouă, ca stat, care de multe ori aţi avut atitudini anti-româneşti, şi să nu lucreze direct cu şcolile româneşti de acolo, care sunt unioniste, cu cetăţenii, cu autorităţile locale?”, a mai spus Simion.
Referindu-se și la sprijinul acordat refugiaților din Ucraina, Simion a menționat că în acest moment, România nu își poate permite să susțină alte popoare, cât timp propriii cetățeni trăiesc în lipsuri. El a atras atenția asupra nevoii de a reevalua politicile externe ale României din perspectiva interesului național.
Declarațiile liderului AUR vin în contextul în care România a alocat în ultimii ani fonduri semnificative pentru sprijinirea Republicii Moldova și a refugiaților ucraineni, ca parte a eforturilor de solidaritate și stabilitate regională.