În spatele zidurilor Palatului Kensington se produce o mică revoluţie în privinţa creşterii şi educării viitorului copil al cuplului princiar, s-a aflat din presa britanică.
Astfel, potrivit planurilor pe care şi le-au făcut Kate şi William în privinţa viitorului lor bebeluş, copilul va primi educaţie modernă, puţin mai diferită decât cea a predecesorilor lui. Aceasta înseamnă că viitorul copil va suporta mai puţin influenţa dădacelor şi mai mult pe cea a părinţilor şi bunicilor săi. De asemenea, atât Kate, cât şi William vor crea un alt echilibru între îndatoririle oficiale şi cele de familie în favoarea acesteia din urmă.
Generaţiile precedente de copii regali au introdus şi ele metode noi în creşterea copiilor lor, dar nu atât de multe cum au în vedere ducele şi ducesa de Cambridge, mai scrie presa britanică. În fond, copiii din familia regală reprezintă viitorul Monarhiei în Marea Britanie şi, de aceea, educaţia lor este foarte importantă. În cazul viitorului strănepot al reginei Elizabeta a II-a, acest copil va întruchipa o atitudine mai populară atât în privinţa creşterii şi educaţiei pe care o va primi, cât şi în ceea ce priveşte însăşi familia regală din care va face parte.
Gospodină pe jumătate dădacă
În ianuarie, Kate şi William au dat anunţ pentru ocuparea postului de „îngrijitoare”, acesta fiind interpretat de presa din Marea Britanie ca un semn că ei vor să fie cei care se vor ocupa, în calitate de părinţi, de creşterea copilului lor, şi nu o bonă tradiţională. Postul a fost ocupat în luna mai de Antonella Fresolone, menajera reginei. În atribuţiile femeii intră inclusiv spălatul rufelor, lustruitul argintăriei şi chiar plimbatul câinilor. Femeia va putea avea grijă şi de viitorul bebeluş regal, dar ca un fel de dădacă part-time.
În vremea prinţului Charles şi chiar a prinţului William, când erau copii, mai mulţi membri din gospodăria regală îşi împărţeau sarcinile între ei, dar transformarea dădacei regale dintr-un superintendent în dădacă simplă, cu „jumătate de normă” nu s-a întâmplat până acum.
Bonele de-a lungul vremii
Atribuţiile şi obligaţiile unei dădace regale s-au schimbat considerabil de-a lungul secolelor. Charles I a înlocuit guvernanta primului său fiu, contesa de Roxburg, când Protestanţii au obiectat faţă de viitoarea educaţie catolică a lui Charles al II-lea.
În vremea reginei Victoria, dădacele regale şi guvernantele erau obligate să se dedice în întregime misiunii lor şi exercitau totodată deplina lor autoritate în creşterea copiilor regali. Dar gradul de autoritate al dădacelor şi guvernantelor regale din secolele al XIX-lea şi al XX-lea a funcţionat dezastruos pentru unele vlăstare regale, după cum s-a dovedit ulterior. A fost cazul lui Edward al VIII-lea şi cel al lui George al VI-lea, care au fost abuzaţi de dădacele lor.
Prinţul Charles şi fiul său, William, au fost însă norocoşi. Erau apropiaţi de cei care au avut grijă de ei, au rămas în relaţii apropiate după aceea, iar aceste legături le-au fost de mare ajutor în momentele dificile ale vieţii.
Când au venit pe lume William şi Harry, rolul tradiţional de dădacă regală a devenit incompatibil cu cel de părinţi care vor să îşi îngrijească fără ajutoare străine propriii lor copii. Astfel de părinţi au fost prinţul Charles şi prinţesa Diana. Ei îşi luau copii aproape peste tot, îi scoteau în public şi mergeau cu ei şi în străinătate, la diferite evenimente. După ce Charles şi Diana au divorţat, în 1992, moştenitorul coroanei regale britanice a angajat o dădacă neconvenţională, Tiggy Legge-Bourke, care avea grijă de fiii lui. Aceasta se comporta mai degrabă ca o soră mai mare a lor.
Prinţi în camera de naştere
Acum, rolul combinat între dădacă şi menajară creat de William şi Kate este o altă inovaţie în familia regală britanică, înlocuind dădaca tradiţională cu îngrijitoarea part-time.
O altă inovaţie în obiceiurile legate de venirea pe lume a unui copil regal şi în celelalte legate de un astfel de eveniment îi aparţine prinţului Charles. El a fost primul care a asistat în salonul de naştere la venirea pe lume a primului său fiu, prinţul William. Se pare totuşi că, înaintea lui, şi Albert, prinţul consort al reginei Victoria, ar fi făcut la fel.
Citeşte şi: Ce titlu nobiliar va primi copilul prinţului William şi al ducesei Catherine
În secolele al XVIII-lea sau al XIX-lea au existat puternice controverse în privinţa alăptării bebeluşilor regali. De obicei, erau alăptaţi de o doică. Dar au fost şi excepţii, în care erau alăptaţi chiar de mamele lor, fie că ele erau sau nu regine.
Prinţesa Diana a preferat să îi alăpteze pe William şi Harry, gest care a făcut-o să fie şi mai mult apreciată de britanici. Kate se pare că îi va călca pe urme, ceea ce îi va aduce şi ei, ca şi Dianei, un plus de simpatie.