Zile libere 2025. Dat fiind faptul că ziua de 1 Mai, Ziua Internațională a Muncii, pică într-o joi, Guvernul a decis ca și ziua de 2 mai să fie liberă, astfel încât bugetarii să beneficieze de o punte. Însă ziua de 2 mai, care nu este liber legal, va fi recuperată ulterior prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru până la data de 31 mai 2025.
Această hotărâre se aplică doar personalului din sistemul bugetar, nu și privații. Aceștia din urmă și-ar putea lua liberul pe care statul îl acordă pe 2 mai doar la mica înțelegere cu angajatorul.
Potrivit Hotărârii Guvernului, ziua liberă de 2 mai 2025 nu se aplică personalului încadrat în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității și nici în cazul magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termene de judecată în ziua de 2 mai 2025.
Cadrele didactice au prevăzute în contractul colectiv de muncă și alte zile nelucrătoare, suplimentare celor definite deja prin lege. În 2025, odată ce Guvernul a declarat ziua de 2 mai liberă pentru bugetari, pentru a crea o minivacanță de patru zile în perioada 1- 4 mai, cadrele didactice, elevii, copiii de grădiniță au încă o zi liberă.
Ziua de cursuri ar putea fi recuperată ulterior până, cel târziu, la terminarea cursurilor din luna iunie 2025.
Însă, pe lângă ziua de 2 mai, profesorii mai beneficiază și de următoarele zilele libere de-a lungul anului școlar: