Ce salariu are un administrator de bloc în București. Acesta îndeplinește sarcinile care îi revin în urma celor stabilite de către Adunarea generala a asociației de proprietari. Se ocupă de tot ce tine de contabilitate si casierie.
Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România explică cum se calculează salariul administratorului de bloc.
„Salariul este baza brută a cheltuielii. Salariul administratorului este o cheltuială comună, și atunci se repartizează pe criteriile la comun, adică pe cotă-parte indiviză”, explică Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, pentru FANATIK.
Potrivit sursei citate, în cazul unui unui bloc din București, Sector 2, cu 72 de locuințe, fiecare locatar plătește o cotă indiviză în funcție de tipul locuinței. Această cotă-parte indiviză reprezintă procentul din părțile comune ale blocului pentru care plătește o sumă prestabilită.
Mai exact, costurile sunt împărțite astfel:
– garsonieră cf. 2:56 de lei;
– garsonieră cf. 1: 93 de lei;
– apartament 2 camere: 102 lei;
– apartament 3 camere: 137 de lei;
– apartament 3 camere: 142 de lei;
– apartament 4 camere: 165 de lei.
Suma adunată de toate aceste locuințe pentru „salarii administrație” este de 8.232 de lei.
De asemenea, mai există și cazuri în care suma totală decisă în Adunarea Generală, adică totalul cheltuielilor alocate personalului, se împarte în mod egal fiecărei locuințe. Astfel, toți locatarii plătesc aceeași sumă, indiferent că stau la garsonieră sau apartament cu 3 camere.
Pe lângă aceste sume plătite și stabilite în Adunarea Generală a Asociației, salariul unui administrator de bloc mai poate varia și în funcție de alți factori, printre care:
– numărul de locuințe;
– numărul de blocuri administrate;
– forma de angajare (contract de muncă sau PFA);
– experiență (de menționat că toți administratorii de bloc trebuie să aibă un atestat în acest sens).
În general, administratotul unui bloc mic, cu 10-20 de apartamente, încasează lunar între 2.500 și 3.000 de lei brut, administratorul unui bloc formar din 20-40 de apartamente primește un salariu cuprins între 3.000 și 4.000 de lei, iar unul care administrează un bloc cu peste 40 de apartamente câștigă lunar între 4.000 și 6.000 de lei.
De asemenea, mai sunt situații în care pe lângă salariul fix, administratorul mai primește și bonus pentru citirea apometrelor sau pentru dverse reparații.
Citește și Ce riscă românii care stau la bloc și nu-și plătesc la timp întreținerea. Este LEGE!
Inainte de a aplica pentru functia de administrator, persoana in cauza trebuie sa obtina un atestat si un certificat de calificare profesionala in acest sens. Atestatul are o valabilitate de 4 ani de la data la care este emis si poate fi reinnoit.
Administratorul isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca sau contract de prestari servicii. Administratorul este desemnat de catre comitetul executiv si decizia este comunicata tuturor proprietarilor.