Dacă ai crescut în anii 80 sau 90, atunci te gândești la carnea de porc ca fiind „alt tip de carne albă”. Însă, există multe lucruri pe care nu le știi despre aceasta. Este interzisă de anumite grupuri religioase, inclusiv de comunitățile evreiești și musulmane, iar asocierea ei cu cancerul au făcut ca anumite persoane să renunțe la ea, notează Mashed.com.
Încă din trecut, Consiliul Național al Producătorilor de carne de Porc a vrut să evidențieze faptul că aceasta este o carne sănătoasă, lucru care a și funcționat. Consumul acestui tip de carne a crescut cu aproape 20% în anii care au urmat lansării campaniei. Însă, carnea de porc este roșie, nu albă.
Scopul comparării cărnii de porc cu cea de pasăre a fost cel de a evidenția caracterul sănătos al acesteia, comparativ cu carnea roșie. În ciuda miturilor răspândite, potrivit cărora carnea de porc nu este sănătoasă, de fapt, aceasta este o sursă bună de proteine, de vitamine B și minerale precum niacina, fierul și zincul. Carnea de porc este mai bogată decât alte cărnuri roșii, conținând în special vitamina B. Conform Livestrong, cotletele de porc conțin mai mulți nutrienți decât mușchiul. În același timp, alte articole arată că bucățile slabe de carne pot fi parte dintr-o dietă sănătoasă.
Conform unui studiu realizat în 2006 de USDA, șase bucăți de carne de porc conțin, în medie, cu 16% și 27% mai puține grăsimi saturate decât acum 15 ani. Mușchiul de porc, susține studiul, este acum la fel de slab ca pieptul de pui. Deci, comparațiile cu carnea albă nu sunt complet nefondate.
În timp ce experții prezintă beneficiile cărnii de porc slabe, ar trebui să fim atenți la porțiile grase, care ar trebui consumate cu moderație.
Alte studii au asociat consumul de carne procesată cu anumite tipuri de cancer cauzate de trei substanțe legate: compuși N-nitrozo care se formează în stomac atunci când nitriții sunt digerați, amine heterociclice (HCA) care se formează atunci când slănina este prăjită și produse finale de glicație avansată, care, cum ar fi HCA.