Superalimentul sfecla roșie nu este o descoperire recentă. Beneficiile ei erau cunoscute încă din Antichitate, când romanii o foloseau drept afrodisiac și tonic natural. Astăzi, medicina modernă confirmă ceea ce strămoșii noștri intuiau: sfecla are efecte incredibile asupra organismului. Dr. Michael Mosley, cunoscut expert britanic în nutriție, susține că această legumă are un impact remarcabil asupra sănătății cardiovasculare și a sistemului circulator.
Principalul „ingredient secret” al sfeclei este conținutul ridicat de nitrați naturali, care sunt transformați în oxid nitric cu ajutorul bacteriilor din cavitatea bucală. Oxidul nitric are un efect puternic de vasodilatație, ceea ce înseamnă că ajută la dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația și reducând tensiunea arterială.
Recomandări
De asemenea, sfecla este o sursă excelentă de vitamina C, fier, magneziu și acid folic, toate esențiale pentru buna funcționare a organismului și prevenirea anemiilor.
Un alt avantaj major al sfeclei este conținutul caloric redus – doar 43 de calorii la 100 de grame. Astfel, este un aliat ideal pentru persoanele care vor să slăbească sau să mențină un stil de viață echilibrat, fără să facă compromisuri în privința aportului nutrițional.
Versatilă în bucătărie: sucuri, supe și salate
Sfecla roșie este extrem de ușor de introdus în alimentație. Poate fi consumată crudă în salate, coaptă, fiartă, sau blendu̦ită în smoothie-uri. De asemenea, sucul de sfeclă este tot mai popular în rândul sportivilor, datorită efectului său energizant natural.
Rețetă de post. Cum să pregătești o salată de fasole roșie
Este o rețetă simplu de preparat, este colorată și va bucura nu doar papilele gustative.
Citește și: Ingredientul folosit de moldovence în fasolea bătută de post pentru un gust delicios
Ingrediente pentru salata de fasole roșie:
– 1 ceapă roșie medie
– 1 sfeclă mare
– 1 ardei gras
– 1 morcov mediu
– 2 castraveți murați
– 200 g fasole roșie gătită (o conservă)
– 2 căței de usturoi (tocați mărunt)
– 1 linguriță de pudră de coriandru
– 3 linguri de ulei vegetal (pentru gătit)
– 6 linguri de coriandru tocat
– 3 linguri de pătrunjel tocat
– 1/2 linguriță de sare
Citește și: Salată de fasole, rețeta de post care a devenit celebră pe TikTok. Uite cum se face
Pentru dressing:
– 4 linguri de ulei de măsline
– 1 lingură de oțet de mere
– Un praf de sare
– Un praf de piper negru
Mod de preparare
Într-o tigaie, încălzește uleiul la foc mediu și sotează feliile de sfeclă timp de aproximativ 6-7 minute. Condimentează cu un praf de sare, piper negru măcinat și 1/2 linguriță de pudră de coriandru. În aceeași tigaie, sotează ceapa până devine moale. Gătește morcovii și ardeii timp de 5 minute. Condimentează cu 1/2 linguriță de pudră de coriandru și un praf de sare. Acum este momentul să prepari efectiv salata.
Într-un bol mare, amestecă legumele sotate fin, castraveții murați feliați, ierburile tocate mărunt, fasolea roșie scursă, oțetul și uleiul de măsline, potrivit retetesivedete.ro.