CSM a respins proiectul prin care pensiile de serviciu ale magistraților urmau să se modifice. Magistrații spun că scuza Guvernului privind îndeplinirea condițiilor prin PNRR nu este validă. Mai exact, modificările aduse pensiilor de serviciu ale magistraților prin legea 282/2024 au fost suficiente.
Conform CSM, noua modificare a legii privind legile magistraților nu era necesară. Asta, deoarece Comisia Europeană, în evaluarea transmisă pe 25 martie 2025, nu a cerut modificarea condițiilor de pensionare ale magistraților. Condițiile au fost deja schimbate prin Legea nr. 282/2023, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, notează Mediafax.
Legea 282/2023 a stabilit că vârsta de pensionare a crescut treptat la 60 de ani, că este necesară o vechime de 25 de ani în funcții de magistrat sau echivalente și că pensia se calculează ca 80% din venitul brut pe ultimele 48 de luni. În același timp, legea prevede că pensia nu poate fi mai mare decât venitul net avut în activitate și prevede o perioadă de tranziție în care se mai pot valorifica până la 5 ani de vechime în alte funcții juridice.
„Se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”, se arată în expunerea de motive a legii.
Potrivit CSM, aceste măsuri au fost rezultatul unor consultări ample între autoritățile române și Comisia Europeană și au fost considerate suficiente pentru atingerea obiectivelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).