Condiţii legale pentru a încasa ajutorul de şomaj. Cât timp pot lua bani de la stat românii care rămân fără loc de muncă

Pierderea locului de muncă este o situație dificilă care poate afecta grav stabilitatea financiară a unei persoane, însă accesul la indemnizația de șomaj nu este automat și nici garantat pentru toți angajații. Deși acest ajutor este esențial pentru cei care rămân fără venituri din muncă, legislația românească prevede reguli stricte privind eligibilitatea. În funcție de modul în care încetează contractul de muncă, de contribuțiile plătite și de vechimea în muncă, unii foști angajați pot primi sprijin, în timp ce alții nu se califică pentru acest beneficiu.
Mircea Filipescu
15 apr. 2025, 20:22
Condiţii legale pentru a încasa ajutorul de şomaj. Cât timp pot lua bani de la stat românii care rămân fără loc de muncă

Conform cadrului legal în vigoare, sistemul de asigurări pentru șomaj nu oferă acoperire universală. Acest lucru înseamnă că nu toți cei care rămân fără loc de muncă se încadrează automat în criteriile de eligibilitate pentru a primi o indemnizație lunară. Statul român oferă acest ajutor doar în anumite condiții clar definite, urmărind să sprijine în special persoanele care au contribuit activ la fondul de șomaj și a căror pierdere a locului de muncă nu le este imputabilă.

Condiții pentru obținerea indemnizației de șomaj

Pentru a putea beneficia de indemnizația de șomaj, un fost angajat trebuie să fi acumulat un stagiu minim de cotizare de 12 luni în decursul ultimelor 24 de luni anterioare depunerii cererii, potrivit DC Business. Acest stagiu trebuie să fie realizat prin contribuții efective către bugetul asigurărilor pentru șomaj, fie de către angajator, fie printr-un contract de asigurare individuală încheiat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Stagiul de cotizare poate include perioadele în care persoana a fost angajată cu contract de muncă în România și au fost plătite contribuții aferente șomajului, dar și activitatea profesională desfășurată în alte state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European sau Elveția, în baza acordurilor internaționale în vigoare. Totodată, persoanele care au încheiat o asigurare facultativă cu ANOFM pot include și aceste contribuții în calculul stagiului.

Situații care exclud dreptul la indemnizație

Indemnizația de șomaj nu este acordată în orice circumstanțe de încetare a contractului de muncă. Astfel, persoanele care demisionează din proprie inițiativă, sunt concediate din motive disciplinare sau se pensionează, nu sunt eligibile pentru a primi acest tip de ajutor. De asemenea, nici încetarea raporturilor de muncă prin acordul părților nu se încadrează în condițiile stabilite de lege pentru accesul la indemnizația de șomaj.

Un aspect sensibil îl reprezintă situațiile în care angajații sunt „forțați” să demisioneze, deși decizia plecării vine sub presiunea angajatorului. În acte, aceste plecări apar ca fiind voluntare, ceea ce anulează automat dreptul la sprijinul financiar oferit de stat. Astfel, chiar dacă moral angajatorul este responsabil de plecarea angajatului, din punct de vedere legal, angajatul nu poate solicita indemnizație.

Ce nu este recunoscut ca stagiu de cotizare

Nu toate perioadele din cariera unei persoane sunt luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare necesar. Sunt excluse, de exemplu, intervalele în care contractul de muncă a fost suspendat, cu excepția concediului medical plătit. De asemenea, nu se includ perioadele în care persoana a fost pensionată pentru invaliditate (dacă nu au depășit 12 luni) sau intervalele dintre suspendarea contractului și încetarea cauzei respective. Pauzele dintre încetarea contractului și reîncadrarea în muncă prin hotărâre judecătorească sunt și ele ignorate, dacă nu trec de 12 luni.

Cazuri particulare: muncă part-time și muncă temporară

Pentru angajații cu contracte part-time, stagiul de cotizare este calculat proporțional cu timpul lucrat, dar poate fi cumulat dacă persoana are mai multe contracte de muncă active simultan. În cazul muncii temporare, este luată în considerare nu doar durata fiecărei misiuni, ci și perioada în care salariatul s-a aflat la dispoziția agenției de muncă temporară între două misiuni, dacă aceasta este dovedită contractual.

Citeşte şi: Ministrul Muncii, anunţ de ultimă oră pentru angajaţi şi angajatori. NOTA DE FUNDAMENTARE a documentului

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți