Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale

Ultima dată, parlamentul votase la 15 ianuarie în favoarea proiectelor de lege pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării în Ucraina până la 9 mai 2025.
Filip Stan
15 apr. 2025, 19:54
Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale
Doi ani de război în Ucraina. Rusia încă nu și-a îndeplinit obiectivele „operațiunii militare speciale”. Ce spun specialiștii despre continuarea conflictului

Ucraina nu pare să se aştepte la o încetare a ostilităţilor prea curând, în ciuda cuvintelor optimiste ale emisarului american Steve Witkoff, care s-a întâlnit vineri cu Vladimir Putin la Moscova. Preşedintele Volodimir Zelenski a depus marţi în Rada Supremă, parlamentul ucrainean, două proiecte de lege care prevăd prelungirea duratei legii marţiale şi a duratei mobilizării generale, care sunt în vigoare de la invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022, relatează Le Figaro.

Proiectele de lege propun prelungirea duratei legii marţiale în Ucraina şi a mobilizării generale cu încă 90 de zile, adică până la 6 august. Acesta va fi cel de-al 15-lea vot în Verhovna Rada pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Ultima dată, parlamentul votase la 15 ianuarie în favoarea proiectelor de lege pentru prelungirea legii marţiale şi a mobilizării în Ucraina până la 9 mai 2025.
Această nouă prelungire de 90 de zile nu este o surpriză în sine. În ciuda începerii discuţiilor diplomatice, luptele continuă să facă ravagii în Ucraina, Kievul afirmând chiar că Moscova şi-a lansat „ofensiva de primăvară” în ultimele zile. Ritmul asalturilor ruseşti este în creştere, cu câştiguri teritoriale din ce în ce mai mari, care de fapt încetiniseră în ultimele trei luni de-a lungul întregii linii de front de o mie de kilometri.

Ucrainenii se tem, de asemenea, de crearea a cincisprezece noi divizii ruseşti care ar putea fi desfăşurate pe câmpul de operaţiuni încă de la sfârşitul anului 2025.

Dar menţinerea legii marţiale împiedică din punct de vedere juridic organizarea de alegeri în Ucraina, în special alegeri parlamentare şi prezidenţiale, dorite de preşedintele american Donald Trump, care a avut din nou cuvinte foarte dure la adresa lui Volodimir Zelenski. „Uite ce e, când începi un război, trebuie să ştii că poţi câştiga. Nu începi un război împotriva cuiva de 20 de ori mai mare decât tine şi apoi te aştepţi ca oamenii să îţi livreze rachete”, a declarat luni Trump, în Biroul Oval, aruncând din nou vina pentru război pe umerii preşedintelui ucrainean.

Chiar dacă legea marţială este prelungită până în august, ea poate fi ridicată înainte de această dată printr-o nouă dispoziţie legislativă, dacă se ajunge la o încetare a focului sau la un acord de pace între Washington, Moscova şi Kiev.

Război în Ucraina. Anunţul şocant al SUA după masacrul cu rachete balistice de la Sumî. Bombardamentele au ucis peste 35 de civili

Pe de altă parte, ăreședinția rusă a apreciat marți că nu există încă o perspectivă clară asupra unei potențiale înțelegeri între SUA și Rusia cu privire la încheierea războiului în Ucraina, dar consideră că există voință politică pentru a se avansa în direcția unui acord, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris drept pozitive și utile contactele cu SUA, adăugând însă că Rusia nu va da un posibil orizont de timp pentru încheierea unui acord de pace.

‘Nu există încă perspective clare pentru un acord, dar există voința politică de a merge în direcția unui acord. Și, repet încă o dată, apreciem în mod deosebit contactele constructive și substanțiale pe care le-am avut’ cu SUA, a spus Peskov la conferința sa de presă telefonică zilnică.

‘Totuși, desigur că am dori să sperăm la ce este mai bine, ca eforturile să conducă la rezultate pozitive. Nu putem spune exact care este aici orizontul de timp’, a completat purtătorul de cuvânt al lui Putin.

Președintele rus a avut vineri la Sankt Petersburg o nouă întâlnire cu emisarul special al președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, acesta din urmă venind pentru a treia oară în Rusia pentru discuții oficiale.

Anterior, Trump și-a exprimat frustrarea față de lipsa progreselor în negocierile din ultimele săptămâni. El a promis mereu că va opri războiul ruso-ucrainean, dar nu a reușit până în prezent să obțină nimic în afara unui armistițiu energetic pentru o durată de 30 de zile pe care Rusia și Ucraina s-au angajat să-l respecte, dar se acuză reciproc de încălcarea înțelegerii.

Trump dă vina pe Zelenski pentru izbucnirea războiului din Ucraina: „Nu începi un conflict cu cineva de 20 de ori mai puternic!’”

Referitor la acest armistițiu, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a susținut că armata rusă îl respectă și-l va respecta până la expirarea înțelegerii miercuri sau joi, în timp ce a acuzat Kievul că lansează ‘zilnic’ atacuri asupra infrastructurii energetice ruse.

Ucraina a acuzat la rândul ei Rusia că a încălcat încă de la început acest armistițiu, pe care Kievul îl dorește extins către întreaga infrastructură din spatele frontului, mai ales după recentele atacuri rusești cu rachete.

În orașul ucrainean Krivoi Rog o rachetă rusească Iskander a ucis pe 4 aprilie, potrivit autorităților ucrainene, 20 persoane, dintre care nouă copii, într-un atac care, conform Rusiei, a țintit un restaurant unde se desfășura o întâlnire între comandanți ai armatei ucrainene și instructori militari occidentali.

Un nou atac rusesc de același fel cu două rachete Iskander și care a provocat mai multe victime, cel puțin 35 de morți și 117 răniți, a avut loc duminică în orașul Sumî și a țintit o reuniune a unor ofițeri din comandamentul armatei ucrainene, potrivit Ministerului rus al Apărării, care a acuzat Ucraina că folosește civilii ca scuturi umane.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Temperaturi de necrezut. Primăvara revine în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți