Un avocat din SUA a obținut despăgubiri de 50.000 de euro după ce contul său de Facebook a fost închis în mod nejustificat, astfel că mulți români cărora li s-a închis contul se întreabă dacă pot acționa marea companie.
Avocatul Toni Neacșu vine cu explicații, argumentând că românii care pățesc acest lucru nu pot face nimic în acest sens, pentru că Facebook sau celelalte rețele sociale nu sunt persoane juridice cu sediul în România, astfel că nu răspund în același mod ca firmele din țara noastră.
„Persoanele ale căror conturi sunt șterse de pe Facebook ori alte rețele sociale similare sau primesc suspendări fără motiv trebuie să înțeleagă că aceste platforme, respectiv corporațiile care le dețin, nu au nici un fel de treaba cu România, nu sunt persoane juridice cu sediul la noi și nu sunt supuse legislației române decât în mod limitat.
Citește și : Dreptul la locuință ar putea fi introdus în Constituție. Se alocă 1 miliard de euro „ajutor de chirie”
Singura soluție juridică la dispoziție este o acțiune civilă întemeiată pe răspunderea delictuala, prin care în principiu (adică aproape doar teoretic) se pot obține despăgubiri bănești pentru afectarea unor drepturi nepatrimoniale sau eventual chiar despăgubiri pentru pierderi dacă acel cont are activitate comercială (marketing, reclamă, vânzări).
De exemplu, pentru Europa, sediul Facebook (Meta) este in Dublin, Irlanda, în România neexistând nici măcar un punct de lucru. Facebook nu monitorizează activitatea platformei în România decât cu ajutorul AI-ului și al algoritmilor, însă bineînțeles că acestea sunt ajutate de raportări „binevoitoare”.
Acum câțiva ani un avocat din SUA a obținut despăgubiri de 50.000 dolari pentru închiderea nejustificata a contului său.
Citește și : CSM, aviz negativ privind modificarea pensiilor de serviciu pentru magistrați
Oricum, trebuie sa facem distincție între eliminarea de către Biroul Electoral Central sau CNA a unor postări ca încălcând legislația electorala sau media și suspendarea sau blocarea unor conturi de pe rețele sociale. Nici ANCOM, nici vreo altă autoritate română nu au posibilitatea de a cere blocarea sau ștergerea unor conturi. Deciziile BEC pot fi contestate în justiție, deciziile interne ale corporațiilor sociale, oricât de enervante și nejustificate ar fi, nu prea”, a explicat avocatul Toni Neacșu, pe Facebook.