REŢETĂ DROB DE MIEL. Potrivit celebrului jurat de la MasterChef, care s-a făcut remarcat și la „Chefi la cuțite”, cea mai simplă rețetă pentru masa de Paște este cea de pulpă de berbecuț sau de miel.
„V-o spun pe cea mai simplă. Pulpă de berbecuț sau de miel. O cană de apă, o mână de sare, la cuptor, slow cooking, atât. Nu încercați să puneți alte ingrediente, pentru că o să ucideți gustul cărnii fragede și spectaculoase. N-aveți cum să greșiți, apă și sare, atât”, a dezvăluit Cătălin Scărlătescu.
Întrebat ce ar trebui să mai mănânce românii cu ocazia Sărbătorilor Pascale, bucătarul a afirmat că drobul de miel nu ar trebui să lipsească de pe masă. Și a oferit și o rețetă simplă.
„Drobul de miel. Prima dată opăriți toate organele, după care ori le tăiați cubulețe micuțe, ori cubulețe mai mari, ori le dați la mașina de tocat. Puneți verdeață multă, ceapă verde și ouă. Le băgați în prapure, apoi la cuptor și gata. Se mănâncă cu muștar”, a mai spus juratul de la MasterChef pentru sursa citată.
Cătălin Scărlătescu a dezvăluit și care este mâncarea lui preferată de Paște și, fără să stea prea mult pe gânduri, a afirmat că borșul de miel. „Borșul de miel. Eu sunt ciorbar, îmi place ciorba din toate pozițiile. Borșul de miel și friptura de miel. Astea două sunt nelipsite. Pe urmă bătaia cu ouă și hai să facem din ouăle alea tot felul de sandvișuri, tot felul de salate, tot felul de nu știu ce mâncăruri cu ouă. Trebuie un borș din huște, neapărat. Mai există pe piață o sticlă verde de plastic. Acela e singurul borș care poate să fie băgat în seamă”, a afirmat bucătarul.
Rugat să spună ce desert ar fi bun pentru masa de Paște, Cătălin Scărlătescu a spus că nu se pricepe deloc la dulciuri și că preferă să cumpere desertul sau îl primește de la vecinele lui.
„Nu mă pricep la dulce. Dulcele îl cumpăr. Toate vecinele mele de pe stradă se întrec în a-mi face mie tot felul de cornulețe, de alea vechi, de pe vremea bunicii, alea făcute cu osânză. Prăjitura aia în straturi. Acum toate vecinele mele știu să facă prăjituri. Am găsit undeva caietul bunicii mele și le-am dat rețetele. Am și făcut la un moment dat cu răposatul Răzvan Ciobanu un șorț cu acea prăjitură și am dat vreo 300 de șorțuri și a rămas rețeta aia faimoasă cu prăjitura la stradă”, a încheiat juratul de la MasterChef.
Sorin Bontea a dezvăluit propria rețetă de drob de miel. Drobul este unul dintre preparatele tradiționale care nu lipsește niciodată de pe masa de Paște, reprezentând chiar unul dintre simbolurile culinare reprezentative pentru această perioadă din an. Partea cea mai bună este că se prepară simplu, nu are multe calorii, fiind, deci, un aperitiv perfect de savurat de către toată lumea. Dacă și tu îți dorești un preparat extrem de gustos anul acesta, îți dezvăluim mai jos rețeta inedită a bucătarului chef Sorin Bontea, care are câteva trucuri importante pe care trebuie să le știi și tu, înainte de a intra în bucătărie.
Ingrediente:
„Eu nu fierb organele, o să le înăbuș, dar prima dată încep cu ceapa. Apoi o să tai organele cuburi, nevasta mea face drobul cu organele fierte, mie îmi plac mai mult înăbușite, parcă au mai mult gust, dar nu este greșit nici invers, cum vă e mai ușor și după preferințe, dar eu zic să încercați rețeta asta să vedeți ce bună e.
Postul Paştelui 2024. Ghiveci călugăresc, după reţeta Sandei Marin
Mă apuc să înăbuș organele și să călesc ceapa. Am o cratiță mai mare, în care pun uleiul, după care organele. Am pus 200 ml de ulei de floarea soarelui. Adaug sare și pier și le las să scadă. Organele nu sunt 100% gătite, pentru că le bag și la cuptor”, a dezvăluit chef Sorin Bontea, în cadrul unui videoclip realizat pe Youtube.
Trucuri importante pentru un drob perfect
După ce organele, cât și ceapa, s-au preparat separat, este momentul să toci carnea, după care să amesteci toate ingredientele într-un bol și să obții consistența dorită a drobului tău.
„Ceapa o călesc separat, în 150 ml ulei de floarea soarelui. Las organele să se răcească, înainte să le toc. Apoi, adaug ceapa, ouăle, sare și piper (n.r. peste carnea tocată) și dacă mai e nevoie și mi se pare prea uscat, mai adaug niște suc de la organe. Ideea la drob este consistența, dacă îl faci foarte moale, nu îl poți tăia. Atunci când se gătește și mai scade, se mai sărează, de asta trebuie să fiți atenți la sare.”, a continuat acesta.
Cât timp se lasă la copt
Drobul mai trebuie să stea la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, spune Sorin Bontea, care dezvăluie că timpul poate să difere în funcție de tipul de aragaz pe care îl deții.
„Compoziția este gata, îmi pregătesc prapurele, tăvile în care pregătesc drobul, cuptorul este încins deja. L-am pus la 180 de grade, 30 de minute, să văd dacă e gătit așa cum îmi place mie.”, a încheiat acesta.