Una dintre cele mai bogate țări din lume intenționează să achite datoriile unui stat măcinat de război la Banca Mondială

Arabia Saudită analizează posibilitatea de a plăti datoriile restante ale Siriei către Banca Mondială. Decizia vine după ce președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a afirmat, în cadrul unei reuniuni G20 din aprilie, că instituția pe care o conduce discută despre restructurarea datoriilor pentru mai multe țări aflate în dificultate, inclusiv Siria.
Irina Dumitrescu
16 apr. 2025, 09:05
Una dintre cele mai bogate țări din lume intenționează să achite datoriile unui stat măcinat de război la Banca Mondială

Datoria Siriei către Banca Mondială se ridică la aproximativ 15 milioane de dolari, potrivit unor surse citate de agenția Reuters. Măsura ar putea debloca fonduri internaționale esențiale pentru reconstrucția infrastructurii și sprijinirea sectorului public sirian, aflat în criză.

Aceasta ar fi prima inițiativă financiară majoră a Riadului față de Damasc de la instalarea noului guvern sirian. Această inițiativă ar putea marca începutul unui sprijin concret din partea statelor din Golf pentru Siria, o țară măcinată de război, după ce inițiative anterioare, inclusiv una lansată de Qatar, au fost abandonate din cauza temerilor privind sancțiunile impuse de SUA.

Siria nu poate beneficia de împrumuturi externe fără achitarea restanțelor către Banca Mondială

În contextul unei crize acute de valută și al imposibilității de a accesa active înghețate în străinătate, Siria nu poate beneficia de granturi sau împrumuturi externe fără achitarea restanțelor către Banca Mondială. Instituția financiară internațională poartă în prezent discuții privind sprijinul pentru rețeaua de electricitate siriană și plata salariilor bugetarilor.

Citeste si Zelenski cere mobilizare generală în Ucraina şi prelungirea legii marţiale

Nu comentăm speculațiile, dar vom face anunțuri oficiale dacă se va lua o decizie”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit de Finanțe, potrivit sursei citate.

În paralel, o delegație guvernamentală siriană urmează să ajungă, în cursul lunii aprilie, la Washington pentru a participa la reuniunile anuale ale Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional. Aceasta ar fi prima vizită a oficialilor sirieni în SUA după căderea regimului Assad.

SUA mențin sancțiunile dure impuse în timpul regimului Assad

Deși Casa Albă a emis, în luna ianuarie, o derogare parțială de șase luni privind unele sancțiuni pentru a facilita ajutorul umanitar, impactul măsurii a fost redus. Deocamdată, sancțiunile americane dure impuse în timpul regimului Assad rămân în vigoare, mai ales că Donald Trump a avut puține alte contacte cu noii conducători ai țării. Acest lucru se datorează în parte punctelor de vedere diferite din Washington cu privire la modul de abordare a Siriei.

Citeste si Trump dă vina pe Zelenski pentru izbucnirea războiului din Ucraina: „Nu începi un conflict cu cineva de 20 de ori mai puternic!’”

Saudiţii intenționează să pună umărul la reconstrucţia Siriei, după ce rebelii conduși de islamiști l-au înlăturat anul trecut pe fostul lider Bashar al-Assad. La rândul său, Qatarul are în plan să furnizeze Siriei gaz prin Iordania pentru a îmbunătăți slaba aprovizionare cu energie electrică a țării, o inițiativă care a primit aprobarea Washingtonului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Harta oficială a drumurilor pe care se montează 400 de radare fixe. E bine de știut înainte să pleci la drum
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Criminalul invizibil, moștenirea lăsată umanității. Cum ne afectează deciziile din anii '80
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI