Contraofensivă puternică în Kursk și Belgorod, Rusia loveşte masiv forţele armate din Ucraina

Rusia are în Kursk aproximativ 70.000 de soldați și experții militari ucraineni anticipează că trupele ruse vor dezvolta de acolo ofensiva în Sumî după ce vor fi expulzat complet unitățile ucrainene de pe fâșia de teritoriu pe care acestea se mai află pe teritoriul rus.
Filip Stan
16 apr. 2025, 22:37
Contraofensivă puternică în Kursk și Belgorod, Rusia loveşte masiv forţele armate din Ucraina

Război în Ucraina. Intensitatea luptelor crește în partea de nord-est a Ucrainei, unde armata rusă a inițiat o ofensivă în regiunile Sumî și Harkov și încearcă în continuare să expulzeze de pe teritoriul rus forțele ucrainene care ocupă câteva sate în regiunile Kursk și Belgorod, relatează miercuri agenția EFE.

La opt luni de la incursiunea surpriză a Ucrainei în provincia rusă Kursk, zona aflată acum acolo sub controlul unităților ucrainene s-a restrâns la numai 31 de kilometri pătrați, de la circa 1.300 de kilometri pătrați în august, potrivit platformei ucrainene de analiză militară DeepState, după ce trupele ruse au înaintat în apropierea satului Guevo, unul dintre ultimele sate care se mai află sub control ucrainean în Kursk.

Război în Ucraina. Anunţul şocant al SUA după masacrul cu rachete balistice de la Sumî. Bombardamentele au ucis peste 35 de civili

‘Inamicul aproape că l-a capturat și desfășoară acolo operațiuni active de asalt. Situația este complicată’, explică Roman Pogorili, cofondator al platformei DeepState.

Pe măsură ce armata rusă strânge cercul în Kursk își intensifică operațiunile și în regiunea ucraineană Sumî, situată imediat peste graniță. Potrivit lui Roman Pogorili, armata rusă acumulează trupe în satul ucrainean Basivka, la 3,5 kilometri de graniță, cu scopul de a tăia linia de aprovizionare a trupelor ucrainene rămase în Kursk.

La rândul său, un purtător de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene, Andríi Demcenko, afirmă că aproape în fiecare zi mici grupuri de asalt rusești încearcă să treacă granița și să stabilească poziții pe teritoriul ucrainean.

S-au intensificat în acest timp și atacurile rusești în regiunea ucraineană Harkov din apropiere, în zona localităților Lipți și Vovceansk, fiind de asemenea intensificate atât în Harkov cât și în Sumî loviturile rusești cu dronele, artileria și aviația.

Analiștii militari ucraineni afirmă că Ucraina încearcă să continue operațiunile în provinciile ruse de graniță Kursk și Belgorod pentru a împiedica Rusia să-și intensifice ofensiva, deși suprafața controlată de armata ucraineană în acele provincii este nesemnificativă.

Unități ucrainene au trecut în urmă cu o lună granița în Belgorod și continuă acolo luptele în apropierea a două sate, Popovka și Demidovka, fără evoluții majore în ultimele zile.

Rusia are în Kursk aproximativ 70.000 de soldați și experții militari ucraineni anticipează că trupele ruse vor dezvolta de acolo ofensiva în Sumî după ce vor fi expulzat complet unitățile ucrainene de pe fâșia de teritoriu pe care acestea se mai află pe teritoriul rus.

Trump dă vina pe Zelenski pentru izbucnirea războiului din Ucraina: „Nu începi un conflict cu cineva de 20 de ori mai puternic!’”

‘Este logic ca Rusia să nu-și disperseze aceste forțe pe mai multe sectoare ale liniei frontului, ci să le mențină unite și să încerce să avanseze mai adânc în regiunea Sumî’, argumentează Eghen Diki, fost comandant de companie în batalionul Aidar și analist militar. Acesta mai crede că forțele ruse testează în prezent apărarea ucraineană în Sumî și va deveni clar în săptămânile următoare dacă armata rusă își va intensifica ofensiva acolo.

Ucraina și-a consolidat regiunea Sumî cu o ‘apărare stratificată, fortificații și alte măsuri’, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovi.

Totuși, o victorie majoră a Rusiei în Sumî sau Harkov este puțin probabilă, întrucât armata rusă ‘nu are suficiente forțe pentru a realiza o străpungere semnificativă în acest moment’, estimează Oleksii Melnik, fost consilier al ministrului ucrainean al apărării și expert militar la Centrul Razumkov, acesta remarcând o încetinirea a progreselor trupelor ruse, despre care susține că suferă mari pierderi.

Purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene Andríi Demcenko susține la rândul său că în acest moment armata rusă nu are desfășurate deloc blindate în Sumî. Și un blogger militar ucrainean, cunoscut sub numele de ‘Alex’, afirmă că, din cauza pierderilor acumulate, armata rusă folosește vehiculele blindate cu moderație, tactică ce îi limitează capacitatea de a face progrese semnificative.

În orice caz, ofensiva rusă este o amenințare pentru Ucraina, admite Oleksii Melnik, care avertizează că ‘soldații ucraineni și economia sunt într-o stare de epuizare după trei ani de lupte, în timp ce viitorul ajutorului militar al SUA este incert’.

Pentru a opri înaintarea rusă în Sumî, armata ucraineană are nevoie de suficienți soldați care să țină liniile defensive amenajate acolo, explică la rândul său fostul comandant din batalionul Aidar.

Potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, ținta de mobilizare a armatei ucrainene este de circa 30.000 de noi soldați pe lună, în timp ce el susține că armata rusă aduce în fiecare lună între 8.000 și 9.000 de noi soldați pe front. Conform datelor oficiale ucrainene, efectivele armatei ucrainene se mențin constante, la aproape 900.000 de militarii. Armata rusă avea în anul 2023 circa 700.000 de soldați pe frontul ucrainean, conform unei declarații de atunci a președintelui rus Vladimir Putin.

Războiul lansat de Rusia prin invazia asupra Ucrainei în februarie 2022 are caracteristicile unui conflict de uzură sângeros, în care ambele tabere suferă mari pierderi umane dificil de înlocuit. În timp ce Rusia încearcă în continuare să se limiteze la voluntariat, Ucraina a adoptat măsuri stricte de mobilizare care au condus la numeroase tentative de fugă din țară, la coruperea unor responsabili și la acțiuni de recrutare forțată în care ofițerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale.efe

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul