De ce nu e bine să ținem deschise conservele în frigider. Mulți români au acest obicei, însă vor renunța la el de îndată ce vor citi rândurile de mai jos.
Potrivit experților în sănătate alimentară, păstrarea conservelor deschise în frigider poate avea efecte grave asupra sănătății. Aceștia spun că odată deschise, alimentele din conserve sunt expuse la aer, ceea ce duce la un proces accelerat de oxidare. De asemenea, aciditatea anumitor produse, cum ar fi roșiile, fasolea sau fructele, afectează stratul interior protector al cutiei și există riscul ca metale precum fierul și zincul să ajungă în mâncare. Din această cauză, specialiștii avertizează că suntem cu un pas mai aproape să facem cancer.
De asemenea, în afară de oxidarea conținutului, păstrarea conservelor deschise în frigider vine cu un alt risc mai puțin cunoscut: expunerea la Bisfenol A (BPA). Potrivit studiilor, acest compus chimic poate avea efecte nocive asupra sănătății umane, scrie stiripesurse.ro.
BPA este considerat un perturbator endocrin – poate imita hormonul estrogen și astfel dereglează echilibrul hormonal din organism. Cercetările sugerează că expunerea prelungită la BPA este asociată cu probleme de fertilitate, afecțiuni metabolice și un risc crescut de cancer, în special de sân și prostată.
Pentru a evita toate aceste riscuri, cel mai bine ar fi să eviți să păstrezi conservele deschise în rigider sau să pui conținutul într-un alt recipient din sticlă sau plastic cu capac. Astfel evităm orice contaminare, iar gustul alimentului rămâne intact.
Atenție, specialiștii ne recomandă să consumăm aceste produse în maxim patru zile de la deschidere.