Therme București, acuzată că și-a falsificat portofoliul pentru a primi un contract de sute de milioane în Canada / Investigație NYT

O investigație realizată de The New York Times arată că Therme și-a exagerat realizările și afacerile pentru a obține contracte profitabile în Canada. Auditorii guvernamentali au constatat că procesul a fost incorect și lipsit de transparență. Investigația New York Times a arătat că reprezentanții Therme - fondatorul Therme, Robert Hanea, dar și avocatul Mikolaj Sekutowicz, vicepreședinte al Therme Group - ar fi indus în eroare autoritățile din Ontario și au exagerat experiența în încercarea de a asigura acordul cu Toronto pentru construirea unui parc acvatic și a unui centru spa.
Alina Costache
17 apr. 2025, 12:58
Therme București, acuzată că și-a falsificat portofoliul pentru a primi un contract de sute de milioane în Canada / Investigație NYT

O investigație a The Times arată că Therme, o companie europeană mai puțin cunoscută, dar cu ambiții mari, a reușit să obțină un acord cu autoritățile din Ontario, iar auditorii guvernamentali au constatat că procesul a fost ilegal și netrasparent.

Publicația scrie că această companie europeană, care conduce un spa și un parc acvatic în România, are planuri ample de dezvoltare a unor facilități similare în întreaga lume. Practic, se vorbește despre un contract de închiriere pe 95 de ani, în care guvernul Ontario suportă costurile inițiale de sute de milioane de dolari.

Auditorii au constatat anul trecut că procesul de contractare a fost inechitabil și netransparent, așa cum compania europeană de spa, Therme, își împingea planurile pentru o extindere de miliarde de dolari în alte orașe mari din America de Nord, Europa și Orientul Mijlociu, mai scrie sursa citată.

O investigație a New York Times a arătat că reprezentanții Therme au indus în eroare autoritățile din Ontario și au exagerat experiența în încercarea de a asigura acordul cu Toronto.

 

Therme se prezenta ca un actor de top care operează până la șase centre spa în Europa

Ancheta, bazată pe dosare corporative din trei țări și interviuri cu zeci de persoane implicate în operațiunile companiei și în procesul de licitație, a constatat că Therme s-a prezentat în mod fals ca un jucător din industrie care a operat în zeci de centre spa în Europa.

De fapt, construise și dăduse în funcțiune doar unul, în afara Bucureștiului, România. Și pe măsură ce și-a prezentat viziunea pentru Toronto, afacerile Therme au surprins. Auditorii au descoperit că pierdea bani și avea mai puțin de 1 milion de euro (aproximativ 1,1 milioane de dolari) în capitaluri proprii.

Proiectul Toronto a dat companiei un impuls vital și a pus bazele unei creșteri. Therme a asigurat finanțare pentru un proiect similar în Manchester, Anglia, și a făcut planuri pentru unul în Dubai. De asemenea, se apropie de o înțelegere pentru reamenajarea terenului federal de pe malul apei din Washington, cu vedere la Nationals Stadium, și solicită aprobarea Consiliului orașului Dallas pentru un proiect acolo.

Fiecare proiect costă aproximativ jumătate de miliard de dolari, ceea ce înseamnă că Therme va avea nevoie de cel puțin 2,5 miliarde de dolari pentru a le livra. Directorii companiei sunt nespus de încrezători și își vând viziunea prin apariții la evenimente precum Forumul Economic Mondial de la Davos și Bienala de la Veneția.

Această viziune se bazează pe ideea că, în întreaga lume, există o piață vastă, neexploatată, de oameni care vor plăti aproximativ 40 de dolari pentru a se relaxa, a socializa sau a vorbi despre afaceri într-o unitate care este parțial parc acvatic și parțial băi – cu baruri în piscină, spectacole de dans cu prosoape și proiecții de filme într-o saună.

Companiile se folosesc de exagerări pentru a strânge bani din sectorul privat. Dar Therme a câștigat mai întâi un contract guvernamental – cheie pe baza portofoliului său de afaceri – și apoi și-a propus să construiască acel portofoliu.

Deoarece Therme urmărește nu doar investitori, ci și contracte guvernamentale, s-a trezit sub un control mai atent decât ar fi făcut-o dacă ar face tranzacții strict cu sectorul privat.

Doug Ford, premierul Ontario care a fost reales în februarie, s-a confruntat cu critici din cauza apropierii administrației sale de dezvoltatorii. În ultimii ani, presa locală a relatat că el a promis unei audiențe de reprezentanți imobiliari să cedeze o bucată de rezervație naturală pentru construcții.

În acordul cu statul Ontario, Therme închiriază o insulă artificială în Lacul Ontario. Întreaga dezvoltare a insulei a fost scutită de controalele cheie de mediu și a fost clasificată drept o tranzacție imobiliară, permițând guvernului să evite revizuiri și standarde mai riguroase tipice contractelor publice.

Procesul de licitație al provinciei în sine a fost neobișnuit. Participanții au trebuit să semneze acorduri de confidențialitate. Și, potrivit mai multor ofertanți, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru că au semnat acele acorduri, a existat o declinare a răspunderii: guvernul putea alege orice companie dorea, indiferent dacă a îndeplinit sau nu cerințele de licitație – sau chiar a prezentat o propunere.

Infrastructure Ontario, agenția guvernamentală care a gestionat licitația, a declarat pentru The Times că procesul a fost conceput pentru a fi flexibil, fiind încă „infuzat cu unele dintre cele mai bune practici din achizițiile mai formale”.

Domnul Ford, al cărui birou a refuzat să comenteze pentru acest articol, a susținut proiectul Therme.

„Vin aici pentru a construi o structură de ultimă generație, una dintre cele mai frumoase facilități, așa cum au în întreaga lume”, a spus el pentru presa, în 2023. „Suntem norocoși că ei au ales Toronto.”

Comentariile domnului Ford reflectau ceea ce Therme spusese guvernului său.

„Grupul Therme și-a dovedit succesul conceptului său cu șase facilități amplasate la nivel global în funcțiune”, a declarat compania în 2019 în oferta sa pentru proprietatea insulei Toronto.

Aparenta experiență globală a Therme i-a sporit oferta. Guvernul din Ontario credea că această compania are „un istoric dovedit în livrarea de proiecte similare”, scria echipa care evaluează oferta în notele sale la acea vreme.

În 2023, compania s-a dublat: „Therme Group operează în prezent patru unități mari în Germania și România”, a spus autorităților din Ontario.

De fapt, singurul spa care a funcționat vreodată Therme era în România, unde vizitatorii se pot bucura de băi, saune și tobogane cu apă pe tot parcursul anului, sub o cupolă de sticlă climatizată. Facilitatea este luxuriantă, cu orhidee și palmieri. Fondatorul Therme, Robert Hanea, spune că i-a selectat personal în Florida, Malaezia și Thailanda.

Deci, cum a putut această companie – cu sediul în Austria și care deține o singură unitate în România – să convingă guvernul din Ontario că portofoliul său de afaceri este mult mai mare decât era în realitate? Un indiciu se află în logo-ul companiei. Are o asemănare izbitoare cu logo-ul altui complex balnear european, unul construit și operat de o companie complet diferită – cu același nume. Logo-ul Therme spa al lui Robert Hanea din București seamănă foarte mult cu logo-ul Therme spa fondat de Josef Wund.

Într-un interviu pentru The Times, domnul Hanea a povestit că a făcut turul stațiunilor balneare și parcurilor acvatice din Europa la mijlocul anilor 2000, căutând inspirație pentru o bucată de pământ pe care o deținea lângă București, care stătea deasupra izvoarelor geotermale.

Așa a ajuns la băile termale din Erding, Germania, un oraș la nord-vest de Munchen, a spus el. Proprietarul era un om de afaceri și arhitect pe nume Josef Wund, care construise mai multe stațiuni balneare și băi comune în toată țara. Firma domnului Wund se numea Therme. Cei doi bărbați au legat o relație de prietenie, iar când domnul Hanea și-a lansat centrul spa bucureștean în 2016, l-a numit Therme Bucharest – un fel de omagiu adus companiei prietenului său. Noua afacere a domnului Hanea a folosit o variantă a logo-ului companiei domnului Wund, dar cele două întreprinderi nu aveau nicio legătură comercială. În 2017, domnul Wund a murit când avionul său privat s-a prăbușit. Domnul Hanea nu a moștenit compania balneară a prietenului său. În schimb, el a moștenit povestea ei. În timp ce stațiunile balneare germane au continuat să funcționeze ca afaceri distincte, acestea au devenit imposibil de distins de Therme domnului Hanea în discursul public și, mai important, în trimiterile către guvernul Ontario.

Un reprezentant al companiei a spus că formularea Therme ar fi putut fi mai precisă și că referirile la succesul său în Germania au fost menite să comunice că conceptul Therme a avut succes, datorită experienței domnului Wund în Germania. Domnul Hanea a replicat că a simțit că a contribuit la el în conversațiile sale cu prietenul său și la un acord între cele două companii pentru a împărtăși informații.

Finanțele companiei  erau slabe, au concluzionat analiștii guvernamentali din Ontario, în timp ce examinau ofertele. „Therme avea o lichiditate scăzută și nu a avut un rezultat favorabil pentru fluxul de numerar”, a scris un consilier al Infrastructurii Ontario într-un e-mail din 2022 care a fost făcut public ca parte a raportului auditorului.

Pentru o companie cu o singură locație și un bilanţ delicat, domnul Hanea a cheltuit agresiv. A angajat peste 200 de ingineri, arhitecți și experți care lucraseră pentru domnul Wund. Compania s-a angajat într-o activitate extinsă de relații publice, sponsorizează evenimente culturale și discuții despre design și wellness, amenajând cabine de informare la târguri civice importante.

O astfel de cheltuială a fost posibilă datorită altui prieteni ai domnului Hanea, Hubert Spegel, un director executiv de multă vreme al unei firme austriece de inginerie specializată în încălzire și răcire.

Compania A-HEAT a avut un impact decisiv pentru prezentarea Therme în Canada.

Documentele financiare din România, Germania și Austria arată o rețea de entități corporative Therme conectate care împrumută bani și fac afaceri între ele. Complexitatea acestei structuri face dificilă tragerea de concluzii despre sănătatea financiară a companiei.

Un purtător de cuvânt al Therme a spus că structura este o funcție a complexității afacerilor sale de pe continente.

Acordul de la Toronto a fost un plus importantă pentru Therme. Au urmat anunțuri despre noi proiecte – și investiții externe. De asemenea, compania și-a intensificat activitatea de relații publice.

Cu privirea către piața americană, domnul Hanea a recrutat și a angajat urbaniști. Unul a fost co-fondator al High Line Park din New York. Un altul a fost un consultant proeminent în dezvoltare imobiliară, cu experiență în parcuri publice finanțate privat.

Therme a cumpărat mai multe instalații de artă de la Serpentine Gallery din Londra. De asemenea, compania a transportat reprezentanți ai comunității și influenceri ăn România pentru a vizita Therme București.

Therme este un important donator al Centrului Kennedy din Washington, iar domnul Hanea face parte din consiliul său. Primăria de acolo a confirmat că Therme a depus o propunere de dezvoltare pentru Poplar Point, 110 acri de malul apei de-a lungul râului Anacostia, administrat acum de Serviciul Parcurilor Naționale.

Therme urmărește, de asemenea, 22 de acri de teren lângă râul Trinity din Dallas pentru un alt proiect și solicită aprobarea de la oficialii de acolo.

În decembrie anul trecut, la aproape două decenii după ce domnul Hanea a vizitat pentru prima dată centrul spa al lui Wund de lângă München, compania sa l-a cumpărat, folosind un împrumut de 335 de milioane de dolari pe care l-a asigurat de la Macquarie Capital, cu sediul în Sydney, o firmă de investiții deținută de o mare bancă australiană. Therme cumpărase în sfârșit un centru spa pe care pretindea că îl conduce.

În 2025, Therme și-a anunțat primii noi investitori externi. O firmă americană de investiții imobiliare, Sculptor Capital Management, a investit 250 de milioane de dolari pentru a începe lucrările la complexul blocat din Manchester.

O firmă imobiliară din New York, The Georgetown Company, a cumpărat anul acesta un pachet de 25% din acțiunile Therme în afacerile din SUA. Acel acord, a spus Therme, îl va ajuta să dezvolte 10 proiecte americane în următorii ani.

Compania nu a asigurat încă investiții externe pentru proiectul său din Toronto. Dar guvernul Ontario s-a fost ocupat cu defrișarea terenurilor pentru Therme în West Island. Locuitorii locali s-au trezit într-o dimineață de octombrie și au descoperit că zeci de copaci bătrâni au fost smulși.

Contractul de închiriere cu Ontario prevede ca Therme să înceapă construirea până în primăvara anului 2026.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul