Câți bani e bine să ai în cont în funcție de vârstă. Inflația, crizele economice și creșterea costurilor ridicate îi determincă pe mulți să fie mai atenți la finanțe. În timp ce unii economisesc sume mari pentru cheltuieli neprevăzute, alții păstrează în cont doar strictul necesar. Însă, câți bani ar trebui să rămână în contul curent și care este limita peste care devine neprofitabil? Experții financiari vin cu o serie de sfaturi.
Citește și: Cum să-ți protejezi cardul bancar la bancomat: sfaturi pentru prevenirea furtului
Potriviti unui studiu realizat de Deutsche Bank în 2023, în cadrul căruia au fost analizate sumele medii păstrate în conturile curente ale economiștilor germani, oamenii economisesc, în funcție de vârstă, următoarele sume:
Aceste date relevă că sumele economisite diferă în funcție de obiceiurile financiare ale fiecărei persoane. Mulți aleg să investească în fonduri de tip ETF sau alte active financiare, conform Echo24.
Contul curent este folosit pentru gestionarea veniturilor și cheltuielilor lunare, dar este recomandat să existe și un fond de urgență. Specialiștii sugerează păstrarea unei rezerve de 500 – 1.000 euro, în funcție de cheltuielile lunare.
O persoană cu cheltuieli fixe de 2.000 de euro pe lună ar trebui să păstreze în cont cel puțin 500 – 1.000 de euro pentru situații neprevăzute. Dacă veniturile sunt variabile sau apar cheltuieli mari ocazionale, este indicată o rezervă mai mare.
Deși nu există o limită fixă pentru suma maximă care ar trebui păstrată în cont, experții avertizează asupra unor riscuri. Inflația, de exemplu, face ca banii să își piardă valoare în timp. De asemenea, multe conturi curente nu oferă nicio dobândă, astfel încât economiile rămân în cont fără dobândă. Din acest motiv, experții financiari recomandă fie să investești surplusul de bani, fie să-i plasezi într-un cont purtător de dobândă.