Soția lui Călin Georgescu, implicată într-un dosar imobiliar. A dat în judecată statul român

Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, este implicată într-un dosar imobiliar ce are ca miză un imobil din Constanța, orașul natal al acesteia.
Mircea Filipescu
17 apr. 2025, 16:28
Soția lui Călin Georgescu, implicată într-un dosar imobiliar. A dat în judecată statul român
Soția lui Călin Georgescu, implicată într-un dosar imobiliar. A dat în judecată statul român

Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu, a dat în judecată o instituție de stat, miza procesului fiind un imobil din Constanța, orașul ei natal.

Soția lui Călin Georgescu, implicată într-un dosar imobiliar

Cristela, soția lui Călin Georgescu, a lucrat în sistemul bancar, ajungând director general adjunct al CityBank SA. Partenera de viață a fostului candidat la alegerile prezidențiale este practician și educator holistic, specializat în sănătate naturală, nutriție integrativă, detoxifiere și regenerare celulară, iridologie clinică, terapii de echilibrare energetică.

Aceasta a dat în judecată, la Tribunalul Constanța, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor pe 3 aprilie 2025, împreună cu șase rude de-ale sale, obiectul dosarului fiind „obligația de a face”.

Încă nu a fost stabilit primul termen al dosarului în care este implicată soția lui Călin Georgescu, acesta având legătură cu un alt dosar în care rudele sale au dat în judecată altă persoană fizică, înregistrat pe 19 iulie 2023 la Judecătoria Constanța.

Citește și : Noi probe în dosarul în care este anchetat Călin Georgescu. Fostul candidat la prezidențiale urmează să fie audiat din nou

Reclamanții au solicitat să se dispună obligarea pârâtei la prezentarea tuturor actelor/documentelor originale ce atestă dreptul de proprietate, precum și un certificat fiscal, ce sunt necesare pentru intabularea unei proprietăți din Constanța.

Rudele Cristelei Georgescu au arătat că prin dispoziția din 25.05.2017 a Primăriei Municipiului Constanţa privind restituirea parțială în natură a imobilului și acordarea de măsuri reparatorii în echivalent în condițiile Titlului VII din Legea nr. 247/2005 au fost puși în posesie în baza Legii nr. 10/2001, dispunându-se restituirea parțială, în natură, a unor imobile. Pentru spațiul locativ situat în Constanța, s-a dispus restituirea parțială în natură, cu excepția spațiului situat la parterul imobilului, ocupat cu contract de vânzare-cumpărare de pârâta din dosar, spațiu compus din două camere şi hol, suprafața locuinței fiind de 47,79 mp, precum și a suprafeței de teren atribuită în folosință de 47 mp, arată Fanatik.

Au precizat că pârâta a dobândit spațiul locativ prin contractul de vânzare-cumpărare din 20.11.1996. Întrucât formalitățile necesare intabulării imobilului precizat presupun și prezentarea în fața instituțiilor competente a documentelor de proprietate deținute de pârâtă, i-au solicitat acesteia în nenumărate rânduri să le pună la dispoziție, dar aceasta a refuzat. Au notificat pârâta, solicitându-i să se prezinte la data de 28.09.2020, la notar, şi să aducă la sediul biroului notarial actele de proprietate şi un certificat fiscal, necesare pentru intabularea dreptului de proprietate, însă nici de această dată pârâta nu s-a prezentat.

Imobilul din orașul său natal are mai mulți proprietari

Pârâta a arătat că textul invocat de către reclamanți se referă la succesiuni. A precizat că prin notificarea primită, i se cerea să se prezinte la notar având asupra sa contractul de vânzare-cumpărare și certificatul fiscal al imobilului, privind intabularea dreptului de proprietate asupra imobilului compus din teren în suprafață de 42 mp și construcția C1 – locuință parter situată în Constanţa. Din notificare reiese că sunt necesare aceste documente pentru a se realiza intabularea asupra imobilului proprietatea sa, însă reclamanții confundă ceea ce li s-a restituit, atât în notificare, cât și în acțiune.

Pârâta a învederat că, având în vedere vârsta sa, s-a temut să predea actele originale unor necunoscuți, astfel cum se solicită, mai ales că actul de vânzare-cumpărare în original, împreună cu certificatul fiscal pot fi folosite la înstrăinarea imobilului. A menționat că fiind vorba despre un imobil cu mai mulți proprietari, era normal ca aceste acte să ajungă la o persoană autorizată și nu la reclamanți, iar cererea vizând imobilul său să fie semnată de ea și nu de reclamanți, pentru construcție, pentru teren fiind necesar acordul autorității publice locale.

A precizat că legiuitorul nu impune certificat fiscal sau act în copie legalizată, pentru că ea nu solicită intabularea cu reclamanții, însă aceștia trebuie să solicite pentru dreptul lor de proprietate și nu pentru al ei. Confuzia este clară, mai ales că în dispoziție, la pct. 5, apare imobilul de la nr. 89, fiind și acolo un imobil vândut, și mai există un teren restituit, cu construcție și la nr. 87, ea fiind la nr. 87A. Pe 16 februarie 2024, Judecătoria Constanța a respins cererea rudelor Cristelei Georgescu.

Rudele Cristelei Georgescu au pierdut procesul

Acestea au formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Constanța, instanță care a arătat că pârâta a cumpărat imobilul situat la parter, compus din 2 camere de locuit și hol, în suprafață de 47,49 mp, prin contractul de vânzare-cumpărare din 20.11.1996, fiindu-i atribuit în folosință și terenul aferent construcției în suprafață de 47 mp. Tribunalul Constanța a mai specificat că, în drept, cu titlu prealabil, prima instanță a constatat că temeiul juridic indicat de către reclamanți prin cererea introductivă, beneficiind de asistență juridică de specialitate, respectiv art. 1073 Cod civil, reglementează regimul legatului-sarcină, nefiind aplicabil situației de fapt deduse judecății, astfel cum în mod corect a arătat și pârâta.

Citește și : Tatăl lui Bogdan Peşchir, scrisoare adresată direct lui Donald Trump! Cum vrea să îşi salveze fiul din închisoare

Întrucât, prin cererea de chemare în judecată, reclamanții au solicitat obligarea pârâtei la prezentarea unor înscrisuri deținute de aceasta, instanța a constatat că situației de fapt deduse judecății îi sunt aplicabile dispozițiile art. 1164 Cod civil, care statuează că obligațiile izvorăsc din contract, act unilateral, gestiunea de afaceri, îmbogățirea fără justă cauză, plata nedatorată, fapta ilicită, precum și din orice alt act sau fapt de care legea leagă nașterea unei obligații.

Pe 31 ianuarie 2025, Tribunalul Constanța a  respins apelul rudelor Cristelei Georgescu, ca nefondat, și le-a  obligat la plata către pârâtă a sumei de 1.000 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, se menționează în dosar. După această hotărâre definitivă, Cristela Georgescu și rudele sale au luat decizia să dea în judecată Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul