Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte măsuri de retoriune în cadrul conflictului tarifar cu SUA. În cazul în care negocierile cu Statele Unite eșuează, o posibilă măsură ar putea fi implementarea unei taxe digitale pe care să o plătească giganții tehnologiei.
Scopul principal al acestei inițiative este de a se asigura că marile corporații tehnologice plătesc taxe proporționale cu profiturile obținute în statele în care activează, nu doar în cele unde își au sediile.
Google, Apple, Nvidia, Meta, Tesla, Amazon și Microsoft – cei șapte giganți americani care activează pe piețe internaționale și generează profituri colosale. Cu toate acestea, datorită faptului că majoritatea sediilor lor se află în afacerea Europei, taxele pe care le plătesc în Uniunea Europeană sunt extrem de scăzute.
Potrivit datelor furnizate de Center for European Policy Studies (CEPS), marile companii digitale plătesc în UE o rată medie de impozitare de doar 9,5%, în timp ce firmele tradiționale sunt supuse unei impozitări mult mai mari, de 23,3%.
Isabelle Buscke, reprezentantă a European Consumer Centre, a subliniat într-un interviu acordat Deutschlandfunk.de că introducerea unei noi taxe digitale nu ar trebui să afecteze consumatorii.
Ea consideră că marile companii tehnologice, care obțin profituri substanțiale din activitățile lor în Europa, ar trebui să își asume responsabilitatea financiară.
Buscke avertizează că o posibilă creștere a prețurilor serviciilor digitale ar reprezenta o soluție injustă pentru utilizatori, punând o povară suplimentară asupra acestora.
Implementarea taxei digitale în Uniunea Europeană ar putea avea atât beneficii, cât și provocări considerabile. Pe de o parte, această măsură ar putea contribui la o impozitare mai echitabilă a marilor corporații internaționale, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor bugetare ale statelor membre.
Pe de altă parte, există riscul ca aceste taxe să fie transferate către consumatori, ceea ce ar putea duce la majorarea prețurilor pentru servicii precum abonamentele, publicitatea sau spațiile de stocare în cloud.
În plus, ca reacție la măsurile luate de Uniunea Europeană, Statele Unite ar putea impune tarife suplimentare de retorsiune, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra companiilor europene.
Experții atrag atenția și asupra riscului ca noile taxe să frâneze procesul de digitalizare, în special în statele membre mai mici ale UE, unde resursele sunt mai limitate. Totodată, există temeri că aceste măsuri ar putea slăbi competitivitatea companiilor tehnologice europene mai mici, care ar putea întâmpina dificultăți suplimentare pe piața europeană deja competitivă.
Mai multe state membre ale Uniunii Europene au implementat deja propriile taxe digitale, printre care se numără Austria, Italia, Polonia, Spania și Franța.
De exemplu, Franța a obținut anul trecut 756 milioane de euro din această taxă. Spre deosebire de taxarea profiturilor, în cazul taxei digitale se impozitează veniturile, la o rată de 3%.
Taxa se aplică tuturor companiilor care înregistrează cel puțin 750 de milioane de euro ca cifră de afaceri anuală la nivel global și 25 de milioane de euro în Franța.
Taxa digitală franceză acoperă o gamă largă de activități: publicitate online, vânzarea de date personale și servicii de intermediere pe platformele digitale. În practică, scopul său principal sunt corporațiile tehnologice americane, scrie ziarulromanesc.at
Citește și: Directorul Nokia prezice dispariţia telefoanelor smart până în 2030. Ce tehnologie le va lua locul