UE vrea să introducă o taxă digitală ca să îi pedepsească pe giganții tehnologiei din SUA. Europenii de rând ar putea plăti pentru ea

Uniunea Europeană intenționează să implementeze o taxă digitală care vizează în mod special marile companii tehnologice, cum ar fi Google, Meta și Amazon. Totuși, experții sunt de părere că acest cost ar putea fi transferat către consumatorii europeni, adică către noi toți. Va reuși această taxă să creeze o competiție echitabilă pe piața digitală sau va duce, de fapt, la majorarea prețurilor serviciilor online?
Filip Stan
17 apr. 2025, 17:05
UE vrea să introducă o taxă digitală ca să îi pedepsească pe giganții tehnologiei din SUA. Europenii de rând ar putea plăti pentru ea

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să adopte măsuri de retoriune în cadrul conflictului tarifar cu SUA. În cazul în care negocierile cu Statele Unite eșuează, o posibilă măsură ar putea fi implementarea unei taxe digitale pe care să o plătească giganții tehnologiei.

Citește și: Un gigant german investeşte în tehnologie de ultimă oră la o fabrică din România. Are 100 de angajaţi şi caută noi salariaţi

Scopul principal al acestei inițiative este de a se asigura că marile corporații tehnologice plătesc taxe proporționale cu profiturile obținute în statele în care activează, nu doar în cele unde își au sediile.

Google, Apple, Nvidia, Meta, Tesla, Amazon și Microsoft –  cei șapte giganți americani care activează pe piețe internaționale și generează profituri colosale. Cu toate acestea, datorită faptului că majoritatea sediilor lor se află în afacerea Europei, taxele pe care le plătesc în Uniunea Europeană sunt extrem de scăzute.

Potrivit datelor furnizate de Center for European Policy Studies (CEPS), marile companii digitale plătesc în UE o rată medie de impozitare de doar 9,5%, în timp ce firmele tradiționale sunt supuse unei impozitări mult mai mari, de 23,3%.

Isabelle Buscke, reprezentantă a European Consumer Centre, a subliniat într-un interviu acordat Deutschlandfunk.de că introducerea unei noi taxe digitale nu ar trebui să afecteze consumatorii.

Ea consideră că marile companii tehnologice, care obțin profituri substanțiale din activitățile lor în Europa, ar trebui să își asume responsabilitatea financiară.

Buscke avertizează că o posibilă creștere a prețurilor serviciilor digitale ar reprezenta o soluție injustă pentru utilizatori, punând o povară suplimentară asupra acestora.

Implementarea taxei digitale în Uniunea Europeană ar putea avea atât beneficii, cât și provocări considerabile. Pe de o parte, această măsură ar putea contribui la o impozitare mai echitabilă a marilor corporații internaționale, ceea ce ar duce la creșterea veniturilor bugetare ale statelor membre.

Pe de altă parte, există riscul ca aceste taxe să fie transferate către consumatori, ceea ce ar putea duce la majorarea prețurilor pentru servicii precum abonamentele, publicitatea sau spațiile de stocare în cloud.

În plus, ca reacție la măsurile luate de Uniunea Europeană, Statele Unite ar putea impune tarife suplimentare de retorsiune, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra companiilor europene.

Experții atrag atenția și asupra riscului ca noile taxe să frâneze procesul de digitalizare, în special în statele membre mai mici ale UE, unde resursele sunt mai limitate. Totodată, există temeri că aceste măsuri ar putea slăbi competitivitatea companiilor tehnologice europene mai mici, care ar putea întâmpina dificultăți suplimentare pe piața europeană deja competitivă.

Mai multe state membre ale Uniunii Europene au implementat deja propriile taxe digitale, printre care se numără Austria, Italia, Polonia, Spania și Franța.

De exemplu, Franța a obținut anul trecut 756 milioane de euro din această taxă. Spre deosebire de taxarea profiturilor, în cazul taxei digitale se impozitează veniturile, la o rată de 3%.

Taxa se aplică tuturor companiilor care înregistrează cel puțin 750 de milioane de euro ca cifră de afaceri anuală la nivel global și 25 de milioane de euro în Franța.

Taxa digitală franceză acoperă o gamă largă de activități: publicitate online, vânzarea de date personale și servicii de intermediere pe platformele digitale. În practică, scopul său principal sunt corporațiile tehnologice americane, scrie ziarulromanesc.at

Citește și: Directorul Nokia prezice dispariţia telefoanelor smart până în 2030. Ce tehnologie le va lua locul

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
De ce au, de fapt, prosoapele o linie ciudată pe ele. Așa sunt și la hotel, dar și cele pe care le cumperi pentru casă
Capital.ro
Elena Udrea, grațiată?! Anunțul cel mare despre ieșirea din închisoare
Playtech.ro
Vremea se schimbă radical în prima zi de Paște. Vin temperaturi de vară
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Preparatul cu care dai lovitura de Paște. Face senzație pe orice masă
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Rareș Ion a fost INCINERAT! Ceremonia restrânsă a avut loc în Vinerea Mare, în Capitală: 'Am primit mesaj de la mama lui'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie fără margini în fotbal. Marele fotbalist a murit fulgerător: Este imposibil să găsim cuvinte de alinare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Răsturnare în alegeri! S-a aflat în ultimul sondaj!
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul