În interviul acordat de premierul Viktor Orbán lui Hont András, pe canalul de YouTube Öt, când a fost întrebat dacă partidul Tisza condus de Péter Magyar ar putea fi eliminat din cursa electorală, la fel ca în România, premierul a răspuns că legea trebuie respectată, iar dacă cineva o încalcă, nu guvernul, ci justiția trebuie să acționeze, relatează editorii de la 24.hu.
El consideră că Tisza este un „partid bruxellez”, dar nu susține ideea interzicerii acestui partid – dimpotrivă, spune că reprezintă o provocare serioasă, comparabilă cu alianța opoziției din 2021, care la acel moment era în fruntea sondajelor.
În context, s-a vorbit și despre raportul KEHI, privind neregulile de la Centrul de împrumuturi pentru studenți, de pe vremea când Péter Magyar era director. Premierul a spus că nu vrea să comenteze investigațiile în curs. Orbán a declarat că a crezut că “publicul va respinge ideea ca cineva să-și spioneze soția și să folosească aceste informații în scop politic – dar se pare că nu e cazul”.
Citește și: Viktor Orban cere „eliminarea completă a rețelei Soros”: „Trebuie să fie măturați!”
„Dacă cineva din guvern vrea să atace persoana cea mai apropiată mie, e clar că are doar două opțiuni: fie îl atacă pe ministrul Gulyás, fie pe Rogán – a declarat premierul, referindu-se la sancționarea de către SUA a lui Antal Rogán.”
În legătură cu includerea lui Antal Rogán, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, pe lista de sancțiuni a SUA, Orbán a spus că aceasta s-a datorat faptului că administrația democrată anterioară a avut numeroase pretenții față de Ungaria, care nu au fost satisfăcute.
După ce democrații au pierdut alegerile, „au mai dat un șut” Ungariei din răzbunare. Acum că la putere sunt republicanii, spune Orbán, aceștia au considerat sancțiunea nejustificată, motiv pentru care Rogán a fost scos de pe listă.
Întrebat dacă această retragere a sancțiunii a avut un preț, Orbán a răspuns: „Eu nu plătesc, asta e sigur.”
Orbán a vorbit și despre structura guvernului: există două tipuri de miniștri – cei cu portofolii (tehnici) și cei funcționali, „oameni puternici” care îl ajută pe premier în exercitarea puterii. În această ultimă categorie se încadrează Gergely Gulyás, Antal Rogán și Balázs Orbán. El a explicat că le-a redistribuit atribuțiile, astfel încât să se poată concentra pe coordonare internă (Gulyás) și pe „controlul puterii” (Rogán).
„După cum funcționează un guvern depinde de personalitatea premierului. La mine nu există dezordine. Pot apărea greșeli, dar haos, dezorganizare, conflicte sau împingeri interne – așa ceva nu accept. Așa nu se poate lucra. În guvernul meu nu este loc pentru lupte interne pentru putere, în Fidesz așa ceva e exclus. Sistemul e construit în așa fel încât toți trebuie să respecte înțelegerile făcute cu mine – iar aceste acorduri exclud automat conflictele interne.”**
Despre politica vamală a lui Donald Trump, Orbán a spus că fostul președinte face exact ceea ce a promis și că nu e nicio surpriză pentru guvernul ungar. El se așteaptă ca în următorii 12 ani SUA să aibă o administrație republicană, patriotică, și crede că Washingtonul va adopta măsuri care să compenseze efectele negative pentru Ungaria. Sunt deja în desfășurare negocieri pentru acorduri economice.
În privința războiului din Ucraina, Orbán susține că „Occidentul l-a pierdut”, ceea ce reprezintă o povară enormă pentru întreaga lume vestică. Trump, în schimb, „nu a pierdut” – războiul este, în opinia lui, eșecul administrației democrate, iar actualul președinte american va aduce pacea sau va scoate SUA din conflict.
Referitor la candidatura Ucrainei la UE, Orbán a spus că în 2022 guvernul ungar a susținut-o, pentru că atunci ar fi fost o cale spre pace. Acum însă, susține el, Ucraina și-a pierdut suveranitatea și granițele clare, iar o eventuală aderare ar bloca dezvoltarea Ungariei pentru următorii 10–15 ani.
Despre averile lui Lőrinc Mészáros și István Tiborcz (ginerele lui Orbán), premierul a afirmat că mulți alții au avut cariere de succes, dar aceștia doi sunt ținte politice, datorită notorietății. El personal spune că nu poate fi atacat pe aceste subiecte, pentru că nu se ocupă de afaceri: „Dacă nu pot ataca premierul, atunci vor ataca pe cei din jurul său.”
Despre Matolcsy Ádám (fiul fostului guvernator al Băncii Naționale), Orbán a spus că revolta publică este justificată când vine vorba de colecția lui de mașini sport, dar nu se știe dacă are legătură cu funcția tatălui său. El a adăugat că și-ar dori ca ancheta să se încheie cât mai repede – menționând că de acest lucru se ocupă Curtea de Conturi (chiar dacă aceasta deja a trimis cazul la poliție și este în desfășurare o anchetă penală).
Orbán a recunoscut că, deși salariile reale cresc, acest lucru nu se reflectă în sprijinul pentru partid – ceea ce pune pe seama inflației. Cu toate acestea, este convins că bazele economice pentru o nouă victorie în 2026 există deja.
„Dacă m-ar călca tramvaiul, guvernul ar merge mai departe. În spatele meu e o generație de 40–50 de ani. Dar într-un guvern stabil, premierul este cel care are cu adevărat guvernul.”