Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaților a tras un semnal de alarmă privind condițiile din penitenciarele din România, în urma unei analize amănunțite. Concluziile raportului sunt îngrijorătoare, iar Penitenciarul de Femei Ploiești – Târgșorul Nou se remarcă prin cele mai grave nereguli constatate.
Instituția, unde își ispășește pedeapsa și Elena Udrea, condamnată la șapte ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, este descrisă ca având deficiențe majore legate de igienă, accesul la servicii medicale și respectarea drepturilor deținutelor. Comisia a identificat lipsuri sistemice care, potrivit documentului, afectează grav demnitatea și condițiile minime de detenție prevăzute de lege.
Personalul care deservește unitatea este insuficient și, în majoritate, fără experiență. Situația este agravată de refuzul nejustificat al unor permisiuni, în ciuda respectării tuturor criteriilor legale de către persoanele private de libertate.
„Numărul extrem de scăzut de permisiuni acordate ridică semne de întrebare asupra aplicării unitare a legii.”
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a anunţat, joi, că în ultimele săptămâni au fost făcute mai multe vizite în penitenciare deoarece aproape jumătate din petiţiile adresate Camerei Deputaţilor vizează acest sistem.
Președinta Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputaţilor, Laura Gherasim: „Vom solicita Ministerului Justiţiei o analiză detaliată şi modificări legislative, acolo unde reglementările administrative contravin Legii nr. 254/2013, privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal”.
Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, a oferit detalii personale în cadrul unui podcast realizat de Bursucu. Acesta a recunoscut că Udrea nu se bucură de condiții privilegiate în închisoare.
„Nu am intrat niciodată în Penitenciarul de Târgșor, să văd condițiile de acolo. Știu de la ea că nu sunt cele mai confortabile condiții.”
„Cred că sunt paturi suprapuse, parcă așa îmi aduc aminte, are televizor în cameră, cred că toată lumea are, nu este ea privilegiată. Cred că are și frigider”, a spus acesta într-un podcast a lui Bursucu.
Partenerul Elenei Udrea a povestit că îi duce mâncare pregătită acasă, haine și alte obiecte necesare. Totul este făcut conform regulilor privind greutatea pachetelor și frecvența cu care pot fi aduse.
„Îi duc de mâncare ce vrea, dacă are poftă de sarmale, îi duc sarmale. Trebuie respectată o anumită greutate, în jur de 10-12 kilograme, îi ajunge cam o săptămână.
Are trei mese pe zi, dacă nu vrea să mănânce mâncarea de acolo, mănâncă ce are de acasă”, a mai spus el, citat de editorii de la capital.ro.
Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii a anunţat, joi, că în ultimele săptămâni au fost făcute mai multe vizite în penitenciare deoarece aproape jumătate din petiţiile adresate Camerei Deputaţilor vizează acest sistem. Preşedinta Comisiei, Laura Gherasim, a precizat care au fost problemele semnalate de către deţinuţi.
”Am luat în considerare faptul că persoanele private de libertate au semnalat dificultăţi semnificative privind refuzul transferurilor către unităţi mai apropiate de domiciliu; condiţiile igienico-sanitare precare; accesul limitat la servicii medicale şi psihologice; aplicarea arbitrară a prevederilor privind permisiunile, inclusiv în cazurile care vizează menţinerea legăturilor familiale; abuzuri din partea unor cadre din instituţiile penitenciare”, a afirmat Laura Ghesarim.
În urma controalelor, reprezentanţii Comisiei au constatat că Penitenciarul Mărgineni era supraaglomerat, grad de ocupare de 139%, iar din cele 417 posturi prevăzute, doar 315 sunt ocupate. De asemenea, au fost constatate lipsuri grave în zona operativă, medicală şi de consiliere psihologică. Totodată, la acel penitenciar se construieşte un nou pavilion finanţat cu fonduri norvegiene.
Nereguli au fost descoperite şi la Penitenciarul Bucureşti-Rahova, unde condiţiile sunt la limita standardului. Există supraaglomerare, sunt deficienţe de igienă, alimentaţie deficitară şi există o lipsă a personalului medical.
La Spitalul Penitenciar Bucureşti-Rahova, deşi vizita a fost neprogramată, condiţiile întâlnite au fost surprinzător de bune. Personal empatic, profesionist, saloane curate, alimente etichetate corespunzător. Este necesară modernizarea echipamentelor şi suplimentarea personalului.
Penitenciarul Bucureşti-Jilava este un exemplu clar de management eficient. Sub conducerea actuală, condiţiile sunt net superioare altor unităţi. Programul Phoenix – dedicat reintegrării – oferă rezultate vizibile şi poate fi extins la nivel naţional. De la alimentaţie la interacţiunea cu persoanele custodiate, totul este mai bine gestionat”, a mai afirmat Laura Gherasim.