În ciuda vechimii minime, cei care au lucrat 15 ani vor beneficia, în 2025, de o pensie care se completează până la nivelul minim garantat. Formula avantajează munca îndelungată, însă asigură și o protecție socială de bază pentru cei cu venituri mici sau stagii reduse.
În urma marii recalculări a pensiilor din 2024, toate cele 4,9 milioane de dosare au fost revizuite, iar noua lege îi avantajează în mod special pe cei ce au vechime mare. Totuși, cei ce ies la pensie în 2025, după exact 15 ani de muncă, vor avea aplicată o regulă diferită.
Noua formulă pentru pensii arată că numărul total de puncte de pensie se împarte la 12, iar rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR).
În 2025, VPR rămâne la 81 de lei, după ce Guvernul a rămas la majorarea anunțată anterior de 91 de lei.
O persoană care a acumulat 85 de puncte pe parcursul celor 15 ani de muncă va avea 85/12 = 7,083 de puncte. Acestea se înmulțesc cu 81 de lei, iar rezultatul final este pensia de 574 de lei.
Totuși, pentru că pensia astfel calculată este sub pragul legal de 1.281 de lei, statul completează suma până la acest nivel. Prin urmare, indiferent de cuantumul realizat, nicio pensie nu va fi mai mică decât indemnizația socială minimă
Practic, în cazul persoanei de mai sus, statul va plăti diferența de 707 lei. Statul intervine cu această completare pentru a oferi persoanei respective suma de 1.281 de lei, acordată tuturor pensionarilor care nu ating acest prag.
În prezent, peste 1 milion de români au un venit sub pragul minim de 1.281 de lei, astfel că statul va face un efort bugetar pentru a le acoperi această diferență.
Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai, a anunțat marți Compania Națională ”Poșta Română”.
‘Pensiile și prestațiile sociale aferente lunii mai 2025 vor fi distribuite începând cu data de 2 mai 2025! Ne asigurăm beneficiarii că toate pensiile și prestațiile sociale vor fi livrate la timp și în condiții de maximă siguranță’, au precizat reprezentanții companiei.
Compania Națională Poșta Română este operatorul național din domeniul serviciilor poștale și se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (93,52% din pachetul de acțiuni) și Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acțiuni).
Poșta Română participă pe piața liberă a serviciilor de poștă și presă cu valoare adaugată în calitate de concurent și desfășoară și alte activități colaterale, necesare realizării în condiții de rentabilitate a obiectului său principal de activitate, respectiv comerț exterior, aprovizionare, cercetare și proiectare tehnologică și informațională, servicii medicale, învățământ, social-culturale etc.
Compania este organizată în nouă sucursale, respectiv: opt sucursale regionale (41 de oficii județene de poștă și curierat și Oficiul de Poștă și Curierat București) și Sucursala Fabrica de Timbre. La nivelul întregii țări există 41 hub-uri (dintre care șapte hub-uri Logistic și Curierat Regional și 34 hub-uri Curierat).
Poșta Română deține, în prezent, o rețea de peste 5.000 de subunități poștale la nivel național, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poștale. Dintre acestea, 676 sunt oficii poștale și 1054 ghișee poștale. Rețeaua informatizată permite efectuarea de operațiuni în condiții optime de siguranță, fiind utilizate sisteme informatice securizate și rețele private de comunicații, potrivit informațiilor de pe site-ul CNPR