Miliarde de credincioși din întreaga lume au rostit în Noaptea de Înviere într-un singur glas: „Hristos a Înviat! Unii au asistat la minunea de la Ierusalim, în timp ce alții au așteptat Lumina Sfână în rugăciune, la biserică.
Sâmbătă, mii de pelerini au fost martori ai miracolului Luminii Sfinte la Ierusalim. La ora 14:35, în Biserica Sfântului Mormânt, focul sacru a coborât din cer, aducând lacrimi și liniște în inimile celor prezenți. Rugăciunile Patriarhului Teofil al III-lea au fost urmate de apariția Luminii, care, potrivit credinței, coboară prin cupola bisericii precum o scânteie divină.
Credincioșii au aprins mănunchiuri de 33 de lumânări, câte una pentru fiecare an trăit de Iisus pe pământ, și au dus focul sfânt celor din afara lăcașului. Mulți și-au atins fețele și mâinile de flacără, convinși că aceasta nu arde în primele 30 de minute, fiind considerată o binecuvântare cerească. În acel moment de profundă emoție, din toată mulțimea s-au înălțat glasuri în toate limbile pământului, rostind vestea Învierii.
Seara, în toate colțurile lumii, ortodocșii s-au îndreptat spre biserici. La Moscova, președintele Vladimir Putin a participat la slujba oficiată de Patriarhul Kiril în Catedrala Hristos Mântuitorul, alături de primarul capitalei.
„Paștele este Ziua Victoriei. Nu doar o victorie militară, ci victoria supremă asupra răului, asupra diavolului”, a spus Patriarhul Kiril, potrivit observatornews.ro.
Anul acesta, din cauza problemelor de sănătate, Papa Francisc nu a putut ține slujba de Paște în Piața Sfântul Petru. Cel care i-a ținut locul a fost Cardinalul Angelo Comastri, fost arhipreot al Bazilicii Sfântul Petru. Deși nu a putut fi alături de crendincioși, Papa Francisc le-a transmis următorul mesaj: „Paştele ne aduce aminte că lumina Învierii ne luminează calea.”
Liturghia Luminii de la Vatican a început imediat după ce Soarele a apus. În interiorul Bazilicii Sfântul Petru a fost binecuvântat Focul Nou de la care a fost aprinsă Lumina Pascală, informează Antena 3.
Miile de credincioşi, catolici şi ortodocşi, adunaţi la Vatican vor lua Lumina Sfântă de la Lumânarea Pascală.
Ultima dată când ortodocşii şi catolicii au sărbătorit Paştele în aceeaşi zi a fost în 2017 şi urmează să fie celebrat din nou împreună în 2028, pe 16 aprilie.