Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața într-un cartier din nord-estul Dayalpur, în Mustafabad, nord-estul Delhiului, unde locuiesc în principal migranți din alte părți ale țării, iar echipele de salvare au căutat printre dărâmături pe tot parcursul zilei.
„În timp ce 11 persoane au fost salvate de echipele de intervenție, alte 11 au fost declarate moarte”, a informat canalul NDTV sâmbătă seara.
“Toți cei salvați au fost transportați de urgență la un spital din apropiere, unde cinci se află sub tratament, iar ceilalți șase au fost externați’, potrivit unui comunicat.
Citește și: Tragedie în Italia, patru morţi după ce s-a prăbuşit o telecabină
Premierul indian Narendra Modi s-a declarat întristat de pierderea de vieți omenești.
Președinta Droupadi Murmu, care locuiește în palatul prezidențial la doar 20 de kilometri de locul tragediei, și-a exprimat mâhnirea în fața „morții a numeroase persoane, inclusiv femei și copii”.
Partidul la putere al lui Modi a câștigat recent alegerile în regiunea Delhi pentru prima dată după aproape 30 de ani, reamintește AFP.
Șeful guvernului local din Delhi, Kapil Mishra, a dat vina pentru prăbușirea clădirilor ilegale, pe corupția din organismul municipal local condus de un partid politic rival.
„Este necesar să se efectueze o anchetă asupra tuturor acestor clădiri ilegale și să se ia măsuri stricte împotriva lor în Delhi”, a adăugat el.
Potrivit presei locale, clădirea cu patru etaje s-a prăbușit ca o clătită. Astfel de structuri neautorizate și neplanificate sunt obișnuite în majoritatea orașelor indiene.
Acestea adăpostesc, în principal, migranții cei mai săraci care se adună acolo în căutarea unui loc de muncă și sunt forțați să trăiască în condiții periculoase.
Majoritatea orașelor mari precum New Delhi, Mumbai și Kolkata au înregistrat numeroase cazuri de prăbușiri mortale ale unor clădiri în ultimii ani, a mais scris AFP.
Așa descrie Raees, în vârstă de 34 de ani, prăbușirea clădirii din Dayalpur, în Mustafabad, nord-estul Delhiului, care a dus la moartea a 11 persoane și rănirea altor 11, scriu editorii de la indianexpress.com.
Clădirea se afla la 200 de metri de locuința sa. „S-a auzit o bubuitură puternică și clădirea a dispărut. Nu a mai rămas nimic în picioare. Nici măcar un stâlp”, a spus el.
Oficialii au numit-o „prăbușire tip clătită”. Un reprezentant al Forței Naționale de Răspuns la Dezastre (NDRF), mobilizată pentru operațiunile de salvare, a explicat că, într-o prăbușire de tip „clătită”, clădirea cade vertical, iar dărâmăturile de la etajele superioare se suprapun în straturi peste cele inferioare.
Căderea, asemănătoare unei grămezi de clătite puse una peste alta, scriu editorii de la indianexpress.com face ca șansele de supraviețuire ale celor aflați în interior să fie minime.
„Prăbușirea multiplă a etajelor, unul peste altul, adaugă greutate în plus asupra persoanelor prinse sub dărâmături, ceea ce face accidentul și mai mortal”, a declarat oficialul.
Se pare că prăbușirea clădirii a avut loc puțin înainte de ora 3 dimineața, sâmbătă; operațiunile de salvare au continuat peste 12 ore, până în jurul orei 16:30. Printre victime se numără opt membri ai familiei unui bărbat ucis în revoltele din Delhi din 2020.
Municipalitatea Delhiului (MCD) a transmis că imobilul avea aproximativ 20 de ani și era o construcție neautorizată.
În ceea ce privește cauza prăbușirii clădirii cu patru etaje, un oficial a declarat că ar fi fost posibilă slăbirea unui perete portant sau a fundației.
Potrivit vecinilor, la parterul clădirii se construiau magazine. Pentru a extinde spațiul comercial, a fost demolat un stâlp care susținea clădirea.
„Construiau un alt stâlp în partea din spate, ca să poată folosi partea din față pentru magazin”, a spus un vecin.
Un reprezentant al Serviciului de Pompieri din Delhi (DFS) a declarat: „Este posibil ca stâlpul demolat să fi fost conectat la fundația clădirii; distrugerea lui a slăbit legătura structurii cu baza. Încă investigăm cauza prăbușirii.”
Dărâmăturile suprapuse, asemenea unor clătite, au îngreunat și operațiunile de salvare, au spus oficialii, fiind imposibilă localizarea corpurilor chiar și cu echipamente avansate.
„Am folosit detectoare de perete, care de obicei pot vedea dincolo de un strat și pot indica unde sunt victimele. Dar din cauza mai multor straturi suprapuse, nu am reușit să-i localizăm,” a spus un membru al NDRF.
O altă dificultate, potrivit poliției și personalului NDRF, a fost reprezentată de aleile înguste care duc către clădire. Acestea au făcut aproape imposibil accesul vehiculelor de salvare și al utilajelor grele.
La fața locului, un bărbat care manevra un utilaj de îndepărtare a dărâmăturilor a fost nevoit să-și ajusteze poziția de mai multe ori pentru a evita lovirea clădirii alăturate.
„Aleile dintre aceste case nu au nici măcar 70 de metri lățime. Din acest motiv, nu am putut introduce un camion pentru îndepărtarea betonului prăbușit,” a spus membrul NDRF.
Pe măsură ce trupurile erau scoase și transportate pe tărgi, o ambulanță aștepta pentru a le duce la spital. „Uitați-vă cât de încet se mișcă aceste ambulanțe pe următorii 700 de metri, până la capătul aleii,” a remarcat un oficial DFS aflat la fața locului.
„În astfel de momente, aceste lucruri pot face diferența între viață și moarte.”
Pe lângă Poliția din Delhi, NDRF și forțele de rezervă centrală, localnicii au ajutat manual la îndepărtarea dărâmăturilor – s-au aliniat, au ridicat bucăți de beton și le-au pasat din mână în mână.
Kafil, 21 de ani, care locuiește în aceeași colonie, a spus că acum se teme pentru viața familiei sale. „Astfel de tragedii se pot întâmpla și aici. Dar uitați-vă cât durează să-i scoată… Au trecut 12 ore și încă sunt oameni prinși sub dărâmături.”
Citește și: Avion prăbuşit, toţi cei de la bord au murit în urma coliziunii. Primele imagini cu epava VIDEO