Zboară acum timpul mai repede? Când erai copil, fiecare zi părea să dureze o veșnicie, iar activitățile și momentele noi erau resimțite intens. Chiar și o simplă zi, de 24 de ore, părea mai lungă decât acum, iar somnul mai odihnitor. Totuși, acest sentiment nu este unul neobișnuit, iar oamenii de știință au venit cu explicația.
Explicația pentru acest fenomen nu se află în vreo teorie a conspirației, ci pur și simplu într-o chestiune de percepție. Timpul, de fapt, nu se scurtează cu adevărat, însă se pare că trece mai repede pe măsură ce îmbătrânim, iar acest lucru se datorează tipului de experiențe pe care le trăim.
Psihologii susțin că modul în care percepem timpul este strâns legat de experiențele pe care le avem. Când suntem copii, aproape fiecare activitate reprezintă o experiență nouă: prima zi de școală, prima excursie, prima ceartă în cuplu.
Creierul procesează aceste momente în detaliu, căci se lovește de ele pentru întâia oară, iar asta face ca timpul să pară mai lung.
Citește și : Cum să protejezi mașina de spălat atunci când speli pilote groase. Trucurile care prelungesc viața cuvei
La vârsta adultă, rutina devine parte din viața noastră: muncă, casă, cumpărături, Netflix, somn, astfel că zilele încep să semene tot mai mult între ele.
Creierul nostru, fiind deja familiarizat cu aceste activități, nu le mai procesează la fel de intens, ceea ce face ca timpul să treacă mai repede. Astfel, uităm rapid ce am făcut și simțim că timpul a trecut fulgerător.
Alt motiv pentru care simțim că timpul se scurtează este faptul că percepția noastră asupra unui an este diferită în funcție de vârstă. Atunci când aveam 10 ani, un an reprezenta numai 10% din viața noastră, pe când la 40 de ani, un an reprezintă numai 2,5%. Cu alte cuvinte, fiecare an „contează” mai puțin pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Citește și : Unde se află cel mai mare ou de Paște din lume. Are înălțimea de 16,7 metri!
Un studiu realizat de Universitatea Duke explică faptul că metabolismul și activitatea cerebrală încetinesc odată cu înaintarea în vârstă, iar acest lucru influențează percepția noastră asupra trecerii timpului.
Totuși, există o soluție pentru anularea acestei senzații. Pentru a simți că timpul se „prelungește”, trebuie să încercăm să trăim experiențe noi și să ieșim din rutina zilnică. Astfel, creierul va procesa aceste momente cu mai multă atenție, iar timpul va părea mai lung.